En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Etter en juleferie som ble tilbragt i Skottland med påfølgende forkjølelse som enda sitter godt i, har jeg ikke hatt anledning til å lese veldig mye de siste ukene. Men jeg hører på en knakende god lydbok, nemlig Last Argument of Kings – den siste boka i The First Law-serien til Joe Abercrombie. Jeg er imponert over serien, og enda mer imponert over innleseren Steven Pacey. Han gjør historien så levende og fargerik at han har formet inntrykket jeg har av karakterene. I nesten alle tilfeller blir jeg irritert over innlesere som sjonglerer mellom stemmer og prøver å imitere stemmer til det motsatte kjønn, men godeste herr Pacey gjør alt riktig. Mer om det i omtalen når den kommer.

Men hva handler så serien om? For å unngå spoilere får du vaskeseddelen fra bok 1: Logen Ninefingers, infamous barbarian, has finally run out of luck. Caught in one feud too many, he’s on the verge of becoming a dead barbarian – leaving nothing behind him but bad songs, dead friends, and a lot of happy enemies.
Nobleman, dashing officer, and paragon of selfishness, Captain Jezal dan Luthar has nothing more dangerous in mind than fleecing his friends at cards and dreaming of glory in the fencing circle. But war is brewing, and on the battlefields of the frozen North they fight by altogether bloodier rules.
Inquisitor Glokta, cripple turned torturer, would like nothing better than to see Jezal come home in a box. But then Glokta hates everyone: cutting treason out of the Union one confession at a time leaves little room for friendship. His latest trail of corpses may lead him right to the rotten heart of government, if he can stay alive long enough to follow it.
Enter the wizard, Bayaz. A bald old man with a terrible temper and a pathetic assistant, he could be the First of the Magi, he could be a spectacular fraud, but whatever he is, he’s about to make the lives of Logen, Jezal, and Glotka a whole lot more difficult.
Murderous conspiracies rise to the surface, old scores are ready to be settled, and the line between hero and villain is sharp enough to draw blood. Unpredictable, compelling, wickedly funny, and packed with unforgettable characters, The Blade Itself is noir fantasy with a real cutting edge.

Smakebiten dere skal få kommer i form av et youtube-klipp av lydboka, og det er innledningen i bok nummer 1. Vil jo ikke spoile noe for dere! Pacey blir bare bedre og bedre jo lenger ut i bøkene vi kommer.