Kari Stai, Kenneth Steven/Øyvind Torseter, Arne Svingen og Tyra Teodora Tronstad er nominerte til årets litteraturkritikarpris for beste barne- og ungdomsbok 2012.

Stai er nominert for Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake, Steven/Torseter for Historia om korleis hunden fekk våt snute , Svingen for Sangen om en brukket nese og Tronstad er nominert for Hundetanker.

 Juryen består av Guri Fjeldberg, Ola A. Hegdal og Anne Cathrine Straume.

NBU gratulerer!

Andre nominasjonar

Dei nominerte for beste skjønnlitterære vaksenbok er:

Vigdis Hjorth for Leve posthornet!Cecilie Løveid for FlytteresterPer Petterson for Jeg nekter, Lars Amund Vaage for Syngja.

Dei nominerte for beste sakprosabok for vaksne:

Aage Storm Borchgrevink for En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til UtøyaAstrid Sverresdotter Dypvik for Det var DDR. Forteljingar om eit nedlagt landMarkus Lindholm for Evolusjon. Naturens kulturhistorieTore Skeie for Jomfruen fra Norge.

 Dei nominerte for beste omsetjing:

Agnes Banach for Dagboken 1953–1958 av Witold Gombrowicz,  Johannes Gjerdåker for Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgissson, Kari Kemény for Parallelle historier, bind I og II av Péter Nádas, Bjørn Aasheim for Fortellinger av Heinrich von Kleist.

Grunngjevingar

Her er grunngjevinga for nominasjonane for barne- og ungdomsbøkene:

jakopKari Stai: Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake, Samlaget.

Formspråket i Jakob og Neikob er utsøkt, men samstundes så enkelt at det appellerer direkte til barn godt ned i tre års alder. Presist plasserte detaljar både i tekst og bilete blir avgjerande for korleis tjuven lurer dei to vennene og korleis dei to på kløktig vis kjem seg ut av knipa.

Fargebruken fasinerer i stilsikre komposisjonar, og sjølv om venneparet reint fysisk er flate figurar, lærer dei av feila sine. Utviklinga frå førsteboka om Jakob og Neikob held fram når Jakob her til slutt meistrar kunsten å seie nei.

 Kenneth Steven / Øyvind Torseter: Historia om korleis hunden fekk våt snute, Samlaget

Denne biletboka frå duoen Steven / Torseter er av dei meir godlynte katastrofe-forteljingane vi kan hugse å ha sett, ei syndeflod utan gud, ei miljøkatastrofe utan moralisering. Noa har blitt ein slags øko-hippie med hettegenser, skjegg og praktiske gummistøvlar. Han finn heilt på eiga hand ut at ein diger båt er ein god ide i tider med uvanleg mykje nedbør. Øyvind Torseter er i sitt ess når han kan teikne opp alle dei rare, kule, elegante og farlege dyra i arken, og ikkje minst, den heltemodige lille hunden som held det heile flytande.hunden

Arne Svingen: Sangen om en brukket nese, Gyldendal

Det er ikke originalitet, men overskudd og gjennomføringskraft som kvalifiserer Sangen om en brukket nese til en nominasjon til årets kritikerpris. Sjelden har vi møtt en gutt med så mye oppdrift som 13 år gamle Bart. Med omtenksom og ikke minst humoristisk hånd viser Svingen frem gutten inni gutten; teksten er munter og direkte med en sterk undertone av ensomhet og savn. Fra første til siste linje viser forfatteren at han har grep om dramaturgien. Layout 1

Tyra Teodora Tronstad: Hundetanker, Aschehoug

De fleste av oss ville kanskje ikke kjøpt en roman der det sentrale premisset er en strikkelue som setter deg i stand til å kommunisere med hunder og ulver, men da ville de fleste av oss ha gjort en gedigen tabbe. Hundetanker handler om 13-åringen Vera som flytter, sammen med den ulveelskende faren sin, ut på ei lita bygd, der det eneste som er mer forhatt enn ulven, er byfolka som liker den. Romanen er et møte mellom by og land, og mellom det jordnære og det fantastiske, som er usedvanlig godt skrevet; den er medrivende, med en lun, personlig humor. Man føler seg dratt mellom lysten til nyte hver setning i langdrag og trangen til å forte seg videre for å finne ut hvordan det går.

Litteraturkritikerprisane for bokåret 2012 blir delt ut torsdag 7. mars klokka 11.00 på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, i Oslo.