– En nordisk barne- og ungdomslitteraturpris vil sammen med en rekke andre aktiviteter gi barn og unges leselyst et markant og synlig løft, sier Norges kulturminister Hadia Tajik.

Nordisk råd har vedtatt å dele ut ein eigen pris for barne- og ungdoms-litteratur. Prisen skal delast ut for første gong i 2013. Kulturministrane frå dei fem nordiske landa fekk torsdag brei støtte fra parlamentarikarane i Nordisk råd for forslaget sitt om ein slik pris.

NBU har i fleire år arbeidd for ein Nordisk råds pris også innan barne- og ungdomslitteraturen, i vår gjekk kulturministrane i Norden inn for det.

Frå nettsida til Nordisk råd:

«En grunn til at det lenge har vært ønske om en slik pris, er at selv om Nordisk Råds litteraturpris i teorien skal kunne tildeles skjønnlitterære forfattere med publikum i alle aldersgrupper, har prisen bare gått til forfattere som skriver for voksne siden den ble opprettet i 1962.

– En nordisk barne- og ungdomslitteraturpris vil sammen med en rekke andre aktiviteter gi barn og unges leselyst et markant og synlig løft. Vi har sett at de andre nordiske kulturprisene er med på å skape både nordisk og internasjonal oppmerksomhet om kulturen, og det skal vi utnytte også på barne- og ungdomsområdet, forklarer kulturminister Hadia Tajik (Ap).

Den eksisterende litteraturprisen – Nordisk råds litteraturpris – er den eldste av Nordisk råds priser. Den feirer sitt 50-årsjubileum i år regnes av de fleste som den mest synlige blant de prestisjefylte prisene, med stor nordisk og internasjonal gjennomslagskraft.  Den norske kulturminister håper den nye prisen for barne- og ungdomslitteraturen vil få en tilsvarende effekt:

– I Norden har vi en fantastisk tradisjon for barne- og ungdomslitteratur på veldig høyt nivå. Barne- og ungdomslitteraturen er en viktig del av vår nordiske selvforståelse som til og med nyter stor internasjonal anerkjennelse. Jeg er derfor utrolig glad for at det nå også har lyktes å samle bred politisk støtte for å opprette en nordisk pris for denne delen av litteraturen, sier Tajik.»