For første gang skriver Stein Morten Lier thriller for ungdom. Hovedpersonen Tinius  liker å ta sakene han kommer over i egne hender. Han er en fersking – en rookie – når det gjelder etterforskning og politiarbeid, noe som fører til at han kommer opp i farlige situasjoner. Tinius hacker seg inn på Facebook-siden til Malin i klassen, og før han vet ordet av det, vikles han inn i et nett av forbrytelser. Han finner snart ut at en nybegynnerfeil kan få fatale konsekvenser …
«Rookie» er første bok i serien om Tinius.
Fra intervju i magasinet Aschehoug Litteratur:

Hva er bokens tema?  Den er kontrasten mellom livet vi lever og livet vi ønsker via sosiale medier, og de farene som ligger i at alle kan utgi seg for å være en annen enn den de er. Som i det virkelige livet, med steder og personer man ikke bør oppsøke eller ta kontakt med, gjelder dette også internett, der det er enkelt for folk med onde motiver å opptre falsk.

Hvem er Tinius? Han er en foretaksom gutt som har liten respekt for autoriteter, og som blir sint når verden går ham imot. Han mener at alle lyver på Facebook, og ser ikke noe galt i å avsløre det ved å hacke seg inn på andres sider. Tinius mener at de voksne lager reglene, og det er ungdommenes oppgave å utfordre dem.

Hva er egentlig en rookie? En rookie er en «fersking», og det er akkurat hva Tinius er i denne boken. Han er en rookie når det gjelder etterforskning og politiarbeid, noe som fører til at han havner i farlige situasjoner han ikke er trent til å håndtere.