30bd67bd3593a3818ec855c678106d07cba0263f853d7bd7ab8f4483Den hageboka jeg har hatt aller mest glede av er Marianne Leisner sin bok fra 1996, utgitt på Landbruksforlaget. Det er en klok, praktisk og inspirerende bok om hvordan alt i hagen henger sammen; huset, hagen og menneskene. Jeg var så inspirert da jeg leste denne boka at jeg knapt kunne sitte stille. Jeg husker følelsen av å skape min egen lille verden; fruktskog, høner i drivhuset, aviser i potetåkeren. Det handler om å lage hage som samarbeider med naturen hvor alt bare spruter opp og ut; hvor det er balanse, nytte, glede og hvor prinsippene er økologiske. Ting man ikke tenker over, blir grundig behandlet, f.eks. hvordan man kan utnytte vindretningen og solforholdene i hagen, hvor man burde plante ulike planter, hvordan man kan ta vare på det gode dyrelivet i hagen og ikke minst grønngjødsling – herregud jeg lærte jo så mye av å vite hva grønngjødsling er! Når man skaper en hage som er i balanse, blir arbeidsmengden også mindre – man får en frisk hage som steller seg selv. Det er så bra og inspirerende å tenke på.  Jeg finner ikke boka akkurat nå når jeg ville skrive om den – har endevendt alle bokhyller og bak alle bokhyller, men ender med å bestille den på nytt. Denne boka var virkelig en del av meg i så mange år. Anbefales veldig hvis du liker nyttige hager uten snorrette bed og golfplen. Les om Marianne Leisner i Aftenposten.