I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

– Forrige torsdag hadde Google-logoen blitt dekorert til ære for Bram Stokers 165. bursdag. De fleste kjenner denne irske forfatteren gjennom klassikeren Dracula. Huffington Post har en artikkel til ære for forfatteren.

– I disse dager kan du gå på kino og se filmatiseringen av den populære ungdomsboka The Perks of Being a Wallflower. Det er forfatteren selv, Stephen Chbosky, som har stått for filmatiseringen, og i en av rollene er ingen ringere enn Emma Watson, bedre kjent som Hermione fra Harry Potter-serien. Oslo by har en anmeldelse av filmen.

– Forlagshuset Vigmostad & Bjørke har kjøpt alle aksjene i Piratforlaget, og hensikten er en fusjon. Les mer om dette hos Bok & Samfunn.

– Årets nominerte til Ungdommens kritikerpris er som følger:
Eivind Hofstad Evjemo: Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet
Wenche-Britt Hagabakken: Hula Lou
Vigdis Hjorth: Leve posthornet!
Mona Høvring: Venterommet i Atlanteren
Trude Marstein: Hjem til meg
Per Petterson: Jeg nekter
Lars Ove Seljestad: Isberg
Lars Amund Vaage: Syngja

– Apple er igjen i nyhetene fordi de sensurerer. Denne gangen har de sensurert dansk kulturarv i følge Peter Øvig Knudsen, forfatter av Hippie 1 og 2. Bøkene inneholder – ikke overraskende – bilder av nakne, danske hippier. Les mer og se bildene hos Dagbladet. Jyllands-posten kan fortelle at det ikke strider mot EU-regler at de sensurerer på denne måten, så dette må visst forfatteren leve med.

– Elie Wiesel og Barack Obama skal skrive bok sammen. Nå som den intense valgkampen til Obama er over, vil det bli litt tid til bokprosjektet. Det kan du lese mer om hos DN.se.

Nå kan du lese DC Comics på lese- og nettbrettet ditt. Med dette er DC Comics det første store tegneserieforlaget som gjør sine periodika tilgjengelig på de store digitale plattformene.

– Hos Huffington Post kan du lese hvilke 7 bøker som fungerer best som terapi når du prøver å komme deg etter et samlivsbrudd. Psykologer i London har begynt å ta i bruk bøker i terapi.

– Det har hersket litt forvirring rundt hvorfor Amazon plutselig finner på å slette brukeranmeldelser i det siste. Her er en forfatters opplevelse. LA Times publiserte en kronikk om temaet.

(bildet er lånt fra cwila.com)

– I både Canada og Australia har det blitt opprettet litteraturpris forbeholdt kvinnelige forfattere, henholdsvis under navnene Rosalind- og Stella-prisen. Dette kommer blant annet som en reaksjon på blant annet at Australias mest prestisjetunge litteraturpris, Miles Franklin-prisen, ble anklaget for å være en “pølsefest”. Statistikk viser dessuten at bøker skrevet av menn blir oftere anmeldt i pressen i Canada.

– JK Rowlings nye bok for voksne, Den tomme stolen, slippes i Norge i disse dager, og dette knyttes det forventninger til. Førsteopplaget er på 70 000 eksemplarer, melder Bok & samfunn.

– En britisk kvinne på 41 år har bedt om skilsmisse etter at mannen ikke var enig i å krydre opp sexlivet. Hun hadde lest og funnet inspirasjon i den erotiske serien Fifty Shades av E.L. James. Kan dette være den første Fifty Shades-skilsmissen, mon tro?

Inspirert av barneboka “Den lille prinsen”. (bildet er lånt av flavorwire.com)

Her er 43 flotte, skjønnlitterære tatoveringer basert på barnebøker.

– Over alt på internett har det blitt vitset med den lite elegante kommentaren Mitt Romney kom med for å forsøke å vinne kvinne-stemmer: han har ringpermer fulle av kvinner. Istedenfor klarte han antageligvis å skyve dem fra seg… Dette har Sarah Crewe og Sophie Mayer utnyttet. Nå kan du nemlig kjøpe en ringperm med dikt skrevet av en rekke forskjellige kvinner, transseksuelle, interseksuelle og kjønnsnøytrale. Inntektene går til Rape Crisis UK og Michael Causer Foundation.

– Kurt Vonnegut fant opp et brettspill ved navn General Headquarters (GHQ). Forslaget ble dog avslått, fordi spillprodusenten han kontaktet mente det var for komplisert. Det kan du lese mer om hos Huffington Post.