I denne mandagsspalten finner du større eller mindre nyhetssaker som på et eller annet vis har noe å gjøre med bøkenes verden. Alle boknyhetene jeg har skrevet om finner du her.

Untitled-1

– Den store nyheten i de litterære nettsamfunnene i disse dager er at Amazon har kjøpt Goodreads. Dette er det meget blandede følelser rundt. For noen er dette nok et eksempel på at uavhengige boksteder blir drept eller tatt opp av “monsteret” som dreper bokbransjen, for andre er det en kjempegod nyhet blant annet på grunn av bedre integrasjon mellom Kindle og Goodreads. Du kan lese (i skrivende stund) 40 sider med reaksjoner her. Den offisielle pressemeldingen finnes her. Det spekuleres stort i hvor mye Amazon måtte bla opp for å kjøpe Goodreads. Om du er blant dem som nå planlegger å forlate Goodreads av prinsipp, kan du kikke på linkene under “Litterære nettsamfunn/katalogiseringstjenester” i sidebaren min og finne et annet alternativ.

– Bokkompaniet har gått konkurs.

– Astrid Lindgren Memorial Award er blant verdens største priser for barnelitteratur, og ble i år delt ut for ellevte gang. I en kronikk i DN funderes det på om prisen kanskje ikke snart burde gå til en svenske. Prisen gikk til argentineren Marisol “Isol” Misenta.

486009

Bildet er fra bangkokpost.com.

– Bokormer i alle aldre kan kose seg med 11 dager bokfestival i Bangkok i disse dager. Frem til 8. april kan man besøke rundt 950 stands av forlag fra Thailand så vel som andre deler av Asia. Som fortalt tidligere er Bangkok utnevnt til årets bokhovedstad 2013 av UNESCO.

– Det er 1. april i dag, og om du skulle føle for å benytte deg av denne årlige muligheten til å være litt dust, kan du alltids lære av litteraturen.

– Det meste av samtidslitteratur er drittkjedelig. Det mener i allefall J. Robert Lennon.

Nett-guruen Jaron Lanier. bildet er fra irishtimes.com.

– Silicon Valley-pioneren Jaron Lanier uttrykker i sin nye bok bekymring for hva som foregår på internet om dagen. Han mener at informasjon ikke burde være gratis til den grad det er akkurat nå, og at denne utopien går utover middelklassejobber og dermed skviser folk helt ut av jobbmarkedet og økonomien.

– Samtidig som litteraturhus spretter opp over hele landet, avslår Troms fylkeskommune søknad om støtte til litteraturhus. De mener det er mer naturlig å søke støtte fra Innovasjon Norge. Bergenserne strømmer til sitt lokale litteraturhus.

– Den 23. mars fylte ordet “OK” 174 år, i følge en amerikansk filolog.

Malala Yousafzai. Bildet er fra latimes.com.

– Malala Yousafzai, den 15 år gamle pakistanske jenta som ble skutt i hodet av Taliban fordi hun offentlig er svært uenig med deres policyer, skal gi ut bok. Det sies at avtalen er verdt nærmere 20 millioner kr.

– Amerikaneren Seanan McGuire slår alle tidligere rekorder ved å bli nominert hele 5 ganger til den prestisjetunge Hugo-prisen.

– Den første oversettelsen av et kinesisk litterært verk i Russland kom i 1772, men i dag går det svært tregt med oversettelsen av kinesiske verker til russisk. Det kan du lese mer om hos China Daily.

William Shakespeare. Bildet er fra guardian.co.uk.

– Debatten om hvorvidt Shakespeare faktisk skrev alle verkene han blir tilegnet har rast i lange tider. Nå slår 22 av verdens ledende eksperter seg sammen for å motbevise skeptikerne.

– Visste du at språket til Dothrakiene (fra Game of Thrones) ble laget av en som vant en konkurranse blant språkoppfinnere? Det og 6 andre ting kan du lese om her.

– Norske kvinnelige krim-forfattere blir ikke bare slått av mannlige norske kollegaer: De blir også danket ut av svenskene.

Henning Mankell. Bildet er fra dagbladet.no.

– Krimforfatter Henning Mankell kritiserer forfatterkollegaer for å skrive mye “skit og meningsløs spekulasjon”.

– Dersom antidepressiva hadde vært tilgjengelig tidligere, ville vi ikke hatt de fantastiske verkene av Baudelaire, Edgar Allan Poe, Sylvia Plath og mange flere – det kan du lese om i Huffington Post.

– Skuespiller Jim Carrey gir ut en “metafysisk” barnebok som skal “ta for seg mange seriøse ting på en veldig morsom måte.”

Steve Jobs. Bildet er fra guardian.co.uk

– Apple-legenden Steve Jobs gjenoppstår i en japansk tegneserie. Mangaen er en biografi om Jobs, som døde i 2011.

– Britiske biblioteker får støtte fra offisielt hold i ønsket om å låne ut e-bøker. Kommisjonen som har sett på saken mener at det er helt nødvendig for at bibliotekene ikke skal bli irrelevante i fremtiden. Mange biblioteker er for tiden avhengig av frivillig arbeid for å overleve.

Hva er det med Dantes Guddommelige komedie som fenger så voldsomt?

Untitled-1

– Etter å ha skrevet en negativ anmeldelse av ei bok, får Katherine Loss følgende beskjed av en ansatt fra forlaget: “There’s a special place in hell for you.”

– Filmselskaper i Hollywood byr stadig på filmrettighetene til bøker før de i det hele tatt har blitt gitt ut.

– Forfatter Lawrence Norfolk forteller om fem gode, dystopiske fortellinger.

Ayn Rand. Bildet er fra firstthings.com.

Ayn Rand var ikke veldig glad i CS Lewis, for å si det mildt. Det blir i allefall enda tydeligere om vi ser på notatene hun gjorde i margen på en av bøkene hans.

Her er de beste fantasyromanene du (antageligvis) ikke har lest.

Forlagshus opplever en kraftig oppgang i salg av antimobbing-bøker.