Jeg snublet over en litt morsom tag på My Secret BookNook. Den ble opprinnelig skapt av The Library of Sarah. Saken er altså som følger: du får en liste over ting du skal finne i egen bokhylle. Enkelt og greit! Jeg oversetter spørsmålene fra engelsk, jeg, og legger til et par av mine egne på slutten, slik originalen oppfordrer til:

Finn en bok med en forfatter eller tittel som har bokstaven Z i seg:

IMG_5034-sElizabeth Wurtzels Prozac Nation (tre z-er! Slå den!)


Finn en klassiker:

IMG_5099-sDer har jeg mange å velge mellom, men valget falt på en klassisk sakprosa, nemlig Relativitetsteorien av Albert Einstein.


Finn en bok med en nøkkel på omslaget:

IMG_5077-sDet måtte selvsagt bli den dystopiske Incarceron av Catherine Fisher:


Finn noe i bokhylla di som ikke er en bok:

IMG_5114-s

Nå bruker jeg i grunn all mulig plass i hyllene mine til bøker, men oppå et par av hyllene stårt det litt av hvert. En skarabé fra Egypt, en boks med et dragehode, tre dinosaurer (en av dem har jeg laget selv, skal vedde på at du ikke klarer å gjette hvem), en mengde pingviner, en engel på en pidestall, en liten glassting med teksten “thinking of you” og en and.

Finn den eldste boka du har:

IMG_5043-sJeg tok egentlig ikke med meg veldig mange bøker da jeg flyttet hjemmefra og til studentboligen jeg for tiden kaller mitt hjem, så jeg får ikke sett igjennom absolutt alt jeg har av bøker, men denne utgaven av C.S. Lewis’ Drømmen om Narnia er fra 1986. Godt lest og med gulnede og stadig sprøere sider.


Finn en bok med ei jente/kvinne på omslaget:

Jah, det er jo bare sånn cirka alt som gis ut innen YA, så det var jo ikke spesielt vanskelig… Jeg er egentlig ikke så glad i bøker med “ekte” mennesker på skjønnlitterære omslag. Det føles litt sånn… ledende i forhold til inntrykket vi får av karakterene. Styrer for eksempel så langt det er mulig unna filmplakat-versjoner av bøker… Dessuten synes jeg det er noe unødvendig at det skal være sylslanke, vakre (hvite, vestlige) tenåringsjenter med melankolske uttrykk, fin sminke og nydelige, prinsessekjoler på absolutt alt. Det har ikke nødvendigvis noe med saken å gjøre i det hele tatt. Derfor velger jeg noe annet enn YA av ren, skjer stahet – og styrer samtidig unna både chick-lit, serieromaner og såkalte “dameromaner”:
IMG_5085-sIMG_5088-s

The Common Reader
av Virginia Woolf og Fanny Hill av John Cleland

Finn en bok som har et dyr i seg (handler om et dyr, eller har illustrasjoner av dyr):

IMG_5104-sHer ville det være veldig enkelt å bare plukke ut et av oppslagsverkene mine om dyr, men er det for enkelt? Jeg velger derfor en av mine favorittbøker, Cages av Dave McKean. Den handler litt om en katt.


Finn en bok med en mannlig protagonist:

IMG_5010-sHer hadde det naturligvis vært latterlig lett å plukke ut Harry Potter-bøkene, men jeg slår et slag for britisk science fiction. Fabelaktige Doctor Who er selvsagt med i alle disse bøkene.


Finn en bok med bare ord eller bokstaver på omslaget:

IMG_5002-sHer tenkte jeg at jeg skulle velge en av klassikerne mine, for de har en tendens til å være nøkterne i design, men så ombestemte jeg meg. Valgte den gode Gone-serien til Michael Grant. Jada, jeg vet hva du tenker: det er jo små mennesker på bokstavene. Men jeg rasjonaliserer det bort med at de er en nødvendig del av fonten på alle bortsett fra Lies. Lett som bare det. Fint eksempel på at enkelt design funker – også til en ung målgruppe. Siste bok, Light, kommer ut om bare ca 2 uker, og jeg gleeeder meg.


Finn en illustrert bok:

IMG_5055-sHer kuuunne jeg strengt tatt ha plukket ut en av de mange tegneserieromanene mine, men det hadde kanskje blitt litt vel enkelt. Det samme gjelder oppslagsverk. Velger derfor en samleutgave av Narnia-bøkene, som jeg kjøpte på en såkalt Lightning Deal hos Amazon før jul. Stor og vakker bok med nydelige illustrasjoner (klikk på bildet så ser du et lite utsnitt).


Finn en bok med gullbokstaver på omslaget:

Høhø, enkelt. De gigantiske norsk/engelsk-engelsk/norsk-ordbøkene, så klart:

IMG_5022-s
Finn en dagbok (ekte eller fiksjonell):

IMG_5063-sDenne ble vanskeligere enn forventet, for de to bøkene jeg husket først, Anne Franks dagbok og (den veldig forskjellige) Bridget Jones’ dagbok, har jeg ikke fysisk i samlingen min her… Men så kom jeg på Super Sad True Love Story av Gary Shteyngart.


Finn en bok skrevet av en forfatter med et vanlig navn (f.eks. Smith):

IMG_5094-sAha! Her er det naturlig å velge et engelsk eller norsk navn for de aller fleste, men jeg tenker utenfor boksen og velger bøker av Haruki Murakami. Sånn i tilfelle det er uklart: Murakami er et vanlig etternavn i Japan. Ikke bare finnes det i allefall én annen (internasjonalt kjent) forfatter med det (Ryū Murakami), men det er også blant de vanligste navnene i flere områder. Det ligger på 35. plass på denne oversikten. Visste du det?


Finn en bok som har et nærbilde av noe på omslaget:
IMG_5122-ssDette er et litt snodig spørsmål. Definisjonen på “nærbilde” kan jo være så mangt. Alt fra helt mikroskopisk og makrofotografi til et bilde der objektet “bare” fyller bildet. Men jeg tolket det like gjerne som et utsnitt av noe større, og falt på omslaget til Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie. Der ser vi litt av en blomst, og litt av et ansikt.

Finn den boka hvis handling er satt lengst tilbake i tid i hylla di:

IMG_5073-sVel… Jeg har en bibel stående, og det gamle testamentet teller sikkert, men siden vi er inne på myter har jeg heller lyst til å plukke ut Homer (som tross alt skrev sitt før noen skrev en bibel). Handlingen i fortellingene hans finner sted før det vi gjerne kaller antikken. Fortellingene var altså allerede gamle selv på tiden til de gamle grekerne.

Finn en innbundet bok uten smussomslag (nei, du kan ikke bare ta av omslaget):

IMG_5052-sHer har jeg egentlig mange alternativer, særlig fra tegneserieromanhylla og fra kokebokhylla. Men jeg kan jo gjøre saken litt mer komplisert for meg selv og lete etter noe annet. Endte dermed påååå… Den Guddommelige Komedie av Dante.


Finn en turkis eller blå-grønn bok:

IMG_5036-sDer hadde jeg flere muligheter, men siden Norvegr-bøkene står rett ved siden av meg, plukker jeg ut bind nummer 3, jeg. Forøvrig designet av Per Spook/Snøhetta. Fine, fine bøker.


Finn en bok med stjerner på omslaget:

IMG_5069-sSiden scifi-klassikeren Sirius av Olaf Stapledon står i nesten arms avstand fra her jeg sitter nå, så blir det den.


Finn en bok med en annen målgruppe enn “young adults” (ungdom/unge voksne på godt norsk):

IMG_5126ssEnkelt. Jeg tror de fleste bøkene mine har en voksen målgruppe – leser nemlig sjelden noe annet enn akkurat dystopi når jeg først leser YA. Så det blir litt tilfeldig hva jeg velger ut. Kildens utspring av Ayn Rand


Finn en sakprosabok:*

Også veldig grei skuring, jeg elsker faktabøker, oppslagsverk, kokebøker, dokumentarer, populærvitenskapelige bøker, osv… Dere får rett og slett et bilde av noen av dem:

IMG_5100-s

Finn en bok som enten er kontroversiell eller som er skrevet av en kontroversiell forfatter:**

IMG_5072-sIgjen kunne det være fristende å velge en “hellig” bok, men jeg tenker jeg kan velge ut det motsatte og gikk for The God Delusion av Richard Dawkins. For min del er ikke bøker som denne særlig kontroversielle i det hele tatt, men om man er religiøs kan man fort vekk få vondt i tærne. Ellers tenkte jeg umiddelbart på Orson Scott Card. Jeg tåler ikke trynet på forfatteren – han står for noen helt motbydelige synspunkter – men Ender’s Game er fantastisk.


Finn en bok av en ikke-vestlig forfatter:**

IMG_5081-sHer har jeg egentlig noe å velge i fra hver eneste verdensdel (yay!), men jeg skal begrense meg til en bok fra Mongolia, nemlig The Blue Sky av Galsan Tschinag (aka Irgit Schynykbajoglu Dshurukuwaa).


Sånn! Får vel runde av der. Gøy å lete rundt i hyllene. Lag gjerne ditt eget innlegg, jeg er nysgjerrig på hva andre finner! Nå må jeg bare rydde alt på plass igjen…

IMG_5111-s

* Spørsmål lagt til av Isabella
** Spørsmål lagt til av meg