I denne spalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.
– Neil Gaiman jobber med en ny Doctor Who-episode. Den forrige, The Doctor’s Wife (se bildet), ble godt mottatt, og det blir spennende å se hvordan den neste blir.
– Hilary Mantel stakk av med årets Man Booker Prize med boka Bring Up the Bodies. Hun ble dermed den første kvinne som har vunnet Bookerprisen to ganger, tredje forfatter totalt. Første gang vant hun den for forgjengeren til årets prisvinner, nemlig Wolf Hall.
– Supermann har vært tema i amerikanske rettsaler om dagen, og striden har handlet om hvem som egentlig har rettighetene til superhelten. Det var DC Comics som gikk seirende ut av konflikten. Det kan du lese mer om hos The Independent.
– Nå kan du få digitale boktips på biblioteket. Det er Deichmanske Bibliotek som har utviklet Aktive hyller, og den skal hjelpe brukerne med å oppdage hva biblioteket har å by på, samt inspirere til å lete opp nye bøker. Utviklerne har gjesteblogget om prototypen på NRKbeta.no.
– I Klassekampen er den en artikkel om manglende mulighet til å låne e-bøker på norske biblioteker. Kristian Meisingset, kulturredaktør i Minerva, skriver i kronikken Bibliotekene står for fall at utlån av e-bøker er en dårlig løsning uansett. Det er ikke Martin Kristoffer Bråthen fra Deichmanske enig i. Siste kvinne ut i diskusjonen er Karianne Bjellås Gilje.
– Nobelprisvinneren Mo Yan får egen fornøyelsespark. Dette er, så vidt Dagbladet kjenner til, den ene av to litterære opplevelsesparker (J.K. Rowlings Harry Potter-park i Florida er selvsagt den andre).
– Skuespiller Johnny Depp beveger seg inn i forlagsverden, nærmere bestemt i et imprint kalt Infinitum Nihil, under HarperCollins. Blant de første titlene vil han fokusere på Bob Dylan. Dette kan du lese mer om hos Huffington Post.
– Til tross for at Fifty Shades-serien til E.L. James har blitt brutalt slaktet av franske kritikere, selger den som varmt hvetebrød der også. Kritikerne mente at en britisk forfatter med “skrive-talent på høyde med en seksåring” ikke hadde noen verdens ting å fortelle til en nasjon med lang historie innen erotisk og sadomasochistisk litteratur (som f.eks. 120 days of Sodom og Story of O). Det bryr tydeligvis ikke leserne seg noe om, for bøkene nådde 100 000 solgte kopier i løpet av de to første dagene.
– Det kan hende du fikk med deg at Google-logoen var en hvalfanger den 18. oktober? Det var en hyllest til Moby Dick, som først kom ut 18. oktober 1851. Selv om boken i dag er å regne som en klassiker, merket forfatteren Herman Melville ikke noe til suksessen selv. Jyllands-posten har en artikkel om dette.
– I år er det 100 år siden den svenske dramatikeren August Strindberg døde. I den anledning sendes Radioteatrets Et drømmespill i tre deler på P2. Første episode var i går, men kommer i reprise igjen i dag kl. 21.03. De to neste kommer søndag om en og to uker kl. 15.03, eventuelt i reprise mandagen etter.
– The Dylan Thomas Prize har siden 2006 blitt delt ut til unge forfattere, og har siden den gang blitt ganske så prestisjefylt. Premien er intet mindre enn £30 000, og årets shortlist er som følger:
* The Spider King’s Daughter – Chibundu Onuzo
* The White Shadow – Andrea Eames
* Seating Arrangements – Maggie Shipstead
* The Doll Princess – Tom Benn
* Once You Break a Knuckle – D.W. Wilson
– Amazon er på vei inn i skolen: med det nye konseptet Whispercast ønsker Amazon å utvide mulighetene med Kindle. Whispercast gir organisasjoner mulighet til å dele innhold med flere enheter. Du kan lese mer om det hos Publisher’s Weekly.
– Pave Benedict XVI skal gi ut en trilogi gjennom Crown Publishing Group. Det dreier seg om “a penetrating and theologically rich exploration of the infancy and early life of Jesus.” Og mens vi er inne på religion… En kristen blogger levde i 12 måneder etter beste evne utifra hva Bibelen har å si om hvordan kvinner skal te seg. Nå har hun skrevet bok om opplevelsen, men kristne bokhandler ønsker ikke å selge boka. Hvorfor? Fordi forfatteren nekter å fjerne ordet “vagina” fra boka.
– Et firma i New York ønsker å utvikle en Spotify-lignende tjeneste for bøker.
– Er du nysgjerrig på hva slags helseproblemer George Orwell, Brontë-søstrene, James Joyce og William Butler Yeast hadde å stri med? Da er det jammen godt det finnes en artikkel om akkurat det hos Publisher’s Weekly.