fortellinger fraDet aller viktigste vi har lært på film kan oppsummeres i én setning:

Livets viktigste dramaer skjer alltid med forstadshus, grønne plener og hvite stakittgjerder som kulisse!

Nevn et drama: ET, Frustrerte fruer, Revolutionary Road eller en hvilken som helst katastrofefilm, dette har vi skjønt, alle som en: Forstadslivet er alle moderne (amerikanske) fortellingers begynnelse. Men i Shaun Tans fantastiske fortellinger er det ikke bare drama på plenen. Her er det også intet mindre enn: en hvit hval, en mann i dykkerdrakt, utallige atomraketter og en vannbøffel med retningssans. Men så er ikke Tan amerikaner heller, han er australier.

Fortellinger fra Ytre Utkant (2009) er altså en samling små historier, skrevet og rikt illustrert av forfatteren bak mang en billedbok: Shaun Tan. Tan lager billedbøker for alle aldre, denne passer nok best for oss voksne barn.

Monstre i ørkenen

Boken kunne likeså godt vært et fantastisk resultat av et bokprosjekt mellom surrealisten Salvador Dahli og norske Kim Hiorthøy. Her er det flust av små, grå skisser, collager av tekstfragmenter i håndskrift, avis- og skrivemaskin-klipp og monstre i golde ørkenlandskap. Men dette inntrykket utfyller Tan også med frodige freskeliknende veggmalerier og impresjonistisk forstadsliv i lekre pasteller. Til sammen utgjør tekstene og illustrasjonene en reise inn i et hverdagsliv ved bygrensen.

Boken passer nok best for oss voksne barn.

Drømmeboken

Her er de små episodene og de lengre episke reisene bort fra nabolaget ispedd et alvor, en humor og en melankoli som vitner om en dypere mening. Men på grunn av den kraftige dæsjen surrealisme, må du lete i dine egne erfaringer og etiske refleksjoner for å finne mening i historiene. Dermed har Tan skapt det mange forfattere og lesere drømmer om: En bok som ikke er ferdig når du har lest den én gang, men som gir ny mening for hver gang du leser den igjennom livet.

Ingela

 

 

Arkivert i:Boktips, Skjønnlitteratur Tagged: fortellinger fra ytre utkant av shaun tan, shaun tan