212Det prikker i ansiktet. Det er SOL! Vår! Fugler. Snø som drypper. Hestepels som slipper. Asfalt. Vått. Varmt. Fint.

I går satt jeg på trappa ute i sola og drakk kaffe. For første gang dette året. Jeg så ut i hagen min som er dekket med masse snø, og så tenkte jeg plutselig på hagebøker. En gang i tida var jeg ganske flink i hagen. Det har gått fullstendig over. Nå er det et villniss med veldig mange gode bringebær og en fin løpeplass for hunder. Men det var en tid hvor jeg var skikkelig inspirert og ganske flink, og da var Tasha Tudor min største inspirator og forbilde. Hun var en kjent barnebokillustratør med over 100 utgivelser bak seg da hun døde i 2008. Hun er også kjent for gården der hun bodde og hagen hvor hun dyrket vakre blomster i et slags organisert kaos. Dama var kanskje splitter pine gal, det vet jeg ikke, men hun gikk alltid rundt i gammeldagse klær fra begynnelsen av 1800-tallet. Hun så egentlig ut som hun har trådt rett ut fra sine egne barnebokillustrasjoner. Tudor var visst eksentrisk og vanskelig å ha med å gjøre,  hun var alenemamma for fire barn, lagde mat fra egne geiter og høner, hadde aldri elektrisitet, og hun har visst til sammen hatt mer enn 100 corgihunder i løpet av et liv. Hennes form for romantisering av nybyggertilværelsen i New England tok verden med storm, særlig visstnok japanere er fullstendig ville Tudorfans.

fdcb1d72f090952561a1be9dce7ee9f3-500x358Det finnes flere bøker om henne og blomstene, men «Tasha Tudor’s Garden» fra 1994 er kanskje den mest kjente. Her blir vi med henne ut i hagen, og de blomstene hun dyrker er også mine favoritter; peoner, roser, valmuer og revebjeller. Ååååå, det er virkelig så fine blomster. Mer hardføre enn man kanskje tror. Superromantiske. Boka er ført til pennen av Tovah Martin og bildene er tatt av Richard Brown. Den er full av praktiske tips, nydelige bilder og et innblikk i denne merkelige damens liv. Høner, hunder, baking, matlaging, blomster, klær. Jepp. Alt sammen. Hvis du liker stilen så anbefaler jeg deg boka. Den er ikke oversatt til norsk, men du får kjøpt den på utenlandske nettsider.

imagesTudor-familien har egne nettsider hvor du kan lese mer.

Jeg har forresten en favoritt hagebok til fra den tiden jeg var aktiv hagebruker. Den har en helt annen innfallsvinkel og var til mye inspirasjon.

Kommer snart!