Sjanger: Psykologisk thriller
Originaltittel:  Before I Go To Sleep (2011)
Denne utgaven utgitt: 2012
Format: e-bok
Oversatt av: Peter A. Lorentzen
Forlag: Bazar
ISBN: 9788280874948
Sider: 348
Kilde: Kjøpt selv

****
Forlaget om boka:
Christine ble funnet naken og forslått på motorveien, uten å vite hva som hadde skjedd. Flere år etter har hukommelsen fremdeles ikke kommet tilbake, til tross for mange år med terapi. Terapeuten har fått henne til å skrive ned det hun husker, og ved hjelp av notatboken avdekker hun stadig nye og skremmende ting fra fortiden.
****

Det er ikke hver dag man kommer over ei bok man ikke klarer å legge fra seg, men slik hadde jeg det med Før jeg sovner. Til tross for at slutten ikke overrasket voldsomt, var dette en knakende god spenningsroman.

Det er lite som er så skummelt som tanken på å glemme alt. Noe av det skumleste jeg vet er Alzheimers, og enda verre enn det er Alzheimers med tidlig debut/presenil demens. Når man mister evnen til å huske, mister man oppfattelsen av hvem man er. Man mister det man har bygget opp, alle opplevelser som har formet en, og sitter nokså naken igjen. Finnes det noen skumlere sykdom?

I Christines tilfelle er det ikke noen sykdom som har frarøvet henne alt. Det er en ulykke. Mange år går uten at hun klarer å danne nye minner, og hver eneste dag er et sjokk. Hver eneste dag møter hun ektemannen sin for første gang, og hver eneste dag forklarer han til henne at hun er syk. Hver eneste dag får hun denne knusende beskjeden, og hver eneste dag møter hun terapeuten sin for første gang. Alt starter helt på begynnelsen.

Så foreslår terapeuten at hun skal begynne å føre dagbok. Og det er denne vi leser. Samtidig med Christine får vi historien fra hun begynte å skrive til nå, og det er skumle saker som dukker opp på sidene.

Det er ikke til å legge under en stol: denne boka var kav umulig å legge fra seg. De gangene jeg måtte, endte jeg opp med å plukke den opp igjen det øyeblikket jeg hadde mulighet. Den ble lest ut på et blunk, til tross for at den er på nesten 350 sider. Følelsen av at vi oppdager sannheten samtidig som Christine selv, gjennom at både hun og vi leser dagboka hun har skrevet “for første gang”, gjør det hele til en ganske levende opplevelse. Og jeg bare måtte lese litt videre.

Ikke fordi at den var den mest overraskende boka jeg har vært borti. Det tok ikke så veldig lang tid før brikkene falt på plass i mitt eget hode om hva det var som ikke hang helt på greip. Men det er denne krypende uhyggen som kommer med at hva som helst kan skje med Christine en dag, for så å være helt borte dagen etter. Tenk deg en situasjon der du for eksempel oppdager en riktig så stygg sannhet om deg selv. Du kan velge å beholde minnet ved å skrive det ned, eller du kan starte med helt blanke ark dagen etter og aldri snuble over det faktum igjen. Eller tenk deg en situasjon der noen rundt deg utnytter deg. Kanskje de banker deg gul og blå, eller kanskje de får deg til å gjøre ting du ikke vil. Kanskje de du tror (basert på det de forteller deg) er vennene dine faktisk bruker deg. Dagen etter vil det være helt borte, og denne eller disse personene etablerer forholdet sitt til deg helt på nytt.

Tenk å møte ektemann, venner, terapeut, eventuelle barn og øvrige familiemedlemmer, kollegaer osv for første gang. Hver. eneste. dag. Fy faen, for å si det rett ut.

Denne uhyggen som blir stadig tydeligere utover i fortellingen huker tak i leseren og holder deg fast. Brikkene faller på plass bit etter bit, og kulminerer i et skikkelig guffent, om enn noe forutsigbart, klimaks. Men er ikke det faktum at boka er spennende til tross for forutsigbarheten et veldig godt tegn? Jeg tror det.

Det er egentlig vanskelig å si noe mer om boka uten å spoile innholdet. Det er mulig at denne boka virker mer uhyggelig på meg fordi jeg har en solid iboende frykt for å glemme, men jeg ser at andre bloggere har vært overøsende med rosen også. Knallsterk psykologisk thriller. Anbefales varmt. Om du nekter å lese den, kan du jo alltids vente til filmen kommer. Ridley Scott kjøpte rettighetene, og Nicole Kidman får rollen som Christine, mens Colin Firth spiller ektemannen.

kortsagt-førjegsovner

Bok-trailer:

Andre bloggere om boka:
ebokhylla mi
Betraktninger
Bøker & Bokhyller
once upon a time
Beates bokhylle
Lesehesten fra Sørlandet
Anettes bokboble

Om forfatteren:
Steve J. Watson (f. 1971) er en britisk forfatter, født i Stourbridge. Han tok kurset Writing a Novel ved Faber-akademiet, og Før jeg sovner er resultatet av dette kurset. Han studerte fysikk ved Universitetet i Birmingham, og jobbet siden på sykehus i London.
Hjemmeside | goodreads