Har ikke lest Ambjørnsen siden …. ja, kanskje Ellingbøkene og de fantastiske Samson og Roberto-bøkene. Jeg var derfor spent på hva jeg hadde i vente denne gangen, og ble overrasket. Veldig overrasket faktisk. Først og fremst over kraften i språket – jeg ante egentlig ikke at Ambjørnsen kan ha en så poetisk penn.

I denne boka; Natten drømmer om dagen, møter vi Sune, en mann som har forlatt et mer ordinært liv og i stedet for lagt seg i tråkket – altså skogen, fjellet og sjøen. Han er en av de som bryter seg inn på hytter og bor sporadisk ulike steder, for så å vandre videre uten andre forpliktelser enn å holde seg selv mett, varm og tørr. Han har noen venner han dropper innom, alle litt sånn på utsida av samfunnet. Så en dag møter han en jente, og hun henger seg etter ham i tråkket, og han lar det skje. Hun har sin egen historie, og den blir vi sakte kjent med gjennom boka.

Boka er stemningsfull; eventyrlig som i Asbjørnsen og Moe, thrilleraktig som en krim, og så både sår og litt grufull og samtidig ganske humorstisk. Det er interessant at man lar Sune passere som en hovedperson man får lyst til å følge. For egentlig er han ganske usympatisk (synes jeg). Å bryte seg inn i andres hytter og leve der – det er så utrolig ekkelt å tenke på egentlig. Skikkelig hat-tanke. Har selv en liten hytte i skogen og ville synes at den ble ubeboelig hvis jeg visste at en ukjent mannsperson bodde der med jevne mellomrom. Det virker som om Sune har liten forståelse for dette. I tillegg har han forlatt noe, og der er det noen unger inni bildet, og det er heller ikke noe å rope hipp hurra for, selv om det kan være mye der vi ikke vet noe om. Men det er jo unger da….
Han bryr seg om Vale, det gjør han på et vis, men uten forpliktelser eller særlig dype intensjoner.

Likevel liker jeg boka; skogen, folka og veiene. Det tar litt tid før den setter seg hos meg, men da bringer den meg dypt inn.
Forresten er det en politisk slagside her også, en sivilisasjonskritikk, og det er bra.

Les gjerne Solgunn sin omtale av boka – også hun begeistret.