I denne spalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

(Foto: AP. Bildet er lånt fra guardian.co.uk)

– Kinesiske Mo Yan stakk av med Nobels litteraturpris i 2012. Tanker rundt dette kan du lese hos blant annet The Guardian. Avgjørelsen har fått kritikk fra blant annet Gabi Gleichmann og Ai Weiwei.

– Interessen for bøker om 22. juli har dabbet av. Det har blitt gitt ut over 30 bøker om den skjebnesvangre dagen, og bestselgerne ble gitt ut i fjor. Butikksjef Espen Konglevoll forteller til NRK at de selger langt flere bøker om andre verdenskrig enn 22. juli.

Regjeringen mener at en ny boklov vil være på plass før neste sommer. De mener at en boklov vil sikre mangfold og bredde i norsk litteratur, men i Danmark mener blant annet direktøren for den danske bokhandlerforeningen at mangfoldet er godt ivaretatt til tross for at de har et friprissystem.

(Foto: Signe Dons. Bildet er lånt fra aftenposten.no)

– Det blir mindre og mindre lønnsomt å være bokhandel. NorliLibris, som har den største markedsandelen, har det verst. Dette er det Aftenposten som skriver om.

Hos NPR finnes en artikkelserie der ulike forfattere skriver om sine såkalte ‘Guilty pleasures’. Gary Gutting i The New York Times spekulerer i holdningen om at noe litteratur er høykultur, mens annen litteratur er lavkultur – og om det har seg sånn at bøker fra høykulturen er mindre underholdene enn de fra lavkulturen.

– Anbefaler dessuten følgende lister fra NPR: Topp 100 science fiction og fantasy, Topp 100 thrillere og Topp 100 strandlektyre. Listene er basert på lesernes stemmer.

– Fikk du med deg at Apple stoppet omslaget på e-bokutgaven av Cathrine Ms seksuelle liv av Cathrine Millet? Ja, du gjettet riktig: Det er den nakne rumpa som ble for drøy. Det kan du lese hos Kagge, som gir ut boka.

– På bokelskere ble det tipset om denne siden. Her finner du en språk- og litteraturhistorisk tidslinje, der du kan bla deg gjennom bøker helt tilbake til 800-tallet. Du kan lære om hver enkelt bok, og tidslinjen er delt inn etter epoker. Nyttig verktøy for skoleelever, vil jeg tro!

Samlaget får 12.9 millioner kr i statsbudsjettet for 2013. Pengene skal gå til å styrke nynorsk språk, litteratur og kultur, og bidra til et bredere tilbud av bøker utgitt på nynorsk.

Dagbladet tester barnebok-apper: Opplev Rødhette og Ulven på en helt ny måte.

– NRK skriver om den internasjonale bokhøsten. Tom Wolfe, Ian McEwan og Zadie Smith er blant forfatterne vi kan glede oss til.

– Per Pettersons roman Det er greit for meg var forrige ukes bok på bloggen til Oprah. “Novels about teenager angst can sometimes sound, well…teenage. Not so in the case of It’s Fine by Me by Norwegian writer Per Petterson […]” skriver teamet bak bloggen.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm. Bilde er lånt fra aftenposten.no)

– Debatten om bokblogging fortsetter. I Aftenposten finnes artikkelen Uforpliktende skamros, og den fikk svar på tiltale av forfatter og forlagsredaktør Tiger Garté i samme avis. Bloggen Politikk Poetikk Praksis kommenterer også saken.

– I mai neste år kommer romanen The Fall of Arthur av J.R.R. Tolkien ut for første gang. Den har ligget urørt siden 1930-tallet, men nå gis den altså ut av HarperCollins. Det leste jeg hos Bokelskerinnen først.

– 90 000 gratis bøker ble delt ut til 9.-klassinger rundt om i det ganske land i forrige uke. Det er de nyillustrerte høydepunktene fra Snorre-sagaene, og bøkene kommer med en egen hjemmeside.