I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Dagens Doddle.

– Google feirer i dag Douglas Adams‘ 61. bursdag med en doodle.

– Tarjej Vesaas’ debutantpris 2012 gikk til Peter Franziskus Strassegger (28) for romanen Stasia.

Bangkok er verdens bokhovedstad i 2013. Tittelen deles ut av UNESCO til byer som gjør mye for å promotere bøker og leselyst.

Shakespeare er blant de som tilsynelatende er aktive på sosiale nettverk. Bildet er fra huffingtonpost.com.

– Å være død er ingen hindring for enkelte forfattere. Her er 9 avdøde forfattere som tilsynelatende er veldig aktive på sosiale nettverk.

Bokbasen legger om. Administrerende direktør Bente Franck-Sætervoll mener det er helt udramatisk.

Ungdommens kritikerpris gikk til Eivind Hofstad Evjemos andre roman, Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet. Han mottok Tarjej Vesaas’ debutantpris i 2009.

Skuespiller Tamzin Merchant. Bildet er fra huffingtonpost.com

– Det er kanskje vanskelig å forestille seg noen andre enn Emilia Clarke i rollen som Daenerys Targaryen i tv-serien Game of Thrones, men i pilot-episoden var det Tamzin Merchant som spilte Daenerys.

Vigdis Hjort fikk Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok med romanen Leve posthornet!. Beste sakprosa gikk til Aage Storm Borchgrevink med boka En norsk tragedie. Forøvrig gikk prisen for beste oversettelse til Agnes Banach for Dagboken 1953-1958 av Witold Gombrowicz og beste barne- eller ungdomsbok til Kari Stai for Jacob og Neikob. Tjuven slår tilbake.

– Etter gjentatte mediaoppslag om hvor elendig oversettelsen er (123) velger Aschehoug å trekke tilbake oversettelsen av Zadie Smiths nye roman, NW. I ettertid har det dukket opp artikler om hvor utbredt dårlige oversettelser faktisk er. Det sies ofte at oversetterne er under heftig tidspress, og en av tingene som øker presset er at nordmenn like gjerne kjøper bøkene på engelsk istedenfor å vente på den norske utgaven.

Bildet er fra nzherald.co.nz.

– Det å måtte lese den samme boka høyt for ørtende gang er en situasjon mange foreldre kjenner seg igjen i, men en ny studie foreslår at det faktisk er bedre for barnets læring å lese samme boka om igjen enn å fylle opp biblioteket til minstemann.

– Er Rivertonforeningen en gutteklubb?

EU vil forhindre at aktører som saxo.com og amazon kan bruke Luxemburg som momsly. Det ble tidligere kjent at danske saxo har flyttet til Luxemburg og kan derfor selge bøkene langt billigere enn sine danske konkurrenter.

Karl Ove Knausgård. Bildet er fra dagbladet.no

Karl Ove Knausgård er nominert til Independent Foreign Fiction Prize.

Publisher’s Weekly avslører hvor mange kopier man må selge for å havne på bestselgerlista til Amazon.

– Et kanadisk bibliotek sliter for tiden med et besynderlig problem: en vandal har så langt ødelagt ca 400 bøker ved å urinere på dem. Bøkene må naturligvis erstattes, og skadene så langt har kostet biblioteket ca $8000. I tillegg har de installert nye overvåkningskameraer til en verdi av $5000.

Google-dikt. Bildet er fra huffingtonpost.com

Går det an å skrive dikt med Google sine forslag til søk?

– NaNoWriMo arrangeres hver november, men nå har skrivelystne muligheten til å skrive sin roman i april eller juli isteden.

– Til tross for at Man Asian Prize har blitt nokså stor siden 2007, erklærte sponsoren The Man Group i fjor at de ikke lenger skulle sponse prisen. Hva skjer da?

Hilary Mantel. Bildet er fra guardian.co.uk

Forfatter Hilary Mantel angrer ikke på at hun kom med de (i følge media) “giftige” kommentarene om Kate, hertuginnen av Cambridge.

– I anledning krimfestivalen: Er det nordmannen, svensken eller dansken som skriver best krim? Les forøvrig Bokelskerinnens innlegg del 1 og del 2 om Krimfestivalen.

– Det svenske kulturdepartementet foreslår en egen myndighet for bibliotekene som har oversikt over alle bibliotekene.

Cormac McCarthy har skrevet følgende: “A goodlookin horse is like a goodlookin woman, he said. They’re always more trouble than what they’re worth. What a man needs is just one that will get the job done.” Bildet er fra flavorwire.com

Den perfekte kvinnen, slik 10 mannlige forfattere ser det.

JK Rowling er ikke særlig imponert over hvordan tenåringer og unge voksne fremstilles i tv-serier.

– Amazon har klart å få ekslusiv kontroll over det nye .Book-domenet, til stor forargelser for The Association of American Publishers.

Airan Kang stiller ut lysende bøker. Bildet er fra bookpatrol.net

– Den Sør-koreanske kunstneren Airan Kang stiller for tiden ut noen bokstavelig talt lysende kunstverk.

– Sjekk disse fantastisk gode omslagene!

– Hvorfor har det seg sånn at det ikke finnes zombie-dyr i The Walking Dead-tegneserien?

Statistikk viser at det finnes flere mannlige anmeldere og at det skrives mer om mannlige forfattere. Bildet er fra vidaweb.org

Mannlige forfattere får fortsatt mer oppmerksomhet i media enn kvinner.

– Noen gang lurt på hva som skjulte seg i biblioteket til blant annet Mao Zedong? China Daily har svaret. De har også en artikkel om at gode bøker hjelper politikerne å styre landet.

Den amerikanske ambassaden i Angola donerte bøker til Katyavala Bwila-universitetet. Dessuten donerte en anonym person 100 000 bøker til Teach for America.