Max finner ut at fisk må være en genial fødselsgave til en flodhest som tross alt lever i vannet. Men hva gjør Max og sjiraffen når båten går på grunn, de sure selene stjeler all fisken, og hjelpen aldri kommer? Og når han finner ut at flodhester ikke spiser fisk?
 
Hovedpersonen Max er nok en gutt litt utenom det vanlige. Han er tøff, oppfinnsom og temmelig handlingsorientert. «Helt Max fyrtårnflaks» er den tredje frittstående boka om Max og sjiraffen.
 
Mest av alt er Max praktisk, og det viser han i den første boken ved å la faren bytte plass med sjiraffen i dyreparken. For da får barna noe annet å se på enn et dyr og sjiraffen god plass i sofaen hjemme foran tv. Faren får dessuten god anledning til å spise seg sunn på gulrøtter. Lurt, tenker Max.
 
I den andre boka hvor reisen går til Afrika, må sjiraffen smugles med i flyet. Det er ikke så enkelt når en veier 850 kg og er 6 meter høy. Men da oppfinnsomme Max sier til alle at sjiraffen er et kosedyr, går det greit. Og da gjør det vel ikke noe at han tar litt større plass?
 
Boka er illustrert av Johan Egerkrans.
 
Mari Kjetun fikk inspirasjon til den nye boka da hun bodde i kunstnerboligen på Utsira en uke i fjor sommer. Da fisket hun og så sel og fikk altså ideen til historien om Max på en fisketur som på ingen måte går etter planen.