I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Dette skipet er lastet med over 5000 boktitler og ønsker publikum velkommen frem til 11. mars. Bildet er fra Bangkokpost.com

Verdens største flytende bokmarked har lagt til havn i Bangkok, og er åpen for publikum frem til 11. mars. Dette er tredje gangen siden 1980. Det store skipet heter MV Logos Hope og bærer med seg over 5000 engelske titler fra alle sjangre og til alle målgrupper.

– Forlagssjef i Bazar, Øyvind Hagen, er kritisk til den bokloven som er til høring nå. Han er riktignok for en boklov som blant annet kan forby samme aktør å kontrollere både forlag, distribusjon og bokhandel, og som gir like vilkår uansett størrelse på forlagene.

– Dystopi er i vinden, og forfatter Ariel Djanikian ble spurt om hun ville dele de 10 største dystopiske kjærlighetshistoriene.

Inspirert av Where the Wild Things Are. Bildet er fra flavorwire.com

Sjekk denne fristende samlingen av kaker inspirert av bøker.

Danske tegneserier lever i skyggen av sin egen storhetstid på 80-tallet. Danskene tror ikke det kommer til å bli som det var, og det er vanligvis de små forlagene som holder hjulene i gang.

50 ukjente dikt av Rudyard Kipling har dukket opp.

E.L. James skal tone ned sin neste roman. Bildet er fra Jyllands-posten.dk.

E.L. James kommer til å tone ned sin neste roman når det gjelder sex. Forfatteren ble verdensberømt og mangemillionær nesten over natten på grunn av Fifty Shades-trilogien.

– Klarer du å skrive en krimfortelling på 140 tegn? Da er det bare å slå seg løs på twitter og merke fortellingen med #dagbladetkrim. Både publiserte forfattere og glade amatører har kastet seg på bølgen.

Norges største forlag, Cappelen Damm, omorganiserer. Allmennforlaget deles i fem deler: Underholdning, fakta, barne- og ungdomslitteratur, skjønnlitteratur og dokumentar, og digital.

Plants vs Zombies i bokform gjør det stort i Kina. Bildet er fra Chinadaily.com.

– Barnebøker basert på spillet Plants vs Zombies tar Kina med storm.

– Rivertonprisen deles ut på Litteraturhuset den 12. mars 2013, og her er de nominerte:
* Jørgen Brekke: Drømmeløs
* Frode Granhus: Stormen
* Espen Holm: Kong Salomos Sverd
* Jørn Lier Horst: Jakthundene
* Gard Erik Sandbakken: Skarpskytteren

Statsviter og politiker Erik Lundesgaard er skeptisk til kvaliteten på en av de mestselgende samfunnsfagsbøkene for elever ved videregående. Han mener at boka Fokus, gitt ut av Aschehoug, ikke bare inneholder feil, men at den også er venstrevridd. Konkurrenten Ny Agenda fra Cappelen Damm fremstår som mer nøktern og politisk nøytral, i følge Lundesgaard.

Norske serieromaner gir inntrykk av at nordmenn er kåte hele tiden, sier oversetter Karolina Drozdowska. Bildet er fra nrk.no

– Norske serieromaner gjør det stort i Polen, og mange polakker blir kjent med Norge gjennom disse bøkene. Oversetter Karolina Drozdowska sier at en av konklusjonene man kan trekke fra disse romanene er at nordmenn er kåte hele tiden. Hun vant nylig NORLAs kåserikonkurranse med en tekst om fenomenet.

– David L. Ulin, litteraturkritiker i Los Angeles Times, vedgår at hans kone har rett når hun utbryter at bøkene hans tar over huset. I denne kronikken forteller han om en situasjon mange av oss kanskje kjenner oss litt vel godt igjen i.

– Premieren på sesong 3 av Game of Thrones nærmer seg med stormskritt, og HBO har sluppet et knippe intense plakater. De kan du se her.

Batman er blant heltene som har blitt drept uten å helt dø. Bildet er fra mentalfloss.

– Det er ikke en sjeldenhet at tegneseriehelter dør og kommer tilbake fra de døde. Her har de samlet 8 av de mest latterlige måtene heltene har blitt bragt tilbake på.

Verdens største oversetterfestival gikk av stabelen på Litteraturhuste i Oslo i helgen som gikk.

– Danmarks største nettbokhandel Saxo.com har flyttet salget av e-bøker og lydbøker til Luxemburg, der de opererer med 3% mva på bøker istedenfor 25% som i Danmark. De har dermed gått i gang med å selge bøkene markant billigere enn de danske konkurrentene. EU er kritisk til dette.

Mobilt bibliotek i Pakistan. Bildet er fra wbur.org.

Et mobilt bibliotek reiser fra sted til sted i Pakistan og sprer leseglede og håp.

– The Telegraph har samlet 20 bøker som ble forsøkt bannlyst.

– Et sjeldent dikt Charlotte Brontë skrev som 13-åring forventes å gå for £40-45 000.

Premieren på den siste Hobbiten-filmen blir forsinket med fem måneder. Bildet er fra guardian.co.uk.

Premieredatoen på den siste Hobbiten-filmen skyves bakover med 5 måneder, og vil derfor slippes desember 2014. Dette er 13 år etter at den første Ringenes Herre-filmen ble sluppet (nå følte jeg meg med ett gammel..).

– Hva skjer om man stokker om på ordene i titler? Twitterbrukere eksperimenterer.

Kokebokfestivalen i Paris gikk av stabelen 22.-24. februar, og hadde rundt 3000 besøkende.