I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Brad Pitt spiller Gerry Lane i World War Z, som nylig har blitt gitt ut på norsk. Bildet er fra nrk.no

– Denne våren blir en rekke science fiction-titler gitt ut på norsk, og flere av disse blir også å se på film.

Forlagene Tiden og Gyldendal skiller lag. Richard Aarø, forlagssjef i Tiden Norsk Forlag, sier at forlaget nå kan stå på egne bein, etter noen tøffe år der de trengte hjelp. De flytter ut av Gyldendalhuset som del av en større løsrivelsesprosess. I praksis er de fortsatt en forretningsenhet av Gyldendal, men de vil drive alt selv.

– Til tross for at det ikke blir norske e-bøker i bibliotekene med det første, kan det bli mulig å låne engelske hos Stavanger bibliotek allerede i vår. I tillegg blir prøveordningen noen biblioteker har hatt for utlån av e-bøker kanskje forlenget.

The Jedi Temple Library er blant de beste fiksjonelle bibliotekene. Bildet er fra flavorwire.com

– Skribentene hos flavorwire har gravd frem sine favoritter blant fiksjonelle bibliotek. På lista finner du blant annet Sunnydale High Library (fra Buffy), Hogwarts Library (fra Harry Potter) og The Library (fra Doctor Who). Sistnevnte er en hel planet.

Dansk bokbransje er i krise. Danske Gyldendal ønsker en ny boklov og mener at politikerne må stoppe frie bokpriser. I fjor måtte 21 bokhandlere stenge dørene i nabolandet.

– Franske myndigheter, nærmere bestemt Nasjonalbiblioteket, vil kjøpe manuskriptet til den omstridte 120 dager i Sodoma. De er villige til å bla opp 30 millioner kroner for boka, som ble skrevet mens forfatteren satt i fengsel i 1785. Den er på ingen måte for sarte sjeler, med innhold som omhandler nekrofili, pedofili, incest, voldtekt, mord på både barn og voksne, voldelig oral- og analsex, urin og ekskrementer. Fifty Shades er bare barnematen til sammenligning.

Rosa Parks ville ikke gi setet sitt til en hvit mann på en buss i Alabama i 1955, og gikk med det rett inn i frigjøringshistorien. Bildet er fra dn.se.

Historien om Rosa Parks blir barnebok. Rosas buss av Fabrizio Silei og Maurizio A C Quarello gis ut i Sverige i slutten av februar.

– Norske forlag er kritiske til konkurssalget satt i gang av Autotech, som kjøpte opp 21 av Notabenebutikkene som ikke skal drives videre. Autotech har ingen intensjoner om å drive butikkene videre, og har satt ned alle bøkene med 30%. Dette inkluderer bøker bundet av fastprisavtalen, som tillater maks 12.5% avslag på bøker mindre enn et år gamle. Forleggerforeningens advokat sier det er et brudd på bokloven, og saken har nå havnet i dommerens hender. Bok & samfunn melder også at medlemmene av Forleggerforeningen ikke har levert bøker til de 110 Notabene-butikkene som overlevde konkursen siden 9. januar.

– Utdanningsdepartementet i Namibia har satt seg et mål om å sørge for at alle har tilgang til skolebøker. I gjennomsnitt i dag er det ca ei bok for hver tredje barneskolelev, og for hver andre elev på høyere nivå. Landet har allerede oppnådd fremgang på dette punktet, det er ikke lenge siden de hadde ca ei bok på 20 elever. Nå skal 1.7 millioner tekstbøker kjøpes. I Tanzania donerer The United Bank of Africa (UBA) 200 tekstbøker til to skoler i Morogoro-distriktet.

Portrett av Camilla Collet. Malt av Johan Gørbitz, 1839.

– I år er det 200 år siden Camilla Collett ble født. I tillegg til å være forfatter, kvinnesaksforkjemper og debattant, var hun visstnok også en av inspirasjonskildene til Henrik Ibsens Nora.

– Den verdenskjente syklisten Lance Armstrong har hisset på seg ikke så rent få mennesker etter at det kom ut at karrieren hans er bygget på doping. Etter at han for første gang la kortene på bordet og innrømmet dopingen i et intervju med Oprah Winfrey har også boklesere stilt seg i rekken av folk som saksøker. Bakgrunnen er at de føler at de har blitt lurt når de har kjøpt biografien hans, fordi innholdet ikke har vært sant. Både syklisten og forlaget anklages for svindel og falsk markedsføring.

– Det er fortsatt en måned til den nye sesongen av Game of Thrones, basert på A Song of Ice and Fire-serien av George R.R. Martin, blir å se på skjermen, men LA Times varmer opp med en artikkel om forventningene.

Litteraturhuset i Fredrikstad. Bildet er fra aftenposten.no.

– Den 25. januar åpnet Norges nest største litteraturhus i Fredrikstad. Det er modellert etter Litteraturhuset i Oslo, med restaurant, bokhandel og flere seminarrom. Den private bedriften Fredriksborg Eiendom har investert over 100 millioner kroner i prosjektet. Litteraturhus spretter opp over hele landet, og i tillegg til Litteraturhuset i Bergen, som åpner denne uken, planlegges det tilsvarende tilbud i Tromsø, Trondheim og Stavanger. Moss, Lillehammer, Odda og Skien har allerede fått egne litteraturhus.

– Journalistene i China Daily har plukket ut topp 5 bestselgende oversatte bøker i Kina. På listen finnes blant annet Jonathan Franzen og Gabriel Garcia Marques.

Bonnier i Sverige forsøker å puste nytt liv i gamle titler. Tusen eldre skjønnlitterære bøker blir tilgjengelig igjen i forlagets nye e-boksatsing.

Et av de nylig publiserte bildene av Anne Frank. Bildet er fra guardian.co.uk

– Nye bilder, videoklipp og en app kaster nytt lys på Anne Franks liv for lesere. Materialet har aldri før vært publisert.

– Denne våren gir 29 forfattere ut bok for første gang, og har kan du se hvem. Men hvorfor er det så mange debutanter som lar det bli med den ene boka?

– Publisher’s Weekly har samlet bøkene det er knyttet høyest forventninger til denne våren. På lista finnes både Stephen King, Charlaine Harris, Lauren Oliver og Neil Gaiman.

Jane Austen, 1873.

– 200 år etter at Pride and Prejudice (Stolthet og fordom) av Jane Austen ble gitt ut, er den fortsatt like aktuell og populær. Hvor mye vet du om boka? Ta denne quizen.

Amazon har kjøpt opp selskapet IVONA Software, som utvikler tekst-til-tale-programvare.

– South China Morning Post funderer på om roboter vil kunne klare å skrive en bestselger om ikke så altfor lenge.

Er Judge Dredd homofil? Det skal vi ikke se bort ifra, sier forfatterne bak serien når de viser frem denne teaseren fra siste utgave. Bildet er fra guardian.co.uk

– Er tegneseriehelten Judge Dredd homofil? Den nyeste utgaven har fått tittelen Closet og inneholder en scene der den futuristiske politimannen lidenskapelig kysser en annen mann. Noen fans tar nyheten hardt, og har blant annet truet med å brenne serien.

Ikke alle forfattere er redde for ulovlig nedlasting.

– LA Weekly har fantasert seg frem til fem Haruki Murakami-titler som hadde vært gode navn på restauranter. Skal det være litt nordisk matkultur på Norwegian Wood? Eller en tur på den høylytte puben 1Q84?

Et av Marc Giai-Miniets små biblioteker. Bildet er fra bookpatrol.net

– Den franske kunstneren Marc Giai-Miniet lager bittesmå biblioteker.

– Huffington Post har samlet 13 forfattere vi venter utålmodig på at skal slippe nye bøker. George R.R. Martin befinner seg (selvsagt) på lista, sammen med blant annet EL James og Cormac McCarthy.

– Hundrevis av arbeider av William Blake har dukket opp på et bibliotek i Manchester.