I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Bildet er fra nrkbeta.no.

– Nysgjerrig på hvordan Nasjonalbiblioteket klarer å digitalisere alt og gjøre det tilgjengelig på bokhylla.no? Du kan følge prosessen her.

– To av de største forlagene sier nei til å levere ebøker til Biblioteksentralen. Bibliotekfaglig direktør i Bibliteksentralen, Kjartan Vevle, er overrasket over at Cappelen Damm og Aschehoug foreløpig velger å stå utenfor.

– Det at Bibelen var bestselger i fjor her i Norge har vekket oppsikt internasjonalt. Både danske Jyllands-posten, svenske Dagens nyheter og britiske The Guardian har skrevet om det.

Den lenge etterlengtede avslutningen på MaddAdam-trilogien til Margareth Atwood er på lista til the Guardian over ting som skjer i 2013. Bildet er fra guardian.co.uk.

– The Guardian har laget en oversikt over hva vi har i vente av litterære arrangementer og utgivelser i 2013.

– Nå er tiden for sette nye litterære mål. LA Times har 15 forslag her.

Amazon Publishing inntar nå Europa. Hovedkontoret vil ligge i Luxemburg, og de vil hovedsakelig fokusere på Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania. I en urelatert sak har den franske regjeringen saksøkt Amazon. Grunnen er manglende skatteinnbetalinger, som skal ligge på 159 millioner britiske pund. Britene har hatt samme problem med giganten, som ikke betalte skatt i det hele tatt i 2010 – til tross for den enorme inntekten på 3.3 milliarder pund.

Charles Dickens. Bildet er fra telegraph.co.uk

– Et av Charles Dickens siste ønsker var at det ikke skulle reises noen statue av ham. I juni dukker det allikevel opp en statue av ham i Portsmouth, der han ble født.

– Over halvparten av bokhandlene i Storbritannia har blitt borte de siste 7 årene.

– Svenske kokebøker har vekket stor interesse utenlands de siste årene. De ligger rett bak krimromaner når det gjelder eksportsuksesser.

En bok med sextips fra 1700-tallet skal auksjoneres bort. Bildet er fra telegraph.co.uk

– En tidligere bannlyst bok med sextips fra 1766 skal nå auksjoneres bort.

Gjør Twilight misbruk sexy? Det lurer Vanessa Van Edwards i Huffington Post på.

– For første gang var alle fem vinnerne av Costa-prisen kvinner. Vel fortjent, sier Sameer Rahim i the Telegraph. Amanda Craig skriver at kvinnene hersker i den litterære verden, så det er ingen overraskelse.

Elizabeth Day leser høyt. Bildet er fra guardian.co.uk

Høytlesning er på moten igjen.

Salg av papirbøker falt med 9% i 2012. Dette er omtrent den samme nedgangen som var mellom 2010 og 2011.

– Forfatter H.P Lovecraft skrev en artikkel med råd til unge forfattere, som du kan lese her.

PG Wodehouse. Bildet er fra Wikipedia

– Fans av PG Wodehouse kan glede seg til BBC-serien Blandings, som er basert på Wodehouses bøker om hendelsene i Blandings Castle. Et humoristisk alternativ til Downton Abbey?

Spinelessclassics.com lager plakater av tekster. Du kan for eksempel kjøpe hele Hobbiten i plakatform. Eller hva med Life of Pi? Harry Potter? Gullivers reiser?

– Hvordan går det egentlig med økonomien i Midgard når Smaug dukker opp? Økonomisk depresjon? Hyperinflasjon?

The Wall. Bildet er fra huffingtonpost.com, som har hentet det fra boka The Lands of Ice and Fire.

– Glad i kart? Her er en samling kart over Westeros (Verdenen A Song of Ice and Fire/Game of Thrones er satt til). De stammer fra boka The Lands of Ice and Fire.

– Brad Leithauser undrer på om Peter Pan har Alzheimers i the New Yorker.

– Biblioteket på Cornell-universitetet har installert gress innendørs. Årsaken til dette er at “people can concentrate better after spending time in nature.” Hva tror du, hadde det hjulpet på konsentrasjonen din å ha gress mellom tærne inne på biblioteket?