Bok 3 i Den siste magiker-trilogien
Sjanger: Fantasy (ungdom)
Originaltittel: Nimrod (2012)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: Innbundet
Omslagsdesign: Jesper Egemar
Oversatt av: –

Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202390358
Sider: 313
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

OBS! Dette er en anmeldelse av en oppfølger. Om du ikke har lest bok 1 og bok 2, bør du styre unna denne anmeldelsen, som kan inneholde spoilere i forhold til tidligere bøker.

****
Forlaget om boka:
Katten Belz er fanget i Gnosishulen, mens Ebub fremdeles er på frifot. Sfæren til Gregers er forsvunnet, og nå opplever Simen og Benedicte at Gnosishulen blir overvåket av Nimrod, magikerjegerne. Det handler bare om tid før Nimrod finner den hemmelige inngangen til hula. Skjer det, er alt tapt! Men det finnes en magi som ligger bevart i “The most magical place on earth”: Disney World i Florida. På et eller annet vis må Simen og Benedicte klare å komme seg dit. Ebub lurer i kulissene, og snart fanges Benedicte av Nimrod og føres til deres hovedkvarter i London. Simen innser at han står foran sitt livs største og farligste oppdrag. Og er egentlig magi verdt å risikere livet for?
****

Da har vi kommet til veis ende med Den siste magiker-trilogien. Simen Clausen på Kløfta har vært igjennom ganske mye siden han ble kjent med Indianern, eller Gregers som han egentlig heter. Einstøingen var intet mindre enn Den siste magiker, og han trengte en arvtager. Jepp – verdens siste magiker slo seg til på Kløfta. Problemet er naturligvis bare det at det finnes krefter her i verden som jakter på magikere. Nimrod er knallgode på teknologi, og er en slags motsetning til magikerne. Og nå har de vunnet. Nesten. Simen – og Benedicte, som også var lærling – er det eneste håpet nå som de har fått has på Gregers.

I forrige bok gikk det hardt utover Kløfta. Hele tettstedet var nær ved å falle fra hverandre, og det foran øynene på alle beboerne og journalistene. Jammen godt at Simen og Benedicte vet hvordan man kan justere minnet til folk. Men selv om mannen i gata har glemt det hele, vet Nimrod at magikerne skjuler seg et sted der på Kløfta. En lang linje magikere henger i en tynn tråd om ikke Simen og Benedicte finner en måte å bekjempe Nimrod på. Men det virker ganske så håpløst, når løsningen antageligvis er i Disney World, Florida. Er det egentlig verdt å risikere livet for det hele..?

Jeg har vært begeistret for denne serien. Sigbjørn Mostue må være en av de beste ungdomsbokforfatterne vi har her i Norge. Han bruker et språk som aldri føles falskt eller anstrengt, og jeg tror på stemmene til karakterene. Boka er stadig spennende, men den har enkelte dødpunkter her og der. Dessuten blir det noe repetativt fra tid til annen, men dette gir seg etterhvert som vi runder halvveis. Da blir det spennende! Jeg lå oppe halve natta for å få med meg hva som kom til å skje.

Jeg ble overrasket over slutten. Han har valgt en litt annen vending enn det man kanskje forventer av en sånn serie. Jaggu klarte han ikke å overraske meg litt på slutten, gitt. Noen ting gjøres allikevel litt for enkelt, synes jeg. Det er for eksempel rart at Simen klarer å sette inn $25 000 på kontoen sin uten at han trenger å gjøre rede for hvor de er fra, eller ha noen form for tillatelse eller noe fra foreldrene sine. Det er vel neppe daglig kost. Videre er det tilsvarende merkelig at han kan booke reisen og alt det der uten noen komplikasjoner. Hmmm. Er det vanligvis helt problemfritt for en 15-åring å gjøre det? Jeg vet ikke. Men, greit nok, dette er en spenningsroman. Er nok ikke akkurat det man henger seg opp i når man er på jakt etter en spennende fantasyroman for ungdom…

Nimrod har ikke det samme nivået av filosofi og historie som jeg likte så godt i den første boka. Muligens ikke så rart om hensikten var å gjøre rede for alt det tidlig i serien og la det ligge relativt urørt ellers. Men jeg savnet det allikevel. Den innledende boka var proppfull av spennende referanser til alt mulig rart som kan komme til å inspirere lesere til å utforske litt videre på egen hånd. Synd at det ikke har fått så veldig mye plass her, eller i bok 2 for den saks skyld.

Alt i alt er dette allikevel en god avslutning på en god serie. Jeg synes at begynnelsen var hakket bedre enn avslutningen, men trådene nøstes opp på en allright måte, og det hele avsluttes med stil.  Anbefales videre!

kortsagt-nimrod

Sigbjørn Mostue om boka:

Om forfatteren:
Sigbjørn Mostue (f. 1969) har tidligere forfattet trilogien Alvetegnet (Gravbøygen våkner, Nissedreperen, Krakens gap) som foreløpig er blitt utgitt i over 150 000 eksemplarer. Alvetegnet har fått Arks barnebokpris og er blitt nominert til Brageprisen. Den siste magiker ble nominert til Arks barnebokpris og Ungdommens kritikerpris. Han er i disse dager aktuell med krim for voksne: Operasjon Helena er skrevet sammen med Johnny Brenna. Sigbjørn er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet som redaktør.
Hjemmeside | Wikipedia