På dag to av Krimfestivalen kom det andre av to arrangementer jeg hadde sett mest frem til etter at jeg leste festivalens program, og det var en slags litterær speeddating mellom Tom Egeland og forfatterne av nye krimromaner.

Det var flest debutanter, men også noen mer erfarne forfattere blant dem som ble bokbadet. Her får du en oversikt over forfatterne og noen korte stikkord om bøkene:


 Carina Westberg og Tore Aurstad har skrevet Blodpenger:

* Forfatterne har tidligere skrevet flere barne-og ungdomsbøker, både sammen og hver for seg, og de er begge glade i krim.
*Når de skriver bøker sammen, planlegger de deler av plottet i fellesskap og så fordeler de oppgaver. Det er særlig fint å være to om arbeidet når man skal bedrive research. Under selve skriveprosessen skriver de annet hvert kapittel.
*I arbeidet med den historiske krimmen Blodpenger har de blant annet lest Aftenposten og Morgenbladet for å få et hverdagsbilde av tiden.
*Hovedpersonen i Blodpenger, Theodor Wulfsberg, er en antihelt som blant annet har spiseforstyrrelser.

Helge Kåre Fauskanger har skrevet Skarlagenssalen:

*Skarlagenssalen er også en historisk krim med et spøkelsestema. Handlingen er lagt til Christiania og Smaalenene (nåtidens Østfold) i 1897.
*Fauskanger kalte boken «Døde menn går i land, bare darker and edgier»
*En av hovedpersonen i boken er Jan Laurits Quisling, faren til Vidkun Quisling. Sistnevnte dukker også litt opp i boken.
*Undertegnede fikk en sterk følelse av av boken minnet noe om De dødes tjern av Andre Bjerke under samtalen.

Arne Garvang har skrevet En tilfeldig forbrytelse: 

* En tilfeldig forbrytelse starter handlingen på CC Vest, og vi møter Mia og Wanda på henholdsvis 13 og 8 år. En annen del av handlingen foregår oppe ved det gamle gruvesamfunnet i Sulitjelma.
*Garvang beskrev boken som en thriller mer enn en krim, og han ønsket å utfordre norsk krimlitteratur da han skrev den.
*Han har nylig fått ideen til en annen krim som han arbeider med.

Det kommer forøvrig et mer utdypende intervju med Garvang på min blogg snart. 

Ørjan N. Karlsson har skrevet Gerhardsens testament: 

*Karlsson tok i sin bok utgangspunkt i tanken om at nå som trusselen fra kommunistene er over, hva gjør folkene som overvåket disse nå?
*Han bruker flere virkelige personer i romanen og på spørsmålet om kritikken som er kommet i forhold til dette, sa han at krim skal være litt farlig, også for forfatteren. Man må ta litt sjanser. Han kommer til å bruke virkelige personer også i sin neste bok.
*Familien til Lie var ikke så glade for boken. Rune Gerhardsen sendte en sms til Ørjan etter at han hadde lest boken og der skrev han: «Har lest boken. Spennende. Far var jo en fargerik person».
*Ørjan valgte ikke å intervjue familiene til de virkelige personene han skriver om i boken, fordi han ønsket å skrive sin egen versjon av dem.
*Karlssons neste roman, Hauges direktiv, er ventet utgitt høsten 2013.

Asle Skredderberget har skrevet Smertehimmel: 

*Skredderberget fortalte at han er veldig glad i å skrive inn motsetninger i sine bøker.
* Han ønsker ikke å settes i en kategori om at han skriver bransjekrim. Han vil skrive bøker som først og fremst er underholdende, men også inneholder noe substans. Og han vil sette døra litt på gløtt til en bransje folk flest ikke kjenner så godt.
*Til høsten kommer Skredderberget ut med den uautoriserte biografien om Trygve Hegnar.
*Det blir også en tredje bok om Milo Cavalli. Han jobber i disse dager med å utarbeide plottet, og etter sommeren begynner han å skrive for fullt på den.

Gard Sveen har skrevet Den siste pilegrimen: 

* I boken er det to parallellhistorier. Han er fascinert av den måten å bygge opp en historie på. En historie fra vår tid og en fra 2. verdenskrig. I nåtiden blir en navngjeten motstandsmann funnet drept.
* Sveen nevnte at vi aldri blir helt ferdig med krigen, og at han har vært inspirert av virkelige historier og umulige valg da han skrev boken. Han snakket særlig om dette med at unge mennesker under 2.verdenskrig ble nødt til å ta vanskelige valg.
*Hovedinspirasjonen til boken fant han i et uløst mysterium fra 2.verdenskrig, og han bygget en av karakterene sine på motstandsmannen Kaj Holst som få har hørt om i dag. Han er overrasket over at flere ikke har skjenket Holst mer oppmerksomhet.
*Sveen pekte også på at i mange krimromaner er avstanden mellom skurker og helter blitt så stor. Han ønsker å nyansere dette bildet litt mer når han skapte sine karakterer.
*Rent teknisk har han latt seg inspirere av Et lite drap i Lisboa og Rødstrupe.
* Han jobber med en oppfølger til Den siste pilegrimen, og har skisser til mange flere bøker. 

Det kommer snart et utfyllende intervju med Sveen på bloggen min. Jeg har også lest boken, og anmeldelse av den er også rett rundt hjørnet. 

Når det kommer til Månedens Riverton som skulle postes i dag, må jeg bare krype til korset og fortelle at jeg ikke har fått lest ut Nattdykk av Kim Småge som jeg hadde tenkt å skrive om. Men jeg håper å få gjort det i løpet av mars måned.