Ungdomsbøker.no er et uavhengig nettsted for ungdom, der de kan diskutere, oppdage og dele bøker med hverandre. 
Det er et diskusjonsforum, en bokdatabase og en blogg. Ideen er at ungdom skal kunne inspirere hverandre til å finne lesestoff, og få lyst til å lese mer. 
 
Av Mari Moen Holsve
 
Leder av nettstedet, Nina Aalstad, som til daglig arbeider som markedskonsulent Cappelen Damm, forteller at hun fikk ideen høsten 2010. 
 
– Tanken kom fordi jeg er lidenskapelig opptatt av ungdomsbøker, og at ungdom skal få lyst til å lese. Når barn og unge skal svare på hvorfor de velger å lese det de leser, så troner anbefaling fra venner og jevnaldrende helt alene på toppen av lista. Derfor ønsket jeg å skape et forum hvor de kan få lov til akkurat det, å anbefale bøker til hverandre, og finne nye bøker de vil lese.  
 
–  ungdomsbøker.no er et uavhengig nettsted. Men er eller har forlagene vært involvert på noe vis, og i så fall i hvor stor grad?
 
– Da jeg fikk ideen, skjønte jeg fort at dette måtte bli et nettsted som dekket alle bøkene for ungdom, ikke bare fra et forlag. Hvis ungdom skal diskutere bøker slik de selv ønsker, kan man ikke legge føringer på hvilke bøker det skal være. Som markedskonsulent i Cappelen Damm fikk jeg lov til å sette i gang dette som et samarbeidsprosjekt mellom forlagene, og fikk fort med meg syv andre forlag som gir ut ungdomsbøker i Norge. Siden ble lansert i september 2011, og ble drevet av en gruppe med representanter fra de ulike forlagene. Etter et halvt års tid så vi at dette krevde mer tid og ressurser enn forlagene hadde mulighet til å legge inn i et ikke-kommersielt prosjekt, og jeg fikk klarsignal til å ta hele nettstedet ut av forlagsdrift, for å gjøre det til et uavhengig og ideelt prosjekt uten kommersielle aktører. I dag driftes siden av meg og tre andre ildsjeler; Siri Morland, Alexander Eliesen og Eirik Krogstad. 
 
–  Hvordan har responsen vært fra ungdommen så langt?
 
Responsen har vært veldig positiv fra de som har oppdaget siden. Veldig mange gir tilbakemelding om at de setter pris på tilbudet som denne siden gir, og den daglige aktiviteten er også et tegn på popularitet i målgruppa. 
 
– Hva er målet på lang sikt?
 
– Målet er at ungdomsbøker.no skal bli et levende nettsted, med mye aktivitet, og med høy grad av deltagelse fra ungdommer. Vi ønsker å bli en naturlig arena å oppsøke for tips om bøker for ungdom og for andre som er på jakt etter gode bøker til ungdom, og en solid database over bøker for ungdom utgitt på norsk.  
 
– Nettsiden har nylig hatt et samarbeidsprosjekt med Westerdals School of Communication. Hva bestod prosjektet i, og hva har det å si for ungdomsbøker.no?
 
– I september i år hadde hele andretrinnet på Westerdals et tre ukers prosjekt der oppgaven var å utvikle en kommunikasjonsstrategi for ungdomsbøker.no. 170 elever fordelt på 26 grupper presenterte deretter sine forslag til løsninger på alt fra design, navn, funksjoner og innhold til promotering, markedsføring, samarbeidspartnere og langsiktig planlegging. Dette har vært av en helt uvurderlig verdi for oss, da det har gitt oss et hav av gode ideer til hva vi kan gjøre med siden framover, og hvordan vi kan nå ut til målgruppa. De la fram en meget interessant research, som ga mange svar på hva ungdommer egentlig ønsker fra en slik side, og hvordan vi bør gå fram for å nå de målene vi har satt oss. Vi gleder oss så mye til å igangsette flere av disse ideene og prosjektene etter nyttår. 
 
– Er det noe ungdomsbokforfattere kan gjøre for å bidra til at ungdomsbøker.no vokser?
 
– Vi har allerede vært så heldig å ha flere forfattere som har gjesteblogget, og vi ønsker veldig gjerne å knytte oss tett til forfatterne. Forfattermøter og informasjon om menneskene bak bøkene er noe leserne er veldig interessert i, og derfor noe vi kommer til å ha mye fokus på. Vi kommer til å sende ut informasjon til alle forfatterne som allerede ligger i databasen, og vi hører gjerne fra forfattere som kan tenke seg å bidra med noe for å spre leselyst blant ungdom. Det er mye spennende vi kan finne på sammen!