I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Den skotske poeten William McGonagall har av kritikere blitt gitt den tvilsomme æren av å være “verdens verste poet”. Bildet er fra guardian.co.uk

– Et sjeldent dikt av “verdens verste poet” William Topaz McGonagall forventes å gå for £3000 på auksjon.

– Mammutsalget er i gang, og Hel ved av Lars Mytting topper forhåndsbestillingslistene.

Både tegneserielesere og butikker boikotter DC Comics som et resultat av at tegneseriehuset har huket tak i Orson Scott Card for å skrive deler av en ny Supermann-fortelling. Card, kanskje best kjent for Ender-serien, er mormoner og en velkjent motstander av blant annet homofili.

Terry Dreary. Bildet er fra telegraph.co.uk

– Forfatteren Terry Dreary hisset på seg veldig mange da han gikk ut og sa at det er greit at bibliotekene stenger.

– Den nedlagte kinoen Eldorado i Oslo skal – om initiativtakerne får det som de vil – gjøres om til en gigantisk bokhandel. Intet mindre enn 87 tonn bøker skal spres over fem etasjer i den karakteristiske bygningen, sammen med både kafé og restaurant.

Her finnes en påfallende infograf om dagens young adult-heltinner.

– Jeg vet ikke hvor sterk japansken din er, men du kan jo sjekke traileren over, uansett. Library Wars er basert på mangaen ved samme navn, og forteller historien om en ny lov som innføres i Japan in 2019. All “skadelig” litteratur skal ødelegges. Dette er det naturligvis ikke alle som vil være med på, og en “Library Force” blir opprettet som svar på styrkene fra regjeringen. Klarer de å beskytte bibliotekene?

The Guardian sammenligner britiske og amerikanske bokomslag.

– Noen gang vurdert å invitere en forfatter til å holde foredrag? Kanskje du skal styre unna disse ni, som er villt dyre.

"Lock up your daughers...  Darcy's in town!" Bildet er fra NY Times.

“Lock up your daughers… Darcy’s in town!” Bildet er fra NY Times.

– Her kan du lese om og se et lite knippe av de forskjellige omslagene Pride and Prejudice av Jane Austen har hatt.

Her kan du lese om utesteder som har blitt oppkalt etter forfattere og fiksjonelle personer.

Denne kronikken tar for seg hyklerske skjønnlitterære karakterer. Mr. Brocklehurst fra Jane Eyre er blant dem som trekkes frem.

Jon Michelet. Fotograf: Berit Roald. Bildet er fra nrk.no

Forfatter Jon Michelet oppretter et fond til støtte for prosjekter som dokumenterer krigshistorier i Norge.

Forsker mener at bibliotekens potensiale og evne til å hjelpe svake samfunnsgrupper er stor.

– En ny undersøkelse viser at fire millioner voksne briter aldri leser bøker for hyggens skyld. Hele 12 millioner fortalte at de hadde lest mindre enn to bøker for hyggens skyld det siste halvåret. Mangel på tid blir hevet frem som en av grunnene. Flere menn enn kvinner melder om at de aldri leser. Disse tallene er allikevel bedre enn i USA, der 25% av amerikanere over 16 år ikke hadde lest ei bok på minst ett år.

Karl Ove Knausgård. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Bildet er fra dagbladet.no

– Karl Ove Knausgård jobber med manusskriptet til filmatiseringen av debutromanen Ute av verden.

I en kronikk i Morgenbladet skriver Bernhard Ellefsen at “de litterære teknologioptimistenes utålmodighet er dårlig begrunnet – det er på tide å erkjenne at vi vet fint lite om bokmarkedets digitale fremtid.”

I Storbritannia ble prisen for største bokslakt delt ut. Prisen gikk til anmelder Camilla Long for anmeldelsen hun skrev om Aftermath: On Marriage and Separation av Rachel Cusk.

Jessica Blairs virkelige navn er Bill Spence. Bildet er fra telegraph.co.uk.

– Bill Spence, en av heltene fra andre verdenskrig, har innrømmet at det er han som skriver romantikk under pseudonymet Jessica Blair. Hva ligger egentlig i et navn?

– Chick-lit kan vise seg å være helseskadelig om det nytes i for store mengder. Forskning viser at om man leser for mange bøker der protagonisten er veldig selvkritisk (for eksempel med tanke på vekt) gjør det at leseren også blir mer selvkritisk. Deltakerne i undersøkelsen fortalte at de følte seg “betydelig” mindre seksuelt attraktiv om protagonisten var slank. Tekstene brukt i undersøkelsen hadde en hovedperson med lav selvtillitt, men normal kroppsvekt.

– Kan dette være et vaskeekte klipp der Walt Whitman selv leser et av diktene sine i 1890?

En av Dr. Seuss’ mange hatter. Bildet er fra flavorwire.

– Den kjente barnebokforfatteren Dr. Seuss hadde en merkelig samling med hatter. 26 av favorittene hans er nå på utstilling, og du kan se noen her.

Den danske TV-serien Borgen blir bok. Boka er basert på den første sesongen, og spinnes rundt hovedpersonen og politikeren Birgitte Nyborgs privatliv.

– Rosa Cruz e Silva, kulturministeren i Angola, fortalte under et besøk på Cuba at hun gleder seg over at 18 angolanske forfattere har blitt oversatt til spansk fordi det hjelper til å danne et bilde av hvordan det nye Angola er.