camilla c23. januar var det 200 år siden forfatteren Camilla Collett ble født i Kristiansand. I forbindelse med jubileet ble boka av Line Baugstø (også hun fra Kristiansand) lansert. Baugstø har skrevet en lett forståelig biografi som gir et bilde av en sterk kvinne i sin samtid, og som også har evnen til å inspirere unge jenter i dag.

Camilla Collett er en av norgeshistoriens viktigste forfattere og vår første kvinnesakskvinne. Livet hennes var også fylt av dramatikk. Hun forelsket seg i brorens fiende, og bare trettiåtte år gammel ble hun enke og alenemor. Uten ektemann mistet hun all sosial anseelse og hadde få muligheter til å forsørge seg selv. Likevel avslo hun tilbudet om hjelp fra svogerne. Camilla Collett ville leve som et fritt menneske, og i løpet av tre år hadde hun skrevet Norges første realistiske roman. Den hadde landets elite ventet lenge på. Hvem kunne ane at den skulle bli skrevet av en kvinne med bare tre års skolegang?

Camilla Collett ble født i en tid da kvinner skulle være tause og underdanige. Men i stedet for å gjøre det alle ventet av henne gikk hun sine egne veier, og krevde sin rett til å snakke og til å fortelle om sine følelser.

I biografien forteller Line Baugstø en engasjerende og aktuell historie om livet til Camilla Collett.

Boka er skrevet i forbindelse med Stemmerettsjubileet.

På hjemmesiden til Kristiansand kommune får Baugstø et spørsmål om Camilla Collet har noe å si dagens ungdommer.

– Ja, absolutt, tenk bare på det skjønnhetstyranniet som eksisterer i dag – særlig for de unge jentene, svarer Baugstø.  – Noe av det viktigste Camilla Collett har bidratt med for de unge i dag, er at hun inspirerer dem til å tro på seg selv. Camilla Collett snakker om «den indre frigjøringen» og sier at «tro kan man bare være mot seg selv».