logo

Tenkte jeg skulle skrive et innlegg om noe som angår mange bokbloggere som også bruker sider som bokelskere.no. Mange av oss bokbloggere har også lyst til å legge omtalene våre ut på diverse nettsamfunn. Det er bare fint, men slik jeg kan oppsummere det (basert på holdninger hentet hos Bokelskere*), finnes det en “fin” og en “ufin” måte å gjøre dette på – og jeg håper jeg når ut til mange av bloggerne her.

Fin måte: Du bearbeider eller legger innlegget i sin helhet inn i omtalefeltet på Bokelskere og legger inn en link til egen blogg nederst eller øverst i innlegget.
Ufin måte: Du legger bare inn ei lenke til egen blogg i omtalefeltet, a la Les omtalen min her eller Les hva jeg synes her.

Dette handler rett og slett om opplevelsen av folkeskikk på nettet (nettskikk?), og jeg tar det opp her i håp om at flere bloggere ser problemstillingen. Bokelskere (som forum flest) avhenger av at “alle” deltar for at det skal være verdt å besøke. Dette betyr ikke at man må si noe, men det betyr at de som sier noe har et visst ansvar for at forumet fortsetter å være interessant. Hver gang folk legger ut en omtale på bokelskere, kan det inspirere noen til å svare på innlegget; til å diskutere eller stille spørsmål. Det er nettopp sånt som gjør nettsamfunn til et interessant sted.

Folk lager profil på Bokelskere fordi de vil være på Bokelskere. Hvis de vil besøke blogger også, så gjør de det. Hvis de ikke vil, så kommer de heller ikke til å klikke på lenka di. Når de plutselig kommer over en “omtale” der de tvinges til å forlate nettstedet, irriterer det mange av brukerne. Dette trenger du heller ikke ta meg på ordet på, for det har opptil flere ganger blitt diskutert på bokelskere. Det er derfor jeg bringer diskusjonen ut i lyset her.* Det kan virke som om de som kanskje kunne trenge å lese disse diskusjonene lar være nettopp fordi de bare bruker Bokelskere som en markedsføringskanal? Jeg setter det på spissen og spekulerer bare… De er uansett tause i selve diskusjonen.* Men jeg legger ved noen bildebevis for de som har gått glipp av trådene (12):

tråd1-1

~

tråd1-2

~

tråd2-1

~

tråd2-2

I tilfelle det skulle være noen tvil om hva man kan konkludere av dette her, vil jeg si at din (bevisste eller ubevisste) strategi om å “tvinge” lesere til bloggen din (med mål om å få flere lesere?), slår helt feil, i følge andre Bokelskere-brukere. I beste fall vil de fleste ignorere lenka di – i verste fall blir de irriterte (blant annet fordi de interessante omtalene drukner helt i lenkene dine på startsiden). Selv om du ikke gjør det med markedsføring i tankene, er det slik det virker for andre – kanskje spesielt folk som ikke bokblogger selv. Hvorfor forventer du at folk skal forlate “rommet” uten noen form for gulrot annet enn “hvis du vil høre hva jeg synes må du følge etter meg.”? Sjansene er fryktelig store for at de ikke gidder å følge etter deg. ;) Jeg gidder for eksempel ikke, til tross for at jeg (ikke overraskende) er veldig glad i bokblogger.

Det som derimot skjer når du legger inn (hele eller litt) tekst i tillegg til lenka, er at folk i tillegg får en slags teaser på hvordan du skriver. Og om du skriver noe fornuftig, så vil de ofte følge linken din for å finne mer. Du bidrar til å gjøre forumet interessant OG inviterer brukere til å komme på besøk på bloggen din. Hvis de ikke synes du skriver bra, vel, da ville de neppe ha besøkt bloggen din mer enn en gang uansett. Bokelskere er et knutepunkt og samlingssted for bokinteresserte folk. Ikke tving folk andre steder, du ødelegger muligheten for diskusjon og forsøker (bevisst eller ei) å stjele brukere. Det fremstår rett og slett som dårlig forumskikk (for en stadig voksende gruppe brukere*).

Jeg lar forøvrig tvilen komme dere som gjør det til gode. Jeg tror de fleste av dere ikke tenker på det på den måten, og det er derfor jeg skriver dette innlegget.

* La til disse setningene i ettertid for å presisere hva jeg mener i tilfelle noen har fått et inntrykk som ikke stemmer med det jeg prøver å si.

OPPDATERING: Jeg har forstått at jeg har formulert meg på en måte som har provosert mer enn nødvendig. Når jeg sier “ufin”, mener jeg (som forsøkt påpekt i resten av innlegget) at det fremstår som ufint. Med andre ord sier jeg ikke at du er en ufin person. Jeg sier at handlingene dine – uavhengig av motiver – fort kan oppfattes som ufine, og når man ser hvor mange på bokelskere som ser ut til å mene noe om dette, så synes jeg det er verdt å være bevisst på det.

Ja, jeg synes personlig det er best å få lese meningene samlet på Bokelskere, og bli tilbudt linken til en ekstern side – slik at man kan velge å forlate siden. Det er det som er mye tanken bak forum. Jeg blir ikke fly forbanna når jeg kommer over ei ensom lenke. Jeg synes bare det er litt trist (for forumets del) at jeg og andre brukere behøver å forlate siden for å få det vi kom for. Sluttresultatet er at jeg ikke klikker på lenka di, og går glipp av noe som muligens er veldig godt skrevet. Det er et valg alle kan ta selv.

Men jeg har blant annet blitt anklaget for å påberope meg fasiten ved å ha denne holdningen. Det ser jeg ikke i det hele tatt: jeg presenterer i hovedsak med denne posten en heads up til bloggere som ikke allerede er bevisst på at denne diskusjonen faktisk eksisterer. Jeg har fortsatt til gode å treffe på en ufin bokblogger, og kaller ikke deg respektløs. Det er, for ørtende gang, måten dette fremstår på som er kjernen i innlegget mitt her. Jeg forsøker å gjøre dere bevisst på hvordan andre på bokelskere i tilsynelatende stadig større grad opplever det når du bare legger ut ei lenke. That’s it. Jeg sier ikke at jeg har enerett på sannheten – og folk bruker selvsagt nettsamfunn forskjellig. Min måte er ikke den eneste rette.

Enormt mange fora har publisert egne sider med regler for eksterne lenker. Dette er ikke noe hverken jeg eller brukere av Bokelskere har funnet på selv, og det er på ingen måte begrenset til bare “vårt” forum. Jevnt over er de fleste fora negative til eksterne lenker (noen steder er det forbudt), og mange blir slettet. Nei, jeg sitter ikke her på egen hånd og finner opp “fasiten”, jeg forteller om et syn som er rimelig universalt blant aktive forumgjengere. Det at jeg derfor kaller eksterne linker “ufine” og påpeker at det kan oppfattes som dårlig skikk er faktisk ikke en personlig smakssak, men en generell holdning på nettet.

Jeg trodde det var åpenbart nok at jeg selv ikke tror at dere er slu og lugubre bruker-tyver, ved å hele tiden legge inn ord som “bevisst eller ubevisst”, “jeg spekulerer bare” og spørsmålstegn bak mulige tolkninger. ;) Alle bokbloggerne jeg har vært borti er ålreite folk, men ikke alle Bokelskere-brukere “har vært borti” bloggere i like stor grad som meg.

Oppfordrer dere som synes synet mitt er hårreisende til å delta i diskusjonen på bokelskere. Da blir debatten langt mer nyansert der, og folk vil kanskje forstå hvorfor ei lenke er like eller vel så bra som en omtale.

OPPDATERING 2: Bokbloggeir har gitt meg svar på tiltale og presenterer et motsatt syn: at det å lime inn sine milelange omtaler på bokelskere er svært dårlig nettikette. Han mener at jeg og “andre tilsvarende brukere” ødelegger mye av gleden ved disse nettsamfunnene.