I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Robert Burns. Bildet er fra guardian.co.uk.

To forsvunnede manuskripter av den skotske poeten Robert Burns har blitt funnet, sammen med et brev fra hans elskede Clarinda.

Notabene er konkurs, men butikkene holder åpent mens de venter på nye eiere. Administrerende direktør for Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, synes situasjonen er alvorlig, blant annet på grunn av potensielle milliontap for forlagene. Dersom ingen tar over driften, kan 23 kommuner miste sin eneste bokhandel. I en leder mener Dagsavisen at kjedemakt er hovedårsaken.

– Den vanskelige situasjonen i bokbransjen generelt for skylden for at danske Gyldendal har måttet si opp 25 av sine ansatte.

– Stephen Kings roman Under the Dome er i ferd med å bli TV-serie, og CBS har meldt at premieren på amerikanske tv-skjermer blir i juni.

– Filmatiseringen av Fifty Shades får – ikke overraskende – 18-årsgrense, på grunn av mye sex. Som om ikke en filmatisering var nok, kommer det også en musikal.

– Det blir stadig færre biblioteker her til lands, og det vekker bekymring. I New York tilbringer derimot stadig flere tid på biblioteket, i følge ny undersøkelse.

Dette omslaget er på lista over de verste bokomslagene. Fra huffingtonpost.com

– Det har blitt vanligere og vanligere å publisere bøker uten et forlag i ryggen, og da har det også blitt vanligere og vanligere med grelle bokomslag. Her er de styggeste, i følge Huffington Post, hentet her. Her kan du derimot se omslagsdesignernes favorittomslag fra 2012.

– Denne våren kommer det en bølge med utenlandsk krimlitteratur – nesten fem ganger så mange som norske krimutgivelser.

Slik ble bøker laget på 1940-tallet.

Sylvia Plath. Bildet er fra wikipedia.

– Det er 50 år siden Sylvia Plaths Glassklokken/The Bell Jar ble gitt ut, og dette markeres med kronikker i bl.a. Telegraph og Independent.

– McDonald’s jobber med å bytte ut lekene med bøker i Happy Meal-menyene sine.

– Klarer du å identifisere bøker utifra omslagene?

Haruki Murakami. Bildet er fra telegraph.co.uk.

– I anledning sin egen bursdag, lanserte Haruki Murakami en dagbok-app slik at fans kan ta del i hans ‘beguiling fictional universe all year round.’

En ny lov i Tyrkia fører med seg at 23 000 bøker ikke lenger er bannlyst.

Her er en liste over ti beste amerikanske byene for bokelskere.

Tårnet som inspirerte Tolkien. Bildet er fra telegraph.co.uk

Tårnet som skal ha inspirert JRR Tolkien skal renoveres og åpnes for publikum.

– Glad i ord og språk? Her er 21 følelser det ikke eksisterer noe ord for i det engelske språk.

– Abebooks.com har samlet en rekke amerikanske “bokhandel-katter”, til glede for folk som liker katter og bøker…

F. Scott Fitzgerald i drag. Bildet er fra openculture.com

– Noen gang lurt på hvordan F. Scott Fitzgerald hadde sett ut i kvinneklær? Ikke det? Vel, svaret får du allikevel. Slett ikke verst!

– Mange av leserne mine har gjerne en solid samling bøker. Noen har kanskje mange nok til at de må kvitte seg med noen. Her finner du en tekst om å “beskjære” ditt private bibliotek.

– Har du flere nyheter? Rop ut i kommentarfeltet.