I dag synes jeg det er veldig hyggelig å ønske Antti Tuomainen velkommen til bloggen min:

Foto: Font forlag

Antti Tuomainen ble født  i Helsinki i Finland, og bor også der i dag sammen med sin kone. I flere år arbeidet han som tekstforfatter innen reklamebransjen, og han vant også flere priser for sitt arbeid her. I dag arbeider han som frilansjournalist ved siden av å skrive bøker. Forfatterdebuten til Antti kom i 2007 med krimromanen Tappaja, toivoakseni. (Morderen, håper jeg). I 2009 kom den andre boken Veljeni vartij (Min brors vokter), som fikk meget gode kritikker. I 2011 utkom boken som nå er i ferd med å gjøre ham til et virkelig stort navn: Parantaja (Helbrederen).

Helbrederen fikk prisen for beste finske kriminalroman i 2011. Den kom også på kortlisten til Glassnøkkelen i 2012. Rettighetene til boken er så langt solgt til 15 land, og nylig kom den også ut på norsk:

I Helbrederen befinner vi oss i en verden hvor klima og miljøforandringer har satt sitt preg på samfunnet. Pesten truer og folk har måttet flykte fra sine bosteder og mot de nordlige områdene i Europa hvor leveforholdene er litt bedre. I Helsinki leter poeten Tapani etter sin kone, journalisten Johanna. Johanna arbeidet med en sak om en seriemorder da hun forsvant…

Jeg har intervjuet Antti, og her kan du blant annet lese om hvorfor han valgte å kombinere dystopi og krim når han skrev Helbrederen, og hvordan han fikk ideen til boken:

Hvordan fikk du ideen til Helbrederen, og hvor lenge arbeidet du med boken?

Jeg tror det var to ideer som oppsto samtidig. Jeg ville skrive en bok som både rommet en kriminalhistorie og en kjærlighetshistorie, og jeg ønsket å utforske fenomenet som vi kaller klimaforandringer. Når det kommer til sistnevnte må vi gå fem eller seks år tilbake i tid. Da var det nemlig mye snakk i media om nettopp klimaforandringer. Det virket på meg som mange av reportasjene og mye av informasjonen hadde en veldig fjern og veldig vitenskapelig tilnærming: det ble snakket om de forskjellige nivåene av karbonutslipp og ulike programmer for å senke utslippene av klimagasser mellom u-land og i-land, hva som ville skje over de neste hundre årene og så videre.Jeg ønsket å finne ut hva som skjer nå, hva som mest sannsynlig vil skje i fremtiden, og hva det faktisk betyr, så jeg leste bøker og lyttet til forskere. Og jeg begynte å tenke på klimaforandringer i praktiske, hverdagslige termer. Ganske snart innså jeg at det definitivt lå et interessant scenario til en historie her, og noen få år senere skrev jeg på historien.  Selve boken tok det litt over et år å skrive.

Du har tidligere skrevet to andre spenningsromaner, og begge har mottatt gode kritikker, blant annet fordi du utfordrer den skandinaviske krimsjangeren. Har du et viktig budskap med bøkene dine, eller er din viktigste motivasjon å underholde leseren?

Den viktigste motivasjonen er alltid å fortelle en sterk historie. Det er den første og viktigste tingen. Jeg ønsker også at historien skal formidle noen holdninger, selv om det ikke direkte går frem av teksten. Med det mener jeg, og her siterer jeg en venn, at en hver bok bør ha et slags budskap og stå for noe. Det kan være noe så enkelt som å si at kjærligheten overvinner alt, eller at vennskap er for evig, eller at lojalitet går utover alt annet, eller at grådighet ødelegger etc. Men historien kommer alltid først, uten den vil du ikke kunne sende noe budskap.

Helbrederen er en blanding mellom kriminalroman og dystopisk roman. Hvorfor valgte du å kombinere disse to sjangerene?

Jeg er tiltrukket av krimbøker som kombinerer ulike elementer. Jeg synes krim er en fantastisk  sjanger når det kommer til å fortelle historier. Du kan putte så mye inn i den dramatiske strukturen, og fortsatt kunne kalle boken en kriminalroman.

Mange dystopier kritiserer måten vi lever på i dag, og derfor kan de også være ganske skremmende. Er dette noe som passer på Helbrederen også?

Et vanskelig spørsmål. Boken stiller absolutt spørsmål ved hvor lurt det er å konsumere og forurense når vi bare har en planet å leve på, men konklusjonene er det opp til leseren å trekke.

Hovedpersonen i Helbrederen er, som nevnt, poeten Tapani Lehtinen. Hvorfor ville du ha en poet som fortellerstemme i denne apokalyptiske krimhistorien?

Ved å bruke en poet som forteller fikk jeg muligheten til å bruke et presist og poetisk, og av og til lyrisk språk, samtidig som jeg skrev en rett – frem kriminalhistorie. Jeg ville også kombinere krimhistorien med en kjærlighetshistorie, så en poet viste seg å være en perfekt fortellerstemme for akkurat det også.

Historien i Helbrederen finner sted i Helsinki. Er det en spesiell grunn for at du valgte akkurat denne byen?

Jeg ble født i Helsinki og jeg har levd her nesten hele livet, unntatt et år hvor jeg var i USA og et halvt år da jeg befant meg i Berlin. Da jeg skrev Helbrederen ønsket jeg å finne ut og se hva som kunne, i det verst tenkelige scenarioet, skje med denne byen hvor jeg bor. For å kunne se dette forsøkte jeg å male så klart og så levende som jeg kunne. Jeg ville at leseren skulle se det Tapani ser, istedenfor å måtte forestille seg det Tapani forestiller seg. Det virker ganske litt urealistisk, men det var faktisk det jeg forsøkte å gjøre. Jeg prøvde å følge de berømte ordene til Joseph Conrad:

My task, which I am trying to achieve is, by the power of the written word, to make you hear, to make you feel–it is, before all, to make you see.

Du er kjent for å skrive med et veldig poetisk språk. Hva inspirerer poeten i deg? 

Jeg har lest og likt poesi siden jeg var rundt 18 – 19 år gammel. Jeg antar at jeg også hadde et hemmelig ønske om å bli poet på den tiden, men vis meg en romantisk ung mann som ikke drømmer om akkurat det. 

Hvilke krimforfattere er dine personlige favoritter og hvorfor?

Jeg liker forfattere som kombinerer ulike elementer i sine krimfortellinger. Jeg liker blant andre James Sallis, Joyce Carol Oates, Raymond Chandler, Ken Bruen, Patricia Highsmith, Reed Farrel Coleman, Lawrence Block, James Lee Burke, Thomas H. Cook, John Gregory Dunne. De er alle forfattere som man også kan lese for det gode språket deres.

Er det noe du har lyst til å legge til?

Jeg er glad for å kunne si at jeg har blitt invitert til Krimfestivalen i Oslo, og jeg håper at jeg møter deg der.

Tusen takk for at du tok deg tid til dette intervjuet, Antti Tuomainen.

Antti skal, som sagt, være til stede på Krimfestivalen som starter i Oslo i dag. Han har tidligere fortalt om Helbrederen i Bokprogrammet på NRK, og den episoden finner du her. Vil du vite mer om Antti, finner du hjemmesiden hans her, og Facebooksiden hans her.