Det har vært en del presseoppslag omkring deler av bokbransjen i det siste. Akkurat det er vi glad for, det viser at det vi holder på med blir lagt merke til og betyr noe for folk flest. Mange fikk nok med seg at Dagsrevyen lå på lur inne på gårdsplassen her i Rådhusgata, i forbindelse med en sak om en forfatter som ikke fikk medlemskap i Forfatterforeningen. Etter vinklingen å dømme, gjaldt det visst om serieforfattere er gode nok forfattere til å være med i en slik forening. Akkurat realitetene i den saken skal ikke vi ta stilling til, men vi kan sikkert være enige i at om NBU ikke skulle hatt medlemmer som skriver bøker i serie, hadde det blitt tynt i medlemsrekkene. Det kan sikkert diskuteres i det vide og det breie om hva som er serielitteratur, hva som er forlagsserier og hva som er bøker i serie. Og nettopp det har vi tenkt å gjøre. Derfor arrangerer NBU sammen med Barnebokinstituttet og Grafill et seminar om serier onsdag 13. mars, i Barnebokinstituttets lokaler. Klokkeslettet er 12.00. Og du er hjertelig velkommen til å være med. Vi sender ut egen invitasjon til seminaret litt seinere.
Det har også vært mye oppmerksomhet omkring konkursen til bokhandelkjeden Notabene.  Det er dramatisk når en så stor kjede med så mange butikker går over ende, det gjør oss redde og usikre på fremtiden. Nå ser det heldigvis ut til at flesteparten av butikkene kommer til å bli reddet av nye eiere, men langt fra alle. I avisene skrives det om mistanker om urederlighet i forbindelse med konkursen, at varelagrene ble fylt opp rett før og at man hadde planlagt at dette skulle skje når kassa var velfylt etter julesalget. Jeg håper virkelig ikke at dette er riktig, men vet at mange forlag taper mye penger på denne konkursen. Det gjør også en del forfattere som hadde lagt inn bøker for kommisjonssalg i butikkene. I disse dager selges varelageret til de butikkene som skal forsvinne ut på salg, det gjelder også bøker som er i fastprisperioden ennå. Forleggerforeningen har forsøkt å stanse dette salget, men fikk ikke medhold i tingretten, siden det ikke kan vises til en boklov. Så vet vi det.

Bokloven er nå lagt ut på høring, som det heter. Det betyr, for vår del, at vi må studere teksten i lovforslaget og komme med innsugelser der vi måtte ha det. Vi ønsker oss en lengst mulig fastprisperiode for bøker, fordi bøker for barn og unge har en langsommere salgsutvikling og lengre aktuelitetsperiode enn andre skjønnlitterære bøker.

Ønsker du å lese høringsnotatet, kan du gjøre det her.