Vi spiser søndagsmiddager til hverdags og fredagen er den nye lørdagen. Her kan du finne inspirasjon for matbordet hele uka.


VILLMARKSMAT FRA SKOG OG SJØ
Av Carina og Ulrika Brydling, fotografert av Helén Pe (Aschehoug)
Her er en bok fra forfattere som har jaktet ned sin egen mat, jegere vil kjenne seg igjen i denne annerledes kokeboka. Hva gjør vi med nyper? Nypemosen høres nydelig ut, de moses og tilsettesdessertvin, sukker og vaniljestang… Og hva gjør vi med haren fra jakten? Lager chilligryte? Oppskriftene for de som er glad i mat direkte fra naturen er fristende og virker lette å lage når først råvarene er på plass. Eple og kålrotstappe! Skogens müsli! Brenneslesmoothie! Her er ærlige bilder, jegeren og kokken som også er jeger, sier de kjenner igjen følelsen av å være på jakt. Papiret er tørt og tykt, tåler å bli bladd i og sølt på. Man får lyst å lage villmat!


JEG ELSKER VAFFEL
Av Stine Åsland, fotografert av Paul Paiewonsky (Aschehoug)
Her er “boken til alle som synes livet er bedre med vafler”. 40 oppskrifter, basert på fire rører – husmannsrøre, rømmerøre, grov røre og glutenfri røre og ellers en laaaang liste med ting du kan hive i røra som er godt! For dere tradisjonalister, for å ta dere først: Ja til vaffel med smør og brunost og ja til vafler med rørte jordbær og rømme. Sånn, det var det. Så over til de stilige variasjonene: Vaffel med spekeskinke, vaffel med brie og salat, vaffel med sjokolademousse! Og hjertekanapévarianter som vaffel med blåmuggost og ripsgelé, rømme og kaviar, gåselever og avocado og reker. Og kosmopolittiske variasjoner som slanke vaffeltårn med stilton, vaffelstrimler til sushi, salmavaffel og vaffel med bacon og råstekte poteter! Eller hva med tacovaffel, på en fredag?


ALENE HJEMME
Av Bent Stiansen, fotografert av Alexander Benjaminsen (Font)
Dette er en kokebok for små husholdninger, med 160 oppskrifter for alle som kun har seg selv å lage mat til når de kommer hjem. – Og for å spare deg for tid og penger, avslører jeg for første gang mine “kjøkkensnarveier”», skriver kokken. I hans mattvettregler er mikrobølgeovnen “matrestenes beste venn” og kun smør smør, “margarin er ikke engang dyremat”. Noen fristelser: Karri og eplesuppe med kylling! Dampet seifilet på rødløk og tomatseng med piri-piri-chili, grillet entrecôte med “juksebernaise”… Noe av det herligste i denne kokeboken er kapittelet med tilbehør, 32 oppskrifter til salater, poteter og ris. Yummy! Alternativ til å kjøpe boken er å bruke den vennlige nettsiden. Bokprogrammets reportasje fra lagingen av boka kan du se på NRK.no.


TRUE BLOOD KOKEBOK
Av Macelle Beinvenu, fotografert av Alex Farnum (Vega)
Her blandes dryppende, fristende bilder av mat og drinker fra sørstatene med scener fra serien, stemningen settes fort for alle fans, og virker kan hende litt obskur for uinnvidde. Men er du ikke sulten, så blir du det av å lese oppskriftene. “Up in arms bisquits in gravy” er scones med kjøttsaus, “Runnin´(onion) rings round those Fools” og de friterte maisbollene til lafayette på Merlotte´s ser supergode og veldig unorske ut. Det gjør de overdådige kakene til Sookie Stackhouses bestemor også. Ingen oppskrifter fra Eric, men du får se ham og “Ruby Mixer” blir kanskje servert i baren hans?


UTEMAT
Av Cecilie Skog og Esben Johansen (Gyldendal)
Fra tips om hvordan man fyrer opp et bål, til oppskrifter til sorbet laget med kram snø og kvikklunsj og hva man kan lage av småfisk fulle av bein, fanget i et fjellvann – her får du eksperthjelp. En uke ut i naturen blir enda mer fristende hvis måltidene kan bestå av annet enn hermetikk og posemat. Det er utrolig hvordan en liten handlepose med maizenna, potetmel, sennep, rødløk, edikk, sukker og parmesanost kan heve nivået på maten! Og noe kan du hente rett fra bjørka, enten det er sevjen til en saus eller blader til te. Det er mye brødmat her, men det hører iallefall med noen oppskrifter til brød du pakker med deg. Hva med fisk i papir, ribbeburger, hjemmelagde pølser – eller tacopannekaker?


CHEF RAMZIS ARABISKE KOKEBOK
Av Chef Ramzi, fotografert av Bruno Ehrs (Vega)
At Bo Masser fra Gourmand World Cookbook Awards har nedtegnet de oversatte oppskriftene i denne tospråklige kokeboken, skrudde jo opp forventningene. Og dette side opp og ned med fristelser, delikate og spennende – og er overraskende enkle! (Den norske versjonen er justert litt etter tilgang på ingredienser, men de arabiske oppskriftene er Ramzis egne.) For oss som ikke er med på de berømte tacofredagene, er meze-oppskriftene et fristende alternativ, hva med små spinatpiroger, auberginedipp, kikertdipp med sesampasta og persillesalat med bulgur? Shish taouk – grillspyd med marinert kylling er bare en av mange kyllingretter, og det er mye for vegetarianere og perskanere her, som arabisk gryte med grønne bønner, Siyyadiyyeh – ovnsbakt fisk med krydret ris. Dessertene ser oppkvikkende ut, Katayef – pannekaker, i åpen og lukket form, Umm Ali – egyptisk brødpudding eller Nammoura – myk semulegrynskake, mmmmm… Tv-kokken Ramzi sjarmerer også i bokform!


ULRIKAS GI-FESTER
Av Ulrika Davidsson, fotografert av Malte Danielsson (Gyldendal)
Du slipper ikke unna lavkarbo, her er fest- og høytidstipsene fra den svenske kostholdsrådgiveren som er spesialist på GI-mat. Her er både advent, lucia og jul, nyttår, påske og sommer påtenkt med sunn og lekker mat, innimellom veldig fristende – men lammekarbonader med fennikelgrateng kan jo spise når som helst, fra og med nå! Og mandelkaken med vaniljepanacotta kan vel like gjerne være til hverdags som til søndags, når den er så sunn?


FREDAG HELE UKA
Av Lise Finckenhagen, fotografert av Magnar Kirknes (Font)
Bent Stiansen reklamerer for denne store, tunge kokeboken på nær 400 sider, på forsiden, den fortjener hedersplassen på ethvert kjøkken, mener han. Her er oppskrifter for hele året, vi lot tre husholdinger med aldersspenn fra 2 til 48 bla i den og prøve den ut. Mennene fikk lyst å lage mat, damene fikk lyst å spise den. Tenåringene la merke til fontene og det pene designet. En kokebok i Jo Nesbø-stil, var kommentaren som samlet alle! Her er mye lavkarbo og stor variasjon, “komplisert mat på en enkel måte”. Kylling med sitron og honning, spicy fiskekaker med agurksalat, sprøstekt uer med sursøte grønnsaker, konjakkgravet reinsdyr med tyttebær- og hasselnøttrømme, prikkete appelsinkake med kvikklunsj-is, karamellkokte pærer og knekkebrød. og En motsats til det italienske kjøkkenet, altså med mange ingredienser, som dog er lette å få tak i. Fredagen er Finchenhagens yndlingsdag og her er søndagsmiddager og -desserter for hele uka!


THE HUMMINGBIRD BAKERY CUPCAKES OG MUFFINS
Fotografert av Peter Cassidy (Aschehoug)
Lurer du fremdeles på hva som er forskjellen på muffins og cupcakes? Enkelt, det er frosting på cupcakes, deilig, søt og stadig mer oppfinnsom og fargerik glasur! Dette bakeriet ved Angel Station i London har blitt berømt langt utenfor Islington, blant annet fordi berømtheter som Gwyneth Paltrow har rost dem i all offentlighet for de nydelig dekorterte bursdagskakene. For dere som liker å lage kaker selv, kan denne hendige lille bruksanvisningen til cupcakes være en test, eller muligens et løft. Dette er en oppskriftsbok for viderekomne, de mange ingrediensene må nok for de fleste handles på forhånd oppskriftene er ikke nødvendigvis beste start for ivrige tenåringer som fremdeles lurer på hvor hva er på kjøkkenet. Etter alt det søte, er det også spennende oppskrifter på muffins, med gulrot og squash eller skinke og sopp, for eksempel.


ALL MAT KOMMER FRA UNGARN
Av Petter Wilhelm Blichfeldt Schjerven (Vega)
Denne kokeboken kommer fra en nostalgisk mann. For to år siden ga han ut sin “Nostalgisk ordbok”. Nå er han tilbake med nostalgisk mat, som han håper vil vekke minner om en fortid preget av andre matvaner og andre matidealer. Noen savner jo aspikken og terteskjellene mer enn andre. Og han får god hjelp fra kjente kokker som Ingrid Espelid Hovig, Eyvind Hellstrøm, Lise Finckenhagen og Ole Martin Alfsen, som deler sine egne matminner og historier i boka. Den er full av gamle bilder av både mat og reklameplakater, og vi blir servert oppskrifter på alt fra fiskeboller og lapskaus til marmorkake. Denne boken skårer høyt på stil hos noen og inspirerer på mange flere fronter enn matens. En høylydt appell til forskjell på hverdag og helg!

Har du favoritt-kokebøker, del dem gjerne i kommentarfeltet!