Foto: Vegard Grøtt/Scanpix

Fotball og bøker – høyrer det saman? Ja, svarar landslaget i fotball. 2. oktober overleverte dei eit opprop til Foreningen !les, der dei understrekar at dei sjølvsagt les. Dei les aviser, bøker, magasin og teikneseriar.

Med lanseringa av dette oppropet sparkar Foreningen !les i gang prosjektet sitt ”Hat trick – litteratur, formidling og fotball”. Prosjektet er eit samarbeid mellom Foreningen !les, Norges Fotballforbund og biblioteksektoren.

Vil inspirere barn og ungdom til å lesa

Oppropet vart overlevert av assistenttrenar for herrelandslaget, Ola By Rise og trenar for kvinnelandslaget, Eli Landsem.

– Vi er opptatt av å utvikle hele mennesker. Da er det viktig å ha referanser også utenfor sin egen rolle på fotballbanen. Lesing er en døråpner til større kunnskap, forståelse og perspektiv, seier By Rise. 

Landslagskaptein for herrelandslaget, Brede Hangeland, håper prosjektet gjev resultat.

Jeg støtter leseprosjektet til Foreningen !les og håper det bidrar til at flest mulig barn og unge blir glade i å lese, seier han.

Å lese bøker kan være både lærerikt, underholdende og avslappende. Selv har jeg lest bøker hele livet og har alltid med en bok eller to på samling med landslaget, legger han til

 Kulturminister Hadia Tajik (AP) meiner det er eit viktig signal overfor barn og unge at landslagsspelarar støttar opp om lesing.

– Landslagsspillere i fotball er helter for mange unge. At de som forbilder fronter Foreningen !les sin kampanje for å få unge til å lese, er veldig bra.

– Det er viktig å formidle til unge at lesing ikke bare er noe de må i skolesammenheng, men at det kan være berikende og utviklende. Det tror jeg landslagsspillerne kan bidra til, seier kulturministeren.

Fotball og lesing er ein strålande match

Ola By Rise, som har jobba som litteraturkritikar og er ein engasjert lesar, meiner fotball og lesing er ein god og viktig kombinasjon.

– Den som skal prestere, må ha evnen til å koble av mellom hver sceneopptreden. For å ha energi i kamp og trening, er det sunt å ha andre interesser. Og de interessene bør fylle spillerens energitank, ikke tappe den. For mange vil fotball og lesing være en strålende match. Det trenger ikke være Hamsun og Fosse. Lesing skal være lystbetont, som da flere landslagsspillere kastet seg over boka om Zlatan på ligalandslagsturen til Thailand. Identifikasjon og relevans er undervurdert, seier han.