Ungdomsbøker.no bytter navn til Ubok.no. Denne uka blir ny nettside lansert, med nytt navn og nye funksjoner. I vår satser redaksjonen stort på å kombinere litteraturformidling med digitale virkemidler for å spre leseglede blant ungdom.

Det skriver redaksjonen i en pressemelding.

Ny nettside

Ungdomsbøker.no bytter altså navn til Ubok.no, fordi det nye er kortere og enklere. Nettsiden har også fått nytt design og profil. Dette er resultatet av et samarbeid med Westerdals, hvor ungdomsbøker.no var case for hele andreklassen deres høsten 2012.

Nye funksjoner

Den nye siden kommer også med flere funksjoner. Den er raskere, og mer tilpasset ungdommenes bruk av nettstedet. Noen av nyhetene er:

Ny søkefunksjon og mulighet til å lage boklister gjør det enda lettere å finne nye bøker og anbefale egne favoritter.

Medlemmer kan snakke sammen direkte via chat, både privat og i et fellesrom.

Bokbasen blir større og vil fremover inkludere voksenbøker og tegneserier.

Alle endringer er implementert etter forslag fra medlemmene på siden. Noen av funksjonene har vært testet ut allerede, andre introduseres først ved lanseringen.

Ny satsing

Ubok.no satser stort på formidling av litteratur både for og med ungdom. To redaktører lager nå en egen arbeidsplass med drift av nettsiden og formidlingsprosjekter. Fokuset vil ligge på krysningen mellom litteraturformidling og digitale virkemidler. Denne våren kommer:

Ny Bok! arrangement i samarbeid med Litteraturhuset torsdag 7. februar.

Digital formidling litteraturformidling møter digital fortelling i samarbeid med Jazzmontør og Skedsmo folkebibliotek.

● Digitale forfattermøter Vi lager nye, digitale kanaler hvor ungdom kan møte sin yndlingsforfatter.

Ny Bok! På Litteraturhuset

Torsdag 7. feburar kl 18 arrangerer Litteraturhuset Ny Bok! Tre medlemmer fra Ubok.no har et forfattermøte med Kristine Tofte, forfatteren av Song for Eirabu. Ungdommene har selv valgt forfatter og leder samtalen. Det vil også bli offisiell avduking av ubok.no.

Om Ubok.no 

Ubok.no er et uavhengig nettsted hvor ungdom kan møte likesinnede for å diskutere, dele og finne nye leseopplevelser. Vårt mål er å øke lesegleden blant ungdom. Nettstedet drives av Nina Aalstad, Siri Morland og Alexander Eliesen, og er utviklet av Eirik Krogstad.

Ubok.no har et forum, en bokbase og en blogg, og er en komplett portal for å finne bøker spesielt for ungdom. På forumet møtes ungdom fra hele landet og diskuterer hva de leser, bøker de vil anbefale, og deler tekster de skriver selv. Alle kan lage sin egen profil, og fylle en digital bokhylle med bøker de har lest, favorittbøker og bøker de har lyst til å lese. Ungdom lytter til hverandre, og følger anbefalinger fra venner også når de velger bøker. Vi har skapt et forum hvor de kan gjøre nettopp dette.

Bokbasen er en oversikt over bøker for ungdom. Ungdom leser mye forskjellig, vi samler alt på ett sted. Det begynte med et utvalg ungdomsbøker fra de siste årene, og utvikler seg videre i samarbeid med leserne. Samtidig øker vi spennet i bokbasen til å inkludere internasjonale utgivelser, romaner utgitt for voksne og tegneserier. Målet er at bokbasen skal bli den største og mest relevante kilden til nye leseopplevelser for ungdom i Norge.

Bloggen publiserer jevnlig relevant stoff om litteratur for ungdom. Den holder deg oppdatert på nye utgivelser og presenterer bøker du kanskje ikke har lest. I tillegg blir det konkurranser, forfattermøter og mye mer.

Om digital formidling

Vi mener ungdom selv vet hvor de beste leseropplevelsene finnes. Vårt mål er å gjøre det lettest mulig for dem å dele disse med hverandre. På Ubok.no møtes ungdommer der de er på nett. Det er et naturlig sted å møtes, samtidig som det gir muligheter for møter på tvers av geografisk plassering. Vi møter dem også In Real Life bibliotek, skoler og egne arrangementer. Fremover kommer vi til å satse på flere møter mellom ungdom, formidlere og forfattere som kombinerer fysiske og digitale virkemidler.

Formidlingsprosjektene har fått støtte både fra Fritt Ord og Nasjonalbiblioteket.