1417637676Tenk – Suzanne Collins har skrevet flere bøker enn The Hunger Games. Til og med en serie på fem bøker: The Underland Chronicles. Jeg har lest den første som heter Gregor The Overlander. Bøkene er beregnet på yngre barn; kanskje sånn mellom åtte og tolv? Bøkene kom i årene 2003 til 2007. Den første kommer på norsk nå ganske snart.

The Underland Chronicles handler om Gregor som er en helt vanlig gutt på elleve år fra New York. En dag faller han og lillesøsteren, Boots, gjennom et hull i vaskekjelleren og ned i Underverden. Parallellen til Alice er sterk. Som mange andre hadde Suzanne lest Alice i Eventyrland, og fikk lyst til å skrive en lignende bok, men hvor handlingen skjer i byen. ”In New York City, you’re much more likely to fall down a manhole than a rabbit hole and, if you do, you’re not going to find a tea party,” skriver hun på hjemmesiden sin.
I denne første boka i serien møter Gregor og Boots en verden på grensen til krig; Menneskene samarbeider med store flaggermus som de rir på. Fienden er rottene på størrelse med mennesker. Gregor forstår at det finnes en profesi som forutsier at han skal være den som redder Underverden. Han selv vil helst bare hjem. Men så forstår han at han kan finne andre ting i Underverden, kanskjer til og med sin egen far som forsvant for mange år siden? Boka er full av action og spenning, og den er ganske morsom.

Den er veldig rett fram fortalt og det tok litt tid før fortellingen grep meg. Sakte krøp universet inn på meg og jeg begynte å like det jeg leste. Collins konsulterte sin far, en krigsveteran og militærekspert, da hun utformet plottet. Det skulle være realistisk krigføring mellom mennesker og rottene, og det får hun faktisk til. Jeg vil tro barn i målgruppa vil sluke bøkene. Som voksenleser er det en ting som jeg liker veldig godt, og det er at den ene hovedpersonen er en jente på to år! Det er ganske uvanlig i en bok myntet på den aldersgruppa. Boots er en selvstendig karakterer, utrolig sjarmerende og tillitsvekkende – jeg falt pladask for henne. Det gjorde de store kakerlakkene også – det utvikler seg til et veldig fint forholdt. 
Vi følger Gregor ned i Underverden i alle fem bøkene og hver av bøkene følger en egen profesi og viser ulike aspekter ved krig. At Collins er opphengt i krig som tema, er det ingen tvil om. Den nye barneboka hennes (2013), Year of the Jungle, handler om tiden faren til Collins hadde i Vietnamkrigen.

Bøkene er oversatt til norsk av Jørn Roeim.