I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

BiblioTech – USAs første bokløse bibliotek. Bildet er fra huffingtonpost.com

– Det er ikke lenger noen selvfølge at det finnes bøker i bibliotekene. BiblioTech åpner dørene til høsten i San Antonio, og blir med det USAs første bokløse bibliotek. Her vil man kunne låne lesebrett, e-bøker, nettbrett og PC-er.

Det blir ikke e-bøker i de norske bibliotekene. Norsk Bibliotekforening og Forleggerforeningen klarte ikke å bli enig om vilkårene, og samtalene brøt sammen. Stridens kjerne ligger i at bibliotekene vil at e-bøkene skal behandles som papirboka, mens forleggerforeningen ønsker andre regler for e-boka. Lederen av Bibliotekforeningen er skuffet.

– Et nyopprettet selskap, Lesi AS (100% DnB-eid) tar over driften av Notabene, som gikk konkurs. Ca 80% av butikkene er dermed reddet.

Biblioteket til North Carolina State University, designet av Snøhetta. Bildet er fra NCSU/flavorwire.com

– Snøhetta, kjent for blant annet Operahuset i Oslo, har designet det nye biblioteket til North Carolina State University. Det er hypermoderne og innovativt, med en robotbibliotekar som kan finne hvilken som helst av de 1.5 millioner titlene for deg. Flavorwire spør seg selv om dette egentlig er så fantastisk som folk hevder.

Bokdykk er på randen av konkurs. Norges eneste nynorske netthandel sliter med å etablere seg i markedet, selv om barnebokklubben Blåmann har gitt inntekter. Det er Økland Invest og Samlaget som driver netthandelen, men Økland åpner nå for at noen andre skal ta over.

– Mange nordmenn hisset seg opp etter at en svensk regissør i en kronikk skrev at Kardemommeby er skadelig for barna – selv kulturminister Hadia Tajik hadde noe å si om saken. Regissøren selv sier hun ble overrasket over oppstyret, men den svenske forfatteren Michael Niemi det aldri ville blitt slikt oppstyr om kronikken var finsk. Årsak? Norge ser på Sverige som storebror, og blir hissig når det kommer kritikk fra den siden.

Et skotsk bibliotek bruker poledancing som lokkemiddel. Bildet er fra guardian.co.uk

Et skotsk bibliotek tyr til pole dancing for å lokke nye lesere. På Love Your Library Day den 2. februar, vil man blant annet kunne ta et gratis kurs i pole dancing. Andre aktiviteter inkluderer bok-bordtennis.

– Som svar til ei liste over 10 morsomme bøker alle kvinner bør lese i 20-årene, kommer ei liste over 20 litt mer seriøse bøker her.

– Her er de nominerte til UPrisen 2013:
* Ellen Fjestad: Sammen skal vi holde himmelen
* Magne Hovden: Åndejegerne
* Marianne Kaurin: Nærmere høst
* Lars Mæhle: Fuck Off I Love You
* Arne Svingen og Helene Uri: Din vakre jævel

Fantasy-forfatter Jim Hines tar opp kampen mot teite omslag. Bildet er fra BBC.co.uk

– Omslagene til science fiction og fantasy-bøker prydes gjerne av sexy og mer eller mindre påkledde damer. Fantasyforfatteren Jim Hines tar opp kampen mot kjønnsdiskrimineringen og lager sine egne versjoner. Den såkalte Hawkeye-testen bytter om på menn og kvinner for å utfordre kvinnesynet som har en tendens til å dominere disse sjangrene. Dersom det ser helt teit ut med en mann istedenfor en kvinne, er illustrasjonen mest sannsynlig diskriminerende. Om det ikke ser teit ut, er det greit.

– Det ser stadig mørkere ut for britiske bibliotek. En ny undersøkelse viser at bibliotekene vil måtte si opp 1100 ansatte i tiden fremover. Budsjettet kuttes med omkring £22.5 millioner, og bibliotekene mister 1720 timer i uka de kan holde åpent. Omtrent 1 av 5 skolebibliotek risikerer å bli stengt.

Her finner du 10 skjønnlitterære brettspill. Her finnes alt fra Pride and Prejudice og 1984: Animal Farm til Moby Dick og A Christmas Carol.

Tor Bomann-Larsen. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet

– Det sjette bindet i biografien om Kong Haakon fremskyndes. Forfatter Tor Bomann-Larsen mener nemlig at boka inneholder oppsiktsvekkende opplysninger som haster. Boka skulle opprinnelig gis ut neste år.

En brasiliansk dommer har besluttet at Fifty Shades enten skal tas av hyllene, eller pakkes inn i plastikk slik at mindreårige ikke får lest dem i byen Macae.

– Dan Brown slipper snart en ny bok om Robert Langdon, og den får tittelen Inferno.

Keira Knightley som Anna Karenina. Bildet er fra theaustralian.com.au

– Den nye filmatiseringen av Anna Karenina pirker borti følelser hos russiske kritikere, som kaller den overfladisk, klisjeaktig og en fornærmelse mot Tolstojs klassiker.

Her kan du se hvordan Victor Hugos Les Miserables ser ut i forskjellige typer grafer.

– Hvilke bøker er det britiske foreldre aller helst vil at barna deres skal lese?

Signert utgave av Frankenstein. Bildet er fra telegraph.co.uk.

– En signert utgave av Mary Shelleys Frankenstein, som ble funnet ved en tilfeldighet, ble solgt for mer enn £350 000.

– Advokat Geir Lippestad, som ble kjent over natten som Ander Behring Breiviks forsvarer, holder på med å skrive en egen bok. Det er en utfordrende og personlig prosess, og han føler at han kler seg naken.

– Lesebrett kan aldri erstatte koselig bokrot og vaklende bokstabler her og der, skriver Doireann Ní Bhriain i en kronikk i The Irish Times.