Om du ikke får nok av å lese bøker, kan du jo alltids se filmer som handler om bøker, biblioteker, bibliotekarer, forfattere og/eller lesere også. ;) Hjemmesnekret liste som garantert har mangler, rop ut i kommentarfeltet om du har forslag! Det finnes naturligvis et hav av filmer som har flotte biblioteker og bibliotekarer, men lista hadde blitt endeløs om jeg skulle nevne alle.

BØKENES HERRE (The Pagemaster) – 1994

Elsket denne som barn… En gutt som blir mobbet for ikke å være særlig modig søker ly i et bibliotek under en storm, og blir plutselig selv en animert karakter og del i en fortelling. Han må navigere seg gjennom fortellingen for å komme tilbake til sitt virkelige liv. Les mer på IMDb.

HØYTLESEREN (The Reader) – 2008

Basert på romanen av Bernard Schlink. 15-åringen Michael møter Hanna, en kvinne dobbelt så gammel som han selv og innleder et forhold til henne. Michael oppdager hvor glad hun er i å bli lest for, og dette blir en vesentlig del av forholdet. Så forsvinner hun plutselig en dag. Det viser seg at hun hadde en vesentlig rolle på nazistenes side under andre verdenskrig. Les mer på IMDb.

DEN NIENDE PORTEN (The Ninth Gate) – 1999

Basert på romanen Club Dumas av Arturo Pérez-Reverte. Dean Corso er en forhandler av sjeldne bøker. En dag får han en jobb av en styrtrik mann som har den ene boka av bare tre kopier som har overlevd tidens tann. Corso skal validere bokens autensitet, men oppdager snart at han har gjort seg selv til mål for skumle krefter. Boka handler om djevelen selv. Les mer på IMDb.

ROSENS NAVN (The Name of the Rose) – 1986

En monk etterforsker en serie mystiske dødsfall i et isolert kloster. Les mer på IMDb.

HARRY POTTER-serien – 2001-2011

Basert på romanene av JK Rowling. Trenger vel knapt noen introduksjon. For å løse de mange mysteriene, bruker denne gjengen stadig det fabelaktig biblioteket på Galtvort/Hogwarts. Les mer på IMDb.

STORM CENTER – 1956

En bibliotekar i en amerikansk småby blir anklaget for å være kommunist og “u-amerikansk” når hun nekter å fjerne en kontroversiell bok fra hyllene. Les mer på IMDb.

THE JANE AUSTEN BOOK CLUB – 2007

6 californiere møtes for å diskutere bøkene til Jane Austen, bare for å oppdage at deres egne liv og forhold ligner mistenkelig på klassikerne. Les mer på IMDb.

THE LIBRARIAN-serien – 2004-2008
Etter å ha blitt sparket ut av universet fordi han allerede har 22 grader, blir Flynn ansatt ved et mystisk bibliotek. En magisk gjenstand blir stjålet fra biblioteket, og plutselig finner han seg selv på en vill jakt for å få den tilbake. Det finnes flere filmer i denne serien, beskrivelser gjelder den første filmen. Les mer på IMDb.

SECRET WINDOW – 2004

En forfatter anklages plutselig for plagiat av en psykotisk, ukjent mann som begynner å plage ham. Les mer på IMDb.

LIBRARY WARS – 2013

Japansk film basert på manga. En ny lov innføres i 2019, og som et resultat skal all “skadelig” litteratur ødelegges. Ikke alle aksepterer dette, og en “Library Force” blir opprettet. Les mer på IMDb.

THE NEVERENDING STORY – 1984

En gutt flykter fra mobberne sine og snubler inn i en gammel butikk. Der oppdager han en mystisk bok som han “låner” – og han får lese en utrolig historie der det viser seg at han har en mer sentral plass enn det han først trodde. Les mer på IMDb.

DEATH NOTE – 2006

Basert på mangaen ved samme navn. En helt vanlig student, Light Yagami finner en mystisk notatbok med tittelen Death Note. I den står det at hvis man skriver navnet på den man ønsker død i boka, vil det skje. Plutselig har han fått enormt mye makt. Det sære geniet L etterforsker saken, og haler innpå… Filmen er delt i to. Les mer på IMDb.

ONDSKAPENS HOTELL (The Shining) – 1980

Basert på romanen av Stephen King. En forfatter og familien hans går med på å passe et avsides hotell. Planen er at forfatteren skal få jobbe i fred med sin nye bok, men mystiske ting foregår på hotellet. Les mer på IMDb.

PARTY GIRL – 1995

Party-jenta Mary blir arrestert for å ha arrangert en ulovlig fest og må ringe sin gudmor, en bibliotekar, for å få tak i kausjonspenger. For å betale tilbake pengene begynner hun å motvillig å jobbe på biblioteket. Les mer på IMDb.

84 CHARING CROSS ROAD – 1987

En kvinne leter etter sjeldne bøker og finner en annonse for en bruktbokhandler i London. Hun sender et brev, og slik begynner korrespondansen mellom kvinnen og bokhandleren. Les mer på IMDb.

ALEX & EMMA – 2003

En forfatter har bare en måned å skrive sin nye roman på for å slippe unna aggressive lånehaier. Les mer på IMDb.

DEAD POETS SOCIETY – 1989

En engelsklærer inspirerer studentene sine til å sette pris på poesi – og gripe dagen.  Les mer på IMDb.