En Spotify-tjeneste for e-bøker i det engelske språkområdet blir lansert på den internasjonale bokmessen i London i disse dager. Snart kommer den i Norge også. Det sier Anders Storbråten, mannen bak e-bokdistributøren Emviem, til Aftenposten.

-Vi har hatt teknologien for dette klar lenge, sier Storbråten, som forteller at de i løpet av de nærmeste dager lanserer systemet «i et av de andre nordiske landene» – han vil i øyeblikket ikke røpe hvilket land. -Det har tatt tid å bli enig med forlagene om en løsning, men vi har en god dialog med dem nå, sier han.

Aktører i bokbransjen kommenterer dette slik:

-Det vil bli en flott tjeneste for leserne, sier Sigmund Løvåsen, leder i Forfatterforeningen. -De vil kunne plukke ut fra et stort utvalg etter eget skjønn. For oss forfattere blir det en ny måte å nå ut på. Kanskje kan leserne bli flere. Avtaleverk om strømming av tekst er på plass mellom Forfatterforeningen og Forleggerforeningen. Avtalen omfatter også slike abonnementstjenester. De tekniske løsninger er allerede utviklet.

-Hva som gjenstår å se, er økonomien i det, – hvor stor bruken av en slik tjeneste vil bli, påpeker Løvåsen.

-Det store spørsmål er hvordan strømming vil lykkes kommersielt, konstaterer informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

-Det må prøves bedre ut i praksis. Om vi skal få det til, må tilstrekkelig mange kunder betale for tjenesten. Jeg kan se noen viktige forskjeller mellom bøker og musikk. Gleden ved Spotify for musikk er at du kan finne ut på 30 sekunder om en låt er noe for deg å spille, og jo mer du liker den, kan du spille den om og om igjen. En roman som det tar en dag eller en uke å lese, ligger ikke til rette for det samme hurtig gjentatte forbruk.

-Da jeg sto frem i vår fagpresse for noen år siden og sa jeg trodde på Spotify for bøker, reagerte flere med vantro. Jeg tviler på om en slik løsning vil overta helt. Det kan godt hende de ulike distribusjonsformer vil leve side om side.

Lang vei fram

Det er en lang vei fram til strømming av bøker, skriver Vidar Kvalshaug i en kommentar i Aftenposten. Han har snakket med vesentlige aktører i bokbransjen.

«Ingen tror dette kommer lett eller raskt. Dessuten må hver enkelt forfatter inngå avtale med sitt forlag om å selge sin bok til en strømmetjeneste.  Ingen av dagens avtaler dekker en strømmetjeneste.

Dette tar tid, men det kommer, før eller siden. Emviem og Anders Storbråten har også planer om å lage et sosialt nettsted for boklesere rundt tjenesten sin. Et nettsted der du kan dele inntrykk, dine egne leselister, kommunisere med andre lesere, chatte, sende meldinger og så videre.

Som medlem i Forfatterforeningen er også jeg positiv til et bok-spotify. Det er ikke vanskelig å være prinsipielt enig når man likevel kan takke nei når et konkret tilbud kommer på bordet.

Bok-spotify kommer nå

Lang vei frem for strømming av bøker