I denne spalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

(Bildet er hentet fra ekornes.no)

– Ekornes tapte klagesaken mot Juritzen i forbindelse med at forlaget har brukt ordet “stressless” i en av bøkene sine. Ekornes mener de har enerett på ordet, og at dersom merket blir brukt som generell beskrivelse av lignende stoler, vil merkevarenavnet vannes ut. Konkurranseutvalget var ikke enig, og avviste klagen enstemmig. Dette kan du lese mer om hos Bok & Samfunn.

– Historiker og forfatter Eric Hobsawn døde den 1. oktober i en alder av 95 etter lengre tids sykdom. Hans arbeid har påvirket generasjoner av historikere og politikere, og han har blant annet et flerbindsverk på samvittigheten. Les mer om Hobsawn hos The Guardian. Nøyaktig en måned tidligere døde en annen historiker og forfatter, nemlig Alexander Saxton, i en alder av 93. Han kan du lese mer om i New York Times.

– Ari Behn har fått to av sine noveller utvalgt til å trykkes i den prestisjetunge, europeiske antologien Best European Fiction. Det er det Bok & Samfunn som kunne fortelle om.

Verdens minste bok heter Teeny Ted from Turnip Town. Den koster omkring 90 000 kr, og må leses med mikroskop, til tross for at den er 30 sider lang.

– I forrige uke kom det frem at bokhandelkjeden NorliLibris – som har den desidert største markedsandelen med sine 37% – tar opptil 74% av bokprisen selv. Konkurransetilsynet kaller holdningen kartellvirksomhet, og mindre forlag som Vega får problemer når det bare er bestselgere som er gunstige. Anne Holt kaller oppførselen rå, men i motsetning til konkurransetilsynet etterlyser hun mer regulering. I sammenheng med utredningen av en ny boklov, vurderer regjeringen å sette tak for bokhandelens krav. Forleggerforeningen svarer på artiklene her.

– Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad reagerer på hvordan Breiviks mor fremstilles i den nye boka En norsk tragedie av Aage Storm Borchgrevink, skriver blant annet VG. I boken får Breiviks oppvekst mye skylden for hvordan han har blitt i dag, og forfatteren omtaler forholdene som omsorgssvikt og mishandling. Du kan lese et utdrag fra boka i Vinduet.

(Bildet er hentet fra snl.no)

– Litteraturhuset fylte fem år den femte oktober. Da lanserte de også programmet for resten av året. Denne dagen var det også 50 år siden den første offisielle James Bond-filmen, Dr. No, ble sluppet. James Bond-filmene er basert på bokserien av Ian Flemming, Senere har også en rekke andre forfattere bidratt til å utbrodere om livet til den britiske spionen.

– Lurer du på hvor mange bøker Gud blir nevnt i? Eller hvor mange bøker som refererer til Catch-22? Eller hvilke 964 bøker som nevner Sverige? Small Demons er en side som faktisk har grei oversikt over svarene på de spørsmålene der, og veldig, veldig mange andre. Her er det bare å klikke på en bok å følge tråden videre – hvor enn den tar deg hen. Og om du ikke vet hva du skal lese etter boka du leser nå, kan kanskje Book Seer hjelpe deg. Jeg har tipset om siden her før, og tipser gjerne igjen.

Morgenbladet har en artikkel om selvpublisering, særlig de som publiserer på  papir fremfor digitalt. Ole Jørgen Hansson, dikteren bak Emolusjon og Mørkerom som jeg har skrevet om her før, er blant dem som blir intervjuet om temaet.

– De nominerte til den britiske Samuel Johnson Prize 2012 (en sakprosa-pris) er:
Behind the Beautiful Forevers: Life, Death and Hope in a Mumbai Slum – Katherine Boo
Into the Silence: The Great War, Mallory and the Conquest of Everest – Wade Davis
The Old Ways: A Journey on Foot – Robert Macfarlane
The Better Angels of our Nature: A History of Violence and Humanity – Steven Pinker
The Spanish Holocaust: Inquisition and Extermination in Twentieth-Century Spain – Paul Preston
Strindberg: A Life – Sue Prideaux

– Har du noen gang undret deg over hvilke 10 sanger som blir nevnt mest i litteraturen? Ikke? Nei, men da gjør du det sikkert nå. Godt at svaret finnes hos Publisher’s Weekly. Queen, Elvis og ABBA er blant artistene på lista.

– Legg gjerne igjen en kommentar om jeg har glemt noe du synes burde være med – eller om du lot deg provosere eller engasjere av nyhetene! :)