En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Plutselig er det søndag igjen, og jeg leser fortsatt Variantene av Robison Wells: Benson Fisher har hatt en begredelig oppvekst i diverse fosterhjem. Nå er han lei, og søker seg inn på kostskolen Maxfield Academy. Han kommer inn på fullt stipend, og er lettet over å få starte med blanke ark – men han skal fort angre seg. Det viser seg at skolen ikke bare er alminnelig kostskolestreng. Den er et fengsel. Lærere finnes ikke, her styres alt av en viss Iceman, som snakker til elevene via høyttalersystemer, og deler ut poeng og nådeløse straffer. Elevene har delt seg inn i tre fraksjoner som alle har ulike syn på hvorfor de er der og hvordan de skal overleve. Mellom dem utkjempes det en voldelig kamp på liv og død. Benson tilhører en fraksjon som ser på flukt som eneste utvei, men hvordan skal man rømme fra et sted hvor kameraer er overalt, og det er en alles kamp mot alle? Det sies dessuten at fluktforsøk straffes med døden…

November er en hektisk måned, så det er ikke allverdens aktivitet her. Men en smakebit skal vi alltids få til! Variantene er veldig spennende så langt, og jeg koser meg de gangene jeg har tid til å lese. Smakebiten er fra side 124:

“Hva er det?” sa jeg. “Hva er det som hindrer oss?”
En tåre pipler fram i øyekroken på Becky, men den rant ikke ned. Hun snakket så lavt at hun nesten hvisket, og hun holdt ansiktet vendt bort fra kameraene. “Jeg vet ikke. Et eller annet. Det var fire stykker fra Samfunnet som prøvde å rømme nå i vår. De samarbeidet mens de hadde vaktholdtjeneste. De klarte det ikke.”
“Hva var det som stoppet dem?”
Hun tørket seg i øyet med baksiden av tommelen før hun snudde seg bort.