Kristine Thorkildsen tok i mot prisen for Falturiltu. Her flankert av NBUs nestleder Annine Qvale og NBUs leder Bjørn Ingvaldsen

NBU-prisen for 2012 gå til Falturiltufestivalen. Prisen vart delt ut på medlemsmøtet 12. oktober.  Slik er grunngjevinga frå juryen:

Litteratur for barn og ungdom står i 2012 sterkere enn noen sinne. Det kommer ut mange og gode bøker for de viktigste leserne, de yngste. Norsk litteratur får oppmerksomhet ute i verden, norske bøker oversetes til andre språk og norske forfattere blir invitert ut i verden for å fortelle om sine bøker.

Likevel synes vi aldri at litteraturen vår kan få nok – eller for mye – oppmerksomhet. Vi er derfor veldig glade for at det finnes ildsjeler som vil legge ned mye og viktig arbeid i formidle bøkene til et bredt publikum. I Norge finnes det i dag en rekke festivaler som vil ivareta litteraturen og forfatterskapene.

Sunnhordland har lenge markert seg som et kraftsentrum i norsk barne- og ungdomslitteratur, med mange og viktige forfattere med røtter på Stord, Sveio, Bømlo, Tysnes, Os og i Kvinnherrad. Felles for mange av disse forfatterne er at de skriver på nynorsk og har bidratt til at nynorske barne- og ungdomsbøker har en så sterk posisjon som de har i dag, med alt fra bildebøker for de minste, til dikt, spenning og grøssere.

Hva er mer naturlig enn at man i et slikt kratsentrum også arrangerer en egen festival for denne litteraturen, en festival som er den eneste nynorske festivalen for barne- og ungdomsbøker i hele verden. Intet mindre!

Det er en stor glede å kunngjøre at årets NBU-pris går til litteraturfestivalen Falturiltu!