Sidsel Wold er NRKs tidligere utenrikskorrespondent i Midt-Østen. Hun har lest denne tegneserieromanen og deler sine inntrykk av leseropplevelsen – og denne underlige, aggerssive, ulykkelige byen.

JERUSALEM
Chronicles from the holy city

Av Guy Delisle
(På norsk i februar 2013, utgitt av Aschehoug.
Norsk tittel: Opptegnelser i Jerusalem)

Jerusalem er verdens mest fascinerende by.
Det vil jeg påstå etter å ha reist mye i verden, og etter å ha bodd i Jerusalem i fem år.
Men den er også en av verdens mest ulykkelige, underlige og aggressive byer.
For en utlending som flytter dit blir man kjente med byen dag for dag, lag for lag.
Det er en lang mental reise. Sakte går nye ting opp for deg, sakte får du byen under huden.
Du blir sjokkert, opplyst, fascinert og deprimert.

Det finnes ingen andre byer som Jerusalem, og det tar tid å finne ut av dette stedet.
Og det er denne reisen tegneren Guy Delisle tar oss med på.

Med sine underfundige tegninger tar han oss med på sin opplevelse og oppdagelse det året han bodde i Jerusalem. Han utforsker stedet.

Vi blir med når han møter grupper og personer: palestinere, israelere, muslimer, kristne og samaritanere, og mange andre. Vi er med når han oppdager det religiøse og politiske livets konsekvenser for ham og ikke minst de fastboende. Vi ler og smiler med hans opp- og nedturer som spouse og en småbarnsfar som skal få dagene til å gå opp med henting og kjøring av barn hit og dit.
Han tar oss med på samtalene rundt bordet når expats, altså utstasjonerte utlendinger, diskuterer situasjonen og hva de har sett og hørt.

Vi er med ham når han møter denne konfliktens store og sammensatte menneskegalleri.
Guy Delisle er en kanadisk tegneserieskaper og animatør. Kona er ansatt i MSF – Leger uten Grenser – og det er hennes jobb som bringer dem til Øst-Jerusalem i 2008-2009. Ja, for han finner raskt ut at arabiske Øst – og jødisk Vest-Jerusalem byr på to forskjellige virkeligheter.

Delisle utforsker også Jerusalems omegn; Israel og Palestina.
Boken hans med korte og lenge historier i tegneserieform er på 336 sider.
Her humrer man seg gjennom sidene, og her er også mye å lære.

Jeg bodde også i byen det samme året, har vært på mange av de samme stedene og i mange av de samme situasjonene og kjenner meg i igjen hele veien.
Det er med snert og humor og ikke så liten forundring at Guy Delisle åpner den israelsk-palestinske virkeligheten for oss.

Guy Delisle har også laget tegneserieromanen “Burma Chronicles”. Hvis du har lyst å lese flere skråblikk på steder i verden som er så mye mer enn nyhetsbildet forteller om.