eng_1Sønnen min på 13 år har hatt skikkelig dilla på Artemis Fowl lenge. I dag er han gjesteblogger hos meg og skriver om den første boka i serien. Vær så god:

Boka heter Artemis Fowl og er skrevet av Eoin Colfer. Det er den første i en bokserie med 8 bøker. Cappelen Damm er forlaget som ga den ut. Det er en Fantasy og Scifi bok. Det er 174 sider i utgaven på lesebrettet.

Artemis Fowl er en spennende fantasybok som handler om unge Artemis Fowl som bor på Fowlgodset i Irland. Vi er på begynnelsen av det 21. århundre. Artemis har mistet faren sin i et forlis. Faren har drevet et imperium innen finans, Fowlimperiet. Etter at faren dør blir moren psykisk syk og unge Artemis prøver å ta over imperiet, men det er ikke så lett. Artemis er ikke alltid på den riktige siden av loven. Han er i hemmelighet et forbrytergeni . Det er ikke lett for Artemis fordi han ikke har så mange penger. Han er på utkikk etter en måte å få tak i penger på.

Artemis Fowl er en av to hovedpersoner. Han er 12 år og har en IQ som slår de fleste andres. Etter å ha besøkt tre kontinenter på utkikk etter de underjordiske (alver ,dverger, vetter og øglinger), finner han endelig en vette. Han tar den hellige boka til vetten og finner ut at de bor i en diger by i nærheten av jordas kjerne. For Artemis har nemlig en ond plan om å kidnappe en alv og kreve gull av de andre alvene i løsepenger.

Den andre hovedpersonen heter Kristornia Kort, og hun jobber i en politiavdeling. Sjefen hennes heter Bart Rot. Kristornia har et problem. Hun er den første kvinnen som har jobbet i den politiavdelingen hun er i, og hun må vise at kvinner også kan jobbe der. Sjefen hennes vil gjerne at hun skal være den beste av alle politifolkene på avdelingen. Det er nemlig en spesielt farlig avdeling og være i, den heter LEP. Kristornia er ikke flink til å følge ordrer, og det er jo et problem når man jobber i LEP. Hun er i god form og er rask.

Butler er også en viktig person. Han har vært i livvakttrening siden han var fire år, og er nå Artemis sin livvakt. Artemis ser på Butler som det nærmeste han kommer en far. Butler er råsterk og går alltid med mange våpen. Han har en lillesøster som heter Juliet som også jobber for familien Fowl.

Den siste personen jeg vil nevne er Folen. Han er en kentaur som også er veldig smart. Han jobber som teknikker i LEP. Hans store skam er at Artemis overlistet han da Artemis bare var 12 år. Folen er god venn med Kristornia.

Handlingen i boka foregår i to miljøer. Det ene er Fowlgodset i Irland. Det andre miljøet er en underjordisk by med mye teknologi. Byen heter Paradisby, og her bor det alt fra alver til dverger. Det er litt forvirrende i starten, men etter hvert blir det kult at handlingen foregår i to miljøer.

Språket er veldig lett å følge, og det gjør at actionen blir veldig intens. Det er lite forklaringer. Dette gjør at flere kan lese den.

Jeg synes at boka er utrolig kul fordi det er en god historie, og fordi det er umulig å gjette hva som skjer. Det er en god idé at det finnes alver og slikt i den virkelige verden og at de har så mye teknologi. Pluss at det er veldig bra laget personer fordi de har så forskjellige personligheter. Det som gjør boka aller kulest er at du tror alt håp er ute, men så viser det seg at det har vært planlagt slik av Artemis hele tiden. Uten å overdrive er dette den beste boka jeg har lest.

Les boka for å finne ut mer om den spennende historien.

Den fortjener en stor:6