Sjanger: Roman/erotikk
Utgitt for første gang: 2012
Originaltittel: Ildfuglen
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Innbundet
Oversatt av: –
Forlag: Tiden
ISBN: 9788210052804
Sider: 134
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka:
Fredag har Simone bursdag. Den pleide hun og Malene å feire sammen. Nå står rommet hennes tomt i leiligheten Simone deler med Amalie.Denne helgen har Amalie en hemmelig avtale med seminarlederen sin på psykologi. Han er forlovet og venter barn. Simone på sin side bekymrer seg for mandagens audition. Hun skal danse Tsarevna iIldfuglen. Men hun får det ikke til. Hun forsøker å la være å tenke på ulykken i fjor. Det var hun som kjørte bilen. Det blir en skjellsettende helg. På hver sin kant får Simone og Amalie kjenne hengivelsens pris. Den ene elsker inntil det selvutslettende, mens den andre søker renselse i et grenseoverskridene mørke. For begge blir det en seksuell odyssé det kan bli vanskelig å vende tilbake fra.
****

Dette var en av bøkene jeg plukket med meg fra utvalget vi hadde på bokbloggtreffet. Jeg har tidligere lest Skutt i filler av Mads Mikkelsen, og synes stort sett det var en god bok, men med visse svakheter. Var derfor nysgjerrig på hvordan bok nummer to kom til å bli, og jeg må vel si at jeg ikke ble skuffet.

Lyset er dempet, og Simone bøyer seg ned og setter seg på knærne ved føttene til Adam. Puppene presses inn mot kneskålene hans. Lårene hans er bleke, og Simone stryker hånden oppover langs den tynne huden. Neglene hennes er skarpe, hun kiler og slikker lett inn mot lysken før hun åpner munnen og legger leppene rundt pikken, som er blitt hard. Den er større enn hun trodde, presser opp mot ganen og gjør det vanskelig å puste.

Amalie og Simone deler leilighet. Amalie er i et håpløst forhold med seminarlederen sin (som er forlovet og i ferd med å bli pappa). Han tenner på bdsm, og hun lar seg villig leke med. Simone synes Amalie gjør altfor lite motstand, og er misfornøyd med at hun ikke sier imot når han svikter henne, men selv slipper alt hun har når han vil treffe henne. Det har seg dog sånn at Simone selv ikke akkurat nødvendigvis er noe prakteksemplar hva sunne forhold gjelder.

Hun har en beundrer, men føler en slags dyp forakt for at han liker henne – hun takler dårlig at han er snill og omtenksom (fortjener hun det?). Samtidig øver hun seg til auditionen til balletten Ildfuglen. Hun skulle egentlig ha øvd med Malene, jenta de delte leilighet med, men hun omkom i en ulykke Simone klandrer seg selv for. I takt med stress, nerver og skyldfølelse begir hun seg ut på stadig mer eksibisjonistiske og stadig mørkere seksuelle møter.

Det første jeg tenkte da jeg lukket igjen denne boka, var at den jo egentlig ikke handler om sex. Ikke misforstå, her er det blowjobs mellom skapene på Sophus Bugges hus, det er korsetter, jordbær og sjampanje, det er hard og rå sex, det er bondage, fetisjklubber og pisking såvel som både urin og ekskrementer. Men det er ikke det som er kjernen. Bak det hele finnes sjelelivet til jentene: skam, skyld, selvutslettelse, enormt store krav til seg selv, for ikke å snakke om et sårt håp om å bli akseptert og fri.

“Natta,” mumler hun. Hun stryker hånden ned langs hoftene og lårene, de er fortsatt varme og fuktige. Akkurat passe forsiktig til ikke å være uvennlig skyver hun vekk Adams hånd da han legger den på skulderen hennes.
“Jeg er så urolig når jeg sover,” sier hun. “Du får vekke meg hvis jeg presser deg ut av sengen.”

Det meste av fortellingen ligger mellom linjene. Vi får hint her og der, blant annet om hvorfor Simone er så hard mot seg selv, og hvorfor Amalie lar seg håndtere på denne måten selv om hun ikke nødvendigvis er ukjent for tanken om at det er usunt. Forfatteren undervurderer ikke leseren, og utbroderer heller ikke veldig – hverken i sex-scenene eller det øvrige. Resultatet er en liten bok med mye innhold. Språklig er boka helt grei, kanskje ikke det beste jeg har vært borti, men på ingen måte det verste heller. Stort sett konkret og nøkternt. All ære til Robertsen som klarer å skrive om disse tingene uten å noen gang fremstå som vulgær. Synes hun har utviklet seg i riktig retning fra den forrige boka (som jeg likte sånn passe), og sitter igjen med følelsen av å ha lest noe av kvalitet etter denne. Karakterene og handlingen har blitt dypere, og tilliten til leseren har økt. Definitivt en spennende forfatter.

Madrassen gir etter under tyngden av kroppene deres mens Thomas fester klyper til brystvortene og masserer henne langs ribbeina, ryggen, hoftene og rumpa. Det er første gangen han bruker klyper. Amalie er overrasket, men merker at hun alltid har villet at han skal ta henne på den måten. Hun føler seg skapt for å elske, for å være bare følelser og hengivelse. Thomas knebler munnen hennes med svart tape og fester remmer rundt håndleddene og halsen.

I disse Fifty Shades-tider går jeg utifra at folk blir stadig mindre sarte hva seksuelle beskrivelser angår, men om du er av typen som ikke setter pris på levende skildringer av sex av diverse sjangre, er kanskje ikke dette boka for deg (selv om jeg kanskje er fristet til å argumentere for at nettopp derfor er det boka for deg). Om du ikke faller under denne kategorien, synes jeg i grunn du skal lese den. Saken er at jeg ikke satt igjen med følelsen av å ha lest erotikk. Jeg hadde lest en roman om to unge kvinner med hvert sitt å stri med, i et moderne samfunn det ikke alltid nødvendigvis er like lett å forholde seg til. Et kvalitetsstempel for meg er når jeg lenge etter å ha lest ferdig boka blir sittende å tenke på karakterene. Det gjorde jeg etter denne, som jeg leste ferdig for et par uker siden. Fortsatt dukker Simone og Amalie opp i tankene mine nå og da. Forfatteren har dermed gjort inntrykk, enten jeg vil det eller ikke. Det er godt å se at erotikk ikke trenger å være snevert, jeg føler at jeg sitter igjen med ganske mye etter å ha lest Ildfuglen. Robertsen har klart å inspirere til ettertanke. Dette er veldig mye mer enn porno.

Andre bloggere om boka:
Kasiopeiias bøker

Om forfatteren:
Hedda H. Robertsen
(f. 1987) er en norsk forfatter som har vokst opp i Moss. Nå bor og studerer hun i Oslo, men hun har tidligere studert litteratur og kreativ skriving i England. Hun debuterte med den erotiske romanen Skutt i filler av Mads Mikkelsen i 2008, og Ildfuglen er hennes andre og foreløpig siste roman.
Forlaget om henne | goodreads