Fremmedfrykt, fascisme, kjærlighet og erotikk, og fantasy, er stikkordene etter at ungdom har nominert de fem beste ungdomsbøkene fra 2012. Uprisen er prisen for den beste ungdomsboka i Norge. Nominasjonene og juryarbeidet er det ungdom selv som står for.  Foreningen !les står bak prisen, i samarbeid med Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

Og de nominerte er:

Ellen Fjestad: Sammen skal vi holde himmelen. Schibsted.

Magne Hovden: Åndejegerne. Aschehoug .

Marianne Kaurin: Nærmere høst. Aschehoug .

Lars Mæhle: Fuck Off I Love You. Samlaget.

Arne Svingen og Helene Uri: Din vakre jævel. Gyldendal.

Årets nominasjonsjury bestod av Marie Drønnen (15) fra Ålesund, Silje Benedicte Isebakke (14) fra Moss, og Vilde O. Loe (15) fra Ski. Juryen har lest over seks hundre anmeldelser av femti bøker, skrevet av ungdom over hele landet og publisert på www.foreningenles.no/uprisen. Juryen har nominert de fem bøkene på bakgrunn av disse anmeldelsene.

– Vi mener dette er veldig ulike bøker som treffer et bredt spekter av ungdom, sier nominasjonsjuryen. – Bøkene vi har valgt skiller seg tydelig ut, dette er de bøkene som er best likt og som har skapt mest engasjement.

– Vi har aldri fått inn så mange anmeldelser som nå, dette viser det enorme engasjementet som finnes blant ungdom for lesing, sier Kristine Isaksen, daglig leder i Foreningen !les. – Vi gleder vi oss til å høre hva elevene mener er den verdige vinneren av Uprisen 2013.

De neste tre månedene skal seks ungdomsskoleklasser fra hele landet lese og vurdere de fem nominerte bøkene. Uprisen – årets ungdomsbok deles ut for syvende gang under Norsk Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 30. mai. Her får elevene i juryklassene også møte alle de nominerte forfatterne.

Juryklassene er:

Ajer ungdomsskole på Hamar (Hedmark)

Rubbestadneset ungdomsskole (Hordaland)
Sagene skole (Oslo)
Smestad ungdomsskole på Lillehammer (Oppland)
St. Fransiscus skole i Arendal (Aust-Agder)

Ås ungdomsskole (Akershus)