The Spirit Thief er første boka i en trilogi om Eli Monpress; mestertyv og en svært sjarmerende sådan. Sjangeren er lettbeint og humoristisk fantasy. Eli er både tyv og magiker, og sammen med en kriger og en demonseed (en ganske spesiell jente kan man trygt si) gyver han løs på sin plan: «The first step is to increase the size of the bounty on his head, so he’ll need to steal some big things. But he’ll start small for now. He’ll just steal something that no one will miss – at least for a while. Like a king» (fra baksiden av boka).

Magikonseptet hviler på at alt i verden (inkludert gjenstander) har ånd (spirit) og en magiker på den gode siden kan klare å gå i dialog med denne åndeligheten, mens onde magikere gjør den til slave. Eli derimot, han bare chitchatter, og absolutt alt og alle faller for hans sjarm. Helt til han møter byråkraten Miranda, som er sendt fra The Spirit Court for å håndtere Eli.

Boka er lettlest, godt skrevet og lett som en fjær. Gode, kjappe dialoger og morsomme karakterer er det som bærer boka, og på ingen måte dyptpløyende karakterbeskrivelser, tema eller plot. Boka starter med Eli som er innesperret i et fangehull dypt under jorden, og klarer å komme seg ut ved å smiske en eikedør av sine hengsler – og sånn fortsetter vi fra den ene ablegøyen til den andre.

Jeg var underholdt hele veien. Kan hende jeg blir lei etterhvert – men forløpig gleder jeg meg til neste bok, The Spirit Rebellion. Denne boka er forresten Rachel Aarons debut, og den kom ut i 2010. Trilogien har også kommet samlet i en pocketutgave, da heter den The Legend of Eli Monpress. Den har et ganske kult omslag, se selv: