I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Vigdis Hjorth er blant de nominerte til Kritikerprisene. Foto: Fredrik Arff

Kritikerprisene deles ut den 7. mars, og de nominerte er:

Beste sakprosabok for voksne:
* Aage Storm Borchgrevink: En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya, Gyldendal.
* Astrid Sverresdotter Dypvik: Det var DDR. Forteljingar om eit nedlagt land, Samlaget.
* Markus Lindholm: Evolusjon. Naturens kulturhistorie, Spartacus.
* Tore Skeie: Jomfruen fra Norge, Spartacus.

Beste barne- og ungdomsbok:
* Kari Stai: Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake, Samlaget.
* Kenneth Steven / Øyvind Torseter: Historia om korleis hunden fekk våt snute, Samlaget.
* Arne Svingen: Sangen om en brukket nese, Gyldendal.
* Tyra Teodora Tronstad: Hundetanker, Aschehoug.

Beste oversettelse:
* Agnes Banach: Dagboken 1953–1958 av Witold Gombrowicz, Flamme Forlag.
* Johannes Gjerdåker: Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgissson, Pelikanen Forlag.
* Kari Kemény: Parallelle historier, bind I og II av Péter Nádas, Agora Publishing.
* Bjørn Aasheim: Fortellinger av Heinrich von Kleist, Bokvennen Forlag.

Beste skjønnlitterære voksenbok:
* Vigdis Hjorth: Leve posthornet!, Cappelen Damm.
* Cecilie Løveid: Flytterester, Kolon Forlag.
* Per Petterson: Jeg nekter, Forlaget Oktober.
* Lars Amund Vaage: Syngja, Forlaget Oktober.

Skolebøkene i Israel og Palestina er ensidige, i følge ny undersøkelse. Bildet er fra huffingtonpost.com

– En rimelig fersk undersøkelse av israelske og palestinske skolebøker viser at begge har en tydelig tendens til å lære bort at den andre siden i konflikten tar feil.

– Utenlandske forlag som gir ut norsk litteratur kan søke NORLA om støtte til å dekke inntil 50% av kostnadene ved oversettelse, og i 2012 ble et rekordhøyt antall søknader – 431 bøker – bevilget. Mange norske bøker blir også gitt ut uten NORLA-støtte.

International Book Giving Day faller på samme dag som Valentine’s Day, så hvorfor ikke gi bort bøker til folk du er glad i?

Skal det være en TARDIS-bokhylle? Bildet er fra buzzfeed.com

– Buzzfeed har samlet “19 hardcore images of bookshelf porn“, til stor glede for oss bibliofile.

– Hva er greia med at det finnes så få norske kjærlighetsromaner i samtidslitteraturen?

De mest bokvennlige amerikanske byene har blitt kåret. Washington DC topper lista, etterfulgt av Seattle og Minneapolis.

Et minibibliotek. Bildet er fra urbanlibrariansunite.org.

– Mens biblioteker sliter av forskjellige årsaker rundt omkring i verden, har en gruppe amerikanske bibliotekarer, under navnet Urban Librarians Unite, tatt problemet i egne hender. Som en reaksjon på de store skadene etter Sandy (orkanen, altså), har de plassert knall oransje bokser med omkring 100 bøker rundt om i Brooklyn og Queens. Her kan folk rett og slett låne bøker på ubestemt tid.

Det kinesiske nasjonalbiblioteket startet den 4. februar å dele digitale bøker med en del andre bibliotek. Dette betyr at brukere av bibliotekene vil får tilgang til mer enn 1 million bøker, 180 000 utenlandske dokumenter, 700 tidsskrifter pluss bilder, filmer og diverse utdanningsmateriale uavhengig (nesten i allefall) av hvilket bibliotek de besøker.

– Skal en eventuell boklov også omfatte e-boka? Ja, mener professor Tore Slaatta ved Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO. Han mener at om vi beholder fripris på e-bøkene, vil det legge et for tungt press på papirbøkene. I Norge har vi for tiden en fastprisavtale, men et forslag til boklov ble sendt ut på høring tidligere. Boklover er forøvrig meget vanlig i Europa. Ikke overraskende er FrP sterkt imot en boklov.

Karl Ove Knausgård, fra dokumentaren som ble sendt på SVT.

Karl Ove Knausgård snakket åpenhjertet om at han gikk igjennom et helvete da han skrev Min kamp-bøkene. Dokumentaren ble sendt på SVT i helga som gikk, og viser en svært følelsesladet forfatter.

– Frem til nå har Fritt Ord støttet Litteraturhuset i Oslo med 11 millioner kr i året, men denne støtten opphører etter 2013. Målet for Litteraturhuset er en ny finansieringsmodell, der Fritt Ord vil fortsette å støtte med 3 millioner kr, mens resten av støtten kommer fra stat, kommune og private sponsorer.

Hos newseum.org kan du se hvordan avisforsidene ser ut i 86 land verden over i dag.

The Hobbit Motel, Woodlyn Park i Waitomo, New Zealand. Bildet er fra flavorwire.com.

– Hvorfor ikke bo på et litteraturinspirert hotell neste gang du skal på ferie?

Biblioterapeutene Ella Berthoud og Susan Elderkin forklarer hvorfor bibliotek og litteratur gjør deg glad.

Bookish, en ny bokside finansiert av de tre store forlagene Hachette, Penguin og Simon & Schuster har åpnet – ca halvannet år over deadline. Du kan lese mer om siden her.

Sam Pink lover å sexte de som forhåndsbestiller den nye romanen hans. Bildet er fra electricliterature.com

– Skal det være en “sext” – sexy tekstmelding – fra forfatter Sam Pink på selveste Valentine’s Day? Om du forhåndsbestiller den nye romanen hans, kan drømmen din bli virkelighet

– Vi har sånn passe oversikt over bestselgerne vi har her i Norge, men hvilke bøker havner øverst på lista i andre land? I følge flavorwire har Jonathan Franzen toppet lista i Kina, og Fifty Shades har toppet listene i både Mexico og Frankrike, men ikke Storbritannia. Norge er forøvrig også på lista med Bibelen.

– Den aserbaijanske forfatteren Akram Aylisli straffes hardt for sin nye bok “Stone Dreams”, der han viser medfølelse for armenierne. President Ilham Aliyev selv annonserte at den kjente forfatteren skal strippes for statlig anerkjennelse og pensjon.

Hillary Clinton. Bildet er fra latimes.com

Hillary Clinton skal skrive memoar om sin tid som USAs utenriksminister.

– Amazon har patentert salg av brukte e-bøker (jepp, brukte e-bøker), og mange lurer på om dette kan være spikeren i kista for den tradisjonelle bokbransjen.

– Forlaget HarperCollins’ CEO Victoria Barnsley sier at det at bokhandlene kan begynne å ta betalt for at folk kikker og blar i bøker ikke er helt sprø, på bakgrunn av krisen som preger bokhandlene generelt.