I sommer ble den første norgesmesteren i litteraturformidling kåret i Arendal, i regi av Aust-Agder bibliotek og kulturformidling. Gjertrud Øvland gikk av med seieren, og her presenterer hun en rykende fersk bokanbefaling hun har skrevet til Litterær puls’ lesere:

Tracy Chevalier: Remarkable Creatures

Tracy Chevalier er mest kjent for tolkningen av Jan Vermeers maleri “Pike med perleøredobb”, men det er ikke bare malerier som inspirerer henne. Et gobelin, steinengler på gamle graver og fossiler av dinosaurer har også gitt oss bøker fra Tracy Chevalier.

I Remarkable Creatures får vi historien om to veldig forskjellige kvinner.  På 1800-tallet var de med på noen av de første utgravingene av dinosaurer i England i moderne tid, mens man fremdeles trodde at jorda var 6000 år gammel og tanken på utdødde dyreslag ble sett på som umulig av mange.

Når arbeiderklassejenta Mary Anning finner et dinosaurskjelett må hun først kjempe mot andre fossilutgravere som ville stjele funnet og mot de lærde som mener hun ikke forstår seg på fossiler. Heldigvis har hun sine støttespillere, blant annet i den ugifte middelklassekvinnen Elisabeth Philpot. Veien til anerkjennelse av Marys innsats og av dinosaurene som noe mer enn ”rare krokodiller” blir et livsprosjekt.

Jeg har sjelden blitt så fasinert av ei bok som av Remarkable Creatures. Historien engasjerer og fasinerer. Det er en helt spesiell stemning i boka, og jeg ser for meg de to kvinnene på fossiljakt nede på standa og får lyst til å være med dem og lete.

 Remarkable Creatures er ikke oversatt til norsk, men trykk på tittelen så kan du reservere den på Deichmanske bibliotek.

Her kan du lese mer om historien bak Remarkable Creatures og om de andre bøkene til Tracy Chevalier:

http://www.tchevalier.com

Skrevet av: Gjertrud Øvland

Arkivert i:Boktips, Skjønnlitteratur