http://bokelskere.s3.amazonaws.com/3feedc36a199f3b4607cbe207c44e9f65f7f0bb4a1e8660f7a6d06ac.jpegSjanger: Spenning/dystopi (ungdom)
Originaltittel: Variant (2011)
Denne utgaven utgitt:  2012
Format: Innbundet
Oversatt av: John Grande
Illustrert av: –
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202372064
Sider: 330
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

****
Forlaget om boka:
Benson Fisher har hatt en begredelig oppvekst i diverse fosterhjem. Nå er han lei, og søker seg inn på kostskolen Maxfield Academy. Han kommer inn på fullt stipend, og er lettet over å få starte med blanke ark – men han skal fort angre seg. Det viser seg at skolen ikke bare er alminnelig kostskolestreng. Den er et fengsel. Lærere finnes ikke, her styres alt av en viss Iceman, som snakker til elevene via høyttalersystemer, og deler ut poeng og nådeløse straffer. Elevene har delt seg inn i tre fraksjoner som alle har ulike syn på hvorfor de er der og hvordan de skal overleve. Mellom dem utkjempes det en voldelig kamp på liv og død. Benson tilhører en fraksjon som ser på flukt som eneste utvei, men hvordan skal man rømme fra et sted hvor kameraer er overalt, og det er en alles kamp mot alle? Det sies dessuten at fluktforsøk straffes med døden…
****

Jeg fikk ikke plass på bokbloggturnéen da det var denne boka som skulle i ilden, men så hadde jeg flaks og fikk en mail utenom der forlaget lurte på om jeg var interessert. Det var jeg så absolutt, for denne har jeg kikket på siden den kom ut for første gang i 2011. Og den skuffet ikke!

Benson Fisher har levd hele livet fra fosterhjem til fosterhjem. Han har aldri fått tid til å sette ned røtter, og har vært innom flere skoler enn han kan telle. Så får han fullt stipend til det flotte Maxwell-akademiet. Utifra det han kan lese på nettet, ser skolen fantastisk ut. Her vil han bli, og her skal han ikke være den fattige fosterhjemsungen som ingen vil være venn med. Siden det er en kostskole trenger han ikke å bekymre seg for at han må flytte før han er ferdig. Alt ser lyst ut. Helt til dama som hentet ham kjører gjennom både gjerder og murer og deretter forlater ham utenfor skolen i en fei.

Ikke alt er som det skal. Han blir tatt i mot av ei solstråle av en student, men innser raskt at dette ikke er noen dans på roser. Det finnes ingen lærere – det finnes ingen voksne i det hele tatt, med mindre du teller med mannen på skjermen. Studentene er overlatt til seg selv, og de har delt seg inn i tre grupper: Samfunnet, Kaos og Variantene. Samfunnets filosofi er å bare gjøre akkurat det de får beskjed om til punkt og prikke. På den måten må de jo bli sluppet ut igjen en dag. Kaos er ikke så lovlydige, og er i grunn en høykonsentrert samling bøller. I Variantene finnes resten – de som bare har ett mål: å flykte. Benson nekter å finne seg i å bli sperret inne av en psyko som kødder med hodene deres – og som til og med ryktes om å drepe de som prøver å flykte. Han slår seg sammen med Variantene.

Dette var spennende mer eller mindre fra start til slutt. Forfatteren klarer fint å pirre leserens nysgjerrighet. Hva er det egentlig som foregår? Er dette en slags syk Big Brother-aktig greie? Kanskje sitter folk å ser på dem på TV eller internett? Eller er det en gæærn sosiopat som har sperret dem inne, og bare venter på at de skal miste motet og/eller fly i tottene på hverandre..? Er det kanskje et militært eksperiment? Trener de opp ungdommene til å bli supersoldater? Mulighetene er mange, og det blir ganske anspent når folk forsvinner.

Benson reagerer på samme måte som en kan forvente at en person reagerer i den situasjonen. Han er sint, og vil vekk derfra. Samtidig får man forståelse for hvorfor de andre reagerer som de gjør. Noen har vært der i flere år. De må tilpasse seg, og de har opplevd at klassekamerater forsvinner sporløst. De har sett blod. Karakterene i boka er kanskje ikke av de dypeste og mest interessante, men de fremstår allikevel som troverdig. Man kan jo ikke annet enn å heie på Benson og satse på at de klarer å løse mysteriet.

Språklig er Variantene helt grei, men her er det handlingen som får all oppmerksomhet. Dette er spennende og fengende, og den er tidvis vanskelig å legge fra seg. Kommer ungdommene seg ut derfra? Variantene har en oppfølger. Neste boka i serien, Feedback, er allerede ute på engelsk, og den kommer nok ut på norsk i 2013. Jeg har i allefall lyst til å fortsette videre, SÆRLIG etter den slutten. For en cliffhanger – og de spørsmålene man får svar på blir erstattet med like mange flunkende nye. Anbefales varmt videre.

kortsag-variantene

Boktrailer:

Andre bloggere om boka:
Siljes skriblerier
Så rart
Idaheia
Askeladden
My Secret BookNook
I Ninas Bokverden
Carolines verden
Tulleruska’s World
Lesetips for ungdom
Vennesla bibliotek
Middelaldrende bokblogger
Bokvrimmel

Om forfatteren:
http://www.robisonwells.com/wp-content/uploads/2010/05/983664036_iC52r-X3-200x300.jpgRobison Wells (f. 1978) er en amerikansk forfatter. Han begynte å skrive i ei skrivegruppe sammen med broren Dan Wells (kjent for I am not a serial killer) og fantasy-forfatteren Brandon Sanderson. Han sliter med en alvorlig panikklidelse, agorafobi og tvangslidelse, og jobber for mer åpenhet rundt psykiske lidelser. Han har sagt i et intervju at førsteutkastet til Variantene bare tok ham 11 dager å skrive.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads