I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.
– 200-årsjubileet til Pride and Prejudice av Jane Austen markeres blant annet med å pryde frimerker med Jane Austen-romaner.
– Amazon er i hardt vær etter nye avsløringer om dårlig behandling av ansatte. Betaler arbeiderne prisen for at vi skal få billige bøker?
– Jussi Adler-Olsen ble kåret til Danskenes yndlingsforfatter 2012, med 51% av stemmene. På andre og tredje plass kom Lene Kaaberbøl og Elsebeth Egholm.
– Mange fikk med seg kronikken “Verdens beste sommerjobb“, skrevet av den da tretten år gamle Emilia om den kreftsyke lillesøsteren Natalia. Nå kommer hun med bok.
– DRM er et av de heteste temaene innen ebok-diskusjonen, og i en kronikk i Forbes spørres det hvor mye mer man er villig til å betale for ei bok uten DRM.
– Det var Pedro Carmona-Alvarez som til slutt stakk av med P2s romanpris med boka “Og været skiftet og det ble sommer og så videre”
– Dette er en god bokvår for de av dere som er nysgjerrig på japansk samtidslitteratur. Mieko Kawakami, Tetsushi Suwa og Banana Yoshimoto er blant de som blir oversatt.
– Hvorfor er det ingen e-bøker på Mammutsalg?
– Forfatteren Hilary Mantel har gått hardt ut mot Kate, hertuginnen av Cambridge, i det siste. Hun skal blant annet ha uttalt at Kate er “totalt blottet for personlighet” og at “hennes eneste formål er å føde”.
– På bloggen til NRK lurer de på hvorfor de største skurkene i litteraturen vanligvis er menn.
– I år er det blant annet 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge, og 50 år siden den feministiske klassikeren The Feminine Mystique av Betty Friedan ble gitt ut. Her er en liste over 10 feministiske tekster alle burde lese.
– Studentbokhandelen Akademika slutter å selge tidsskrifter. Dette medfører at mange student-tidsskrifter nå står helt uten distributør.
– Skal det være en trådløs boklampe?
– Den 27. februar deltar Toni Morrison på tidenes første digitale autograf-event Google+ Hangout on Air. Hun vil signere digitale eksemplarer av den nyeste romanen hennes, Home, ved hjelp av et Wacom nettbrett.
– Her er et knippe kjente filmer du kanskje ikke visste at var basert på bøker.
– Kanadiske forfattere kler av seg for å samle penger til veldedige formål.
– Harry Potter-serien gis snart ut på nytt med nye omslag, og det er Kazu Kibuishi som har designet dem. Mange kjenner designeren fra tegneserien Amulet og Flight-antalogiene.
– I fjor måtte hele 73 uavhengige, britiske bokhandler kaste inn håndkleet. Mer enn en i uka, med andre ord.
– Jakten er i gang på de rareste boktitlene i 2013.
– De nominerte til den australske Stella-prisen, en litteraturpris for kvinner, ble annonsert i forrige uke og inneholder for det meste skjønnlitteratur.
– Om du tilfeldigvis skulle befinne deg i Bath i England den første mars, kan det være en idé å stikke innom The Independent Bath Literature Festival. Blant forfatterne er nemlig både JK Rowling og Hilary Mantel.
– Forfatter Jack Engelhard er kritisk til kjendisbiografier utgitt etter vedkommendes død, og illustrerer med følgende poeng: “I slept with Marilyn Monroe. Can you prove otherwise? That’s right. You can’t, and that’s my point.”
– Hva er det egentlig folk liker å lese på New Zealand?
– Den velkjente ordboka Oxford English Dictionary har gått med på å forandre definisjonen på “biker”. Etter klager fra publikum, vil det ikke lenger være referanser til langt hår og skitne jeans.
– Fortsatt litt slapp i fisken siden jul? Kanskje du kan komme i form med denne snasne bibliotekar-treningsvideoen fra 1987.
– Den 22. Havanna Book Fair er vel overstått på Cuba, med mange besøkende.