I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Dan Browns nye bok holdes strengt hemmelig. Bildet er fra dagbladet.no

– Manuset til den kommende boka til Dan Brown, Inferno, oppbevares i et bevoktet rom uten tilgang til internett. Her tas det ingen sjanser. Boka slippes den 14. mai, men du kan lese et utdrag her.

– Rivertonprisen for beste krimbok i 2012 gikk til Jørn Lier Horsts roman Jakthundene.

– Suksessen skandinavisk krim opplever internasjonalt handler om mer enn bare Stieg Larsson-effekten, hevdes det. Skandinavisk krim har blitt et slags merke, og sammenlignes automatisk med hverandre “bare” fordi de kommer fra et av de skandinaviske landene. Krimforfatteren Ian Rankin sier at det er Skandinavias skyld at det har blitt en storindustri ut av krimsjangeren. I The Independent er det forøvrig en artikkel om Camilla Läckberg – rockestjernen innen “nordic noir”.

66 år gamle Mary kan ikke lese, men gjør suksess som bokhandler. Bildet er fra thehindubusinessline.com

En analfabet bokhandler i India selger brukte bøker så det suser. Til tross for at hun ikke kan lese, finner hun enkelt frem til de bøkene kundene leter etter.

– “Demonisk sexualitet och erotiska naturväsen har alltid intresserat svenskarna” heter det seg i en bokanmeldelse i svenske Aftonbladet.

Ikke alle er like imponert over den nye litteraturprisen The Folio Prize. Journalist Mariella Frostrup kranglet på direkten med poeten Kate Clanchy. Clanchy sitter som medlem av Folio Academy og måtte forsvare prisen mot Frostrups påstander om at prisen er elitistisk og snobbete.

Tan Twan Eng, årets vinner av Man Asian Literary Prize. Bildet er fra scmp.com

– Tan Twan Eng vant årets Man Asian Literary Prize med boka The Garden of the Evening Mist. South China Morning Post har intervjuet den malaysiske forfatteren, som i fjor var nominert til Bookerprisen også.

– De nominerte til årets Women’s Prize, tidligere kjent som Orange Prize, er annonsert. På listen finnes blant annet Zadie Smith, Gillian Flynn og Hilary Mantel.

Det årlige boksalget i Danmark er ikke hva det en gang var, og kjedene peker på den generelle nedgangen for bokhandlene såvel som pressens manglende interesse for salget som årsaker.

En visuell representasjon av de litterære høydepunktene i livet ditt. Bildet er fra bookpatrol.net.

Nå kan du få et helt (!) personlig kunstverk basert på fingeravtrykket ditt og de litterære preferansene dine. Kunstneren Cheryl Sorg kan – ved hjelp av fingeravtrykket ditt og en liste over opp til 50 favorittbøker – lage en “visual representation of the highlights of your reading life”. Prisen er på $400, altså ca 2300 kr.

Hvor kritiske har kritikerne rett til å være? Erlend Loe synes at enkelte kritikere er skjødesløse og litt for glade i å høre sin egen stemme, men får til svar av kritiker Cathrine Krøger at man må tåle pepper i alle bransjer. Loes nye bok var temaet i Bokprogrammet den 12. mars.

Nå kan det snart bli mulig å strømme e-bøker. Anders Storbråten i Emviem har i flere år jobbet for å utvikle en streaming-tjeneste, og nå mangler han “bare” bøkene. Noen mindre forlag har allerede sagt ja, og Cappelen Damm bekrefter også at de er klare for en slik tjeneste.

Fabio er å finne på over 400 omslag. Bildet er fra huffingtonpost.com

– Modell og skuespiller Fabio Lanzonini fylte 54 år på fredag. Han ble kjent på 80- og 90-tallet gjennom å være omslagsmodell på mer enn 400 bøker. Huffington Post har plukket ut de 40 beste for å feire bursdagen hans.

– George Newman (tidligere Hans Neumann) var 14 år da han flyktet fra Wien til England i frykt for nazistene i 1938. Da tok han med seg en rekke bøker som hadde blitt brent av nazistene om de havnet i deres hender. Nå – 75 år senere – returnerer Newman til Østerrike med de sjeldne utgavene, som doneres til Nasjonalbiblioteket.

– Konkurransetilsynet er (ikke overraskende) negative til boklov og fastprisavtaler. Direktør Christine B. Meyer snakker litt om hvorfor her. På fredag gikk høringsfristen for bokloven ut. Bibliotekarer mener at prosessen har vært preget av kommersielle krefter, og kommer med en bønn om at man ikke må glemme bibliotekene.

Er dette verdens minste bok? Her ligger den ved siden av ei nål. Bildet er fra telegraph.co.uk

– Den japanske boka Shiki no Kusabana (Sesongens blomster) forsøker seg på tittelen “verdens minste bok”. Den er 22 sider lang, og hver side er på 0.75 mm. Den selges sammen med et forstørrelsesglass og en større utgave til omkring 2000 kr.

– Ryktene har flydd om at det er Emma Watson, best kjent som Hermine fra Harry Potter-filmene, som skal spille Anastasia Steele i filmatiseringen av Fifty Shades-trilogien. Til tross for seiglivede rykter, benekter Watson at hun har noe som helst å gjøre med produksjonen, blant annet med følgende utsagn: “I haven’t read the book, I haven’t read a script, nothing.”, “There are so many movies you become attached to when I’ve literally never even received a phone call. It was the same way with The Girl With the Dragon Tattoo – I never even saw a script!”, “Who here actually thinks I would do 50 Shades of Grey as a movie? Like really. For real. In real life.”

– Vi kjøper flere og billigere e-bøker i Europa, viser en ny undersøkelse. Salget gikk i 2012 opp med omkring 200%, mens prisene gikk ned med mer enn 30%.

Dag Solstad. Bildet er fra dagbladet.no

– I boka Uskrevne memoarer forteller forfatteren Dag Solstad åpent om livet sitt – blant annet at han har vært alkoholiker i 40 år.

Her snakker Neil Gaiman om hvorfor han skrev sin nye bok, som slippes i juni.

– Hvordan kan de fysiske bokhandlene kjempe mot nettgigantene? Forfatter Alexander McCall Smith mener at bokhandlene for eksempel kan gjøre et poeng av å tilby noe man ikke kan få på nettet. Waterstones er blant dem som allerede prøver noe sånt.