Forlag: Headline
Sideantall: 480 (Pocket)
Utgitt: September 2012
Kilde: Kjøpt
Verdt å vite: The Gods of Gotham er Lyndsay Fayes andre roman. Hun debuterte med Dust and Shadow i 2009. Hun arbeider også som skuespiller. The Gods of Gotham er solgt til flere land, og i Norge har boken akkurat kommet ut under tittelen Gothams guder på Aschehoug.
Mørk morderjakt
I sin første roman skrev forfatteren om Jack the Ripper og mye tyder på at hun har latt seg inspirere av ham når hun har skapt morderen i denne boken.
Det er høsten 1843 og i New York tjener foreldreløse Timothy Wilde til livets opphold i en bar. Han har spart en større sum penger og drømmen er å kjøpe en egen ferge og fri til prestedatteren Mercy Underhill. Men så legger en voldsom brann en stor del av Manhattan i aske, og alle Wildes oppsparte midler forsvinner. Wildes bror skaffer ham jobb i byens nye politikorps. Wilde innser at tiden bak bardisken har gjort ham svært egnet for den nye jobben. Han er observant, en god menneskekjenner og i tillegg er han smart. Egenskaper som skal komme godt med når Wilde bokstavelig talt tråkker rett inn i et stort mordmysterium.
En natt han er ute på patrulje løper en ung pike rett på ham. Hun er bare iført en blodig nattkjole. Snart er Wilde på jakt etter en morder med fattige barn som sine ofre, og Wilde lar ikke noen stanse ham i jakten på sannheten.
The Gods of Gotham er ikke en oppløftende kriminalroman. Den er like gjennomført mørk som mange av bakgatene Timothy Wilde må bevege seg gjennom i jakten på barnemorderen. Det er noe trøstesløst over det hele, og de fleste karakterene som opptrer i teksten har sine plager og mørke rom.
Til tross for dette rommer boken også en kjærlighetshistorie, den flimrer som et lite lys som kjemper mot stormkastene.
Det er god dybde i personskildringene, og de fleste karakterene har en troverdig utvikling gjennom boken, og byr også på flere overraskelser. Det er vanskelig ikke å trekke frem helten i historien, Timothy Wilde. Han har trekk man kan finne igjen hos klassiske krimhelter og han bærer historien godt. Litterært ligger romanen milevis over mange andre i samme sjanger og den er like mye en skjønnlitterær roman som en krim.
Faye har valgt å legge historien til en tid da millionbyen New York var full av rasehat og motsetninger. Daglig kom det horder av immigranter som reiste fra Irland med et håp om at livet i Amerika skulle by på mindre sult og bedre økonomi. Men de fleste trådte rett inn i en fattig hverdag på samfunnets skyggeside, hvor kriminalitet og prostitusjon ofte var eneste utveier.
Med sikker penn skildrer forfatteren livet på skyggesiden i New York på midten av 1800-tallet. Hun er god på å skape atmosfære, og gjør nytte av datidens slang for å sette stemning i historien.
Det er også mange små historiske detaljer i teksten, som vitner om at hun har satt seg grundig inn i temaet, og enkelte karakterer og hendelser er tatt fra virkeligheten. I starten av hvert kapittel er det utklipp fra avisartikler og bøker som gir innblikk i livet i New York på denne tiden.
Det skremmende med handlingen i The Gods of Gotham er parallellene man kan trekke frem til vår egen tid. De irske immigrantene var de laveste av de lave i New York, og måten de ble behandlet på gir assosiasjoner til hvordan innvandrere blir behandlet i vårt samfunn i dag. Boken er således en studie i hva fremmedfrykt kan føre med seg.
Dette er også en bok om menneskeverd og om kampen for rettferdighet i et samfunn hvor alt for mange vender ryggen til. Det handler om å stå opp for det man tror på, når man endelig finner en mening med det livet man lever, og hvordan man kan kjempe seg opp igjen når man har nådd bunnen.
The Gods of Gotham er den første boken i en krimserie, og det er bare å glede seg til fortsettelsen. Dette er en litterær godbit for alle som er glade i krim og historiske romaner.
Denne anmeldelsen har tidligere stått på trykk hos BraBok.