http://ecx.images-amazon.com/images/I/51UfJAuX4hL._SL175_.jpgSjanger: Sakprosa/mental helse
Originaltittel: Depressive Illness
Denne utgaven utgitt:  2010
Format: Lydbok
Oversatt av: –
Lest av: Lynsey Frost
Forlag: Summersdale Publishers, via Audible
ASIN: B004EENFY6
Spilletid: 4 timer, 29 minutter
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka:
If you suffer from depression you are not alone – it affects 15.5 million in the US, and more than 3 million in the UK – and, you are much stronger than you think. This best-selling book, written by a leading consultant psychiatrist, explains that people with depression do battle with pressures and stresses that other people would run away from, until their bodies can take no more. In this book, depression is placed authoritatively as a physical illness, from which recovery is possible. Dr Cantopher provides a comprehensive, accessible overview of depressive illness, guiding the reader through the nature of depression, its history, symptoms, causes and treatments, as well as myths along the way. Warm and supportive, this new edition, which also includes the latest on medications, stresses that sufferers should not blame themselves, but can take hope from the fact that there is meaning in their illness, and that getting better is a real option. Generously supplied with illuminating anecdotes and insights, it has specific advice on how to read the book if you are currently unwell, as well as valuable information for carers, medical professionals, or anyone interested in this destructive illness which is set to become the second biggest health burden in the world after heart disease.
****

Depresjon er et utbredt problem. Litt avhengig av hvem man spør, lider mellom 15-20 millioner voksne amerikanere av depresjon. Det utgjør omkring 9.5% av den totale amerikanske befolkningen. Tall fra Australia foreslår at alle vil på et eller annet tidspunkt bli berørt av depresjon, enten de blir deprimerte selv eller kjenner noen som er, blir eller har vært deprimert. Tall foreslår depresjon vil være den nest største dødsårsaken rett etter hjerte- og karsykdommer innen 2020, og enkelte studier viser at det er en kobling mellom depresjon og hjerte- og karsykdommer med dødelig utgang. Her i Norge viste en undersøkelse fra 2008 at 10% av de som svarte opplevde betydelige symptomer på angst og depresjon. Flere kvinner enn menn ser ut til å bli rammet av depresjon, uten at det er noen konkret svar på akkurat hvorfor det er slik. Uansett: Depresjon eksisterer i aller høyeste grad.

Psykiater Tim Cantopher tar en ytterst, tja, fysisk tilnærming til depresjon. Det vil si at en av målene hans med denne boka er å fortelle at depresjon ikke er noe høytsvevende psykologisk det er vanskelig å få tak på: dette er en fysisk sykdom som ofte skyldes av det han omtaler som en kortslutning i det limbiske systemet (en del av sentralnervesystemet) i hjernen. Han bruker langt på vei ingeniørterminologi for å overbevise lesere, og trekker linjer til andre fysiske lidelser. Forskjellen er bare at folk ikke kan se depresjon på samme måte som de kan se et brukket bein.

Det første kapitlet er egentlig mest verdifull for alle andre. Det vil si de som ikke er deprimert, og som mest sannsynlig har minst grunn til å plukke opp en bok som det her. Saken er egentlig vanligvis at folk som ikke har opplevd depresjon på en eller annen måte har mest grunn til å lese bøker om emnet. En titt i kommentarfeltene på nettaviser og blogger er nok til å se hvor mye håpløs ignoranse som eksisterer rundt både depresjon og øvrige lidelser man ikke kan se på utsiden.

Ellers har han gitt stor plass til informasjon om ulike terapiformer og forskjellige medisiner. Alt er beskrevet på en måte folk flest kan forstå. Cantopher bruker endel plass på å prøve å overbevise om at du ikke er alene i depresjonen din, og at det er fullt mulig å bli frisk. Depressive Illness er på den ene siden en opplysende og for mange sikkert hjelpsom bok om depresjon. Men på den andre siden føles den som forfatterens fremming av personlige politiske preferanser. Overraskende ofte skyter han inn at dagens politikere er håpløse og ikke skjønner noen ting, og der det funker greit enkelte andre steder, blir det påtrengende i slike mengder. For min del trakk det ned. Det er ikke så nøye hva det er han mener; det er det samme om jeg er enig eller ei.

Oppleseren av boka vil garantert irritere enkelte lyttere. Hun leser riktignok med engasjement, men kan glatt tolkes som nedlatende. Hun høres ut som om hun snakker til et barn, og leser i det hele tatt på en måte som hadde gjort seg godt i en barnebok. Dette plaget ikke meg så veldig mye (jeg la dog merke til det), men vil kunne være et problem for andre. Valg av oppleser er overraskende. Jeg forstår ikke hvorfor de syntes det var en god idé å velge en som kan fremstå som voldsomt nedlatende til å lese en bok om en sykdom. Det er vel ingen som liker å bli snakket ned til? I tilfellet depresjon, der et symptom gjerne er dårlig selvtillit og selvhat, er det i allefall ikke særlig gunstig…

Men alt i alt er det en opplysende bok, til tross for forfatterens egen politiske agenda og oppleserens nedlatenhet. Jeg anbefaler den, eller en hvilken som helst annen god bok om depresjon, først og fremst til folk som har minst grunn til å lese dem. Dere som uttaler dere i kommentarfelt også videre uten å skjønne noen ting kan gjøre langt, langt mer skade enn det dere tror. “Depresjon” i betydningen “depressiv lidelse” er milevis fra at du er deppa når helga er over eller over at den forrige matteprøven gikk til helvete. Bøker som denne forklarer dette på en relativt pedagogisk måte. Det er rart at et så utbredt problem møter så mange fordommer og misforståelser.

kortsagt-mal2

Om forfatteren:
http://www.expertsearch.co.uk/images/people/cantophertim.jpgDr. Tim Cantopher studerte ved UCH Medical School i London og utdannet seg til psykiater ved Portsmouth, Southampton og St. George’s Hospital Medical School i London. Han jobbet i NHS (den britiske nasjonale helsetjenesten) som psykiater fra 1988-1994, og har siden da jobbet i forskjellige deler av Priory-sykehusene. Han spesialiserer seg på voksne, med fokus på stress-relaterte lidelser, angst, depresjon og avhengighet.
ExpertSearch | Priory | goodreads